pixabay.com

atma.hr – 52
Ponekad nam se dogodi da u nekim fazama života jednostavno „zapnemo“. Radimo najbolje što znamo, a ipak ne ostvarujemo željeni rezultat. Pokušavamo ostvariti cilj na sve moguće načine, ali nam niti jedan ne uspijeva. U čemu je problem? Postoji li rješenje? Da, i to vrlo jednostavno. Rad na sebi.

Osvještavanje i integriranje novih spoznaja može nam pomoći da mislimo drugačije, ponašamo se drugačije i u konačnici ostvarimo bolje, željene rezultate.

Svi mi u životu imamo različita očekivanja od sebe, koja smo si sami zadali ili su nam ih drugi nametnuli.

Naše prirodne težnje su upravo one za napretkom. To je pozitivan stav.

Međutim, ponekad se dogodi da su naše zamisli i želje ili položaj u kojem želimo biti toliko jaki, da nas dovode u otpor.

Kada žudimo za onim što nemamo, fokus nam je usmjeren upravo na nedostatak. Tada privlačimo upravo to – osjećaj onoga što nemamo.

Istovremeno, zbog  toga što nam je fokus usmjeren na loše misli, o sebi stvaramo loše mišljenje i zanemarujemo svoje dobre osobine.

One ostaju u sjeni, a priču preuzimaju loši osjećaji, koji proizilaze iz stanja u koje smo se doveli.

To stanje možete promijeniti već danas, uz pomoć kvalitetnih tehnika samopomoći, od kojih vam predstavljamo tehniku “heroj”.

Ona je zadužena za to da sve negativno u životu preusmjerite na dobre misli i otkrijete vrline za koje možda niste ni slutili da ih posjedujete.

Tehnika heroj –  za otkrivanje vlastitih vrlina

Da bi svoju pozornost  s lošeg, spontano preusmjerili na dobro, napravite sljedeću vježbu: zamislite određeni cilj.

Sigurno ste upoznati i sa sposobnostima ili osobinama koje trebate imati, kako bi ga i postigli.

Kada znate što trebate napraviti, onda sigurno pomislite i na ono što ne možete odraditi.

Na to vas podsjeća vaša samoprocjena – manjak sposobnosti, ono što znate da nije vaša “jača strana”.

Potrebno je odmah posvijestiti svoje pozitivne osobine i usmjeriti fokus na pozitivno.

S tim ciljem, napravite vježbu “heroj” u 3 navedena koraka.

1. korak

Razmislite poznajete li osobu koja ima sposobnosti za koje smatrate da vama nedostaju.

Sigurno je da postoji osoba koja je pravi sinonim za baš te sposobnosti ili, drugim riječima, vaš idol.

2. korak

Zapišite ime te osobe, a ispod imena, definirajte koje osobine ta osoba ima.

Npr. Ana: fleksibilnost, iskustvo, hrabrost, tolerancija, umjerenost, i sl.

3. korak

Zamijenite ime osobe svojim imenom.

Promatrajući osobine, jednu po jednu, sjetite se bar jedne životne situacije kada ste i vi imali navedenu sposobnost, te procijenite:

  • u kojoj mjeri imate / zaista nemate te sposobnosti
  • u kojoj mjeri su one samo malo „uspavane“  i treba li ih aktivirati,
  • kako je to moguće ostvariti?

atma.hr – 52
Kako vam ova vježba može pomoći?

Vježba će vam omogućiti izlazak iz poznatih obrazaca razmišljanja, koji su vas dovodili uvijek na isto mjesto i otežavali pronalazak rješenja.

Odgovori koje ćete dobiti iz ove vježbe promijenit će fokus s lošeg na dobro, te vas uvjeriti da i vi imate većinu sposobnosti potrebnih za kvalitetan i ispunjen život.

Moguće je da ćete dobiti uvid u rješenje kako steći ili poboljšati željene sposobnosti.

Također, prolazeći kroz ovu vježbu, često se dogodi da uvidite kako ste se uvjerili da cilj morate ostvariti na baš točno određeni način, iako to rješenje i nije bilo najbolje.

Možda ste vidjeli druge ljude da sličan problem rješavaju tako, pa ste se uvjerili da je to jedini put i za vas.

Zato je bitno znati jedno: rješenje vaših problema uvijek i bez iznimke dolazi na način koji je svojstven samo vama. Ono je originalno i za vas zbog toga najbolje.

Ono nema nikakvih dodirnih točaka s drugim ljudima, njihovom načinu razmišljanja, uvjetima ili sposobnostima, ono ovisi samo o vama.

Iz tih razloga, radite na sebi, jer je to put koji će vam pomoći doći do željenog cilja.

Zapamtite: mislite o sebi dobro, i bit će dobro!

Autor: Melita Manojlović, life & wingwave coach
Izvor: alternativa-za-vas.com

atma.hr – 52
Prethodna objavaTerapija ružmarinom: Spriječite opadanje i ubrzajte rast nove kose
Slijedeća objavaIzliječite nesanicu u 12 minuta
Avatar photo
Melita je svoj osobni rast počela još u ranom djetinjstvu kada ju je život počeo učiti iznimno teške lekcije. Tražeći odgovore na pitanja od životne važnosti, smisao života počela je otkrivati već od svoje 12. godine. Svoj profesionalni put u sferi duhovnosti i osobnog rasta počela je u 30-im godinama kada se prvi put educirala na polju psihologije i to za NLP praktičarski, a svoj put je nastavila educirajući se i radeći s ljudima uz pomoć različitih emocionalnih tehnika koje je istovremeno koristila za svoj rast. Na duhovnom polju, život nije bilo jednostavno razumjeti, jer je često servirao nerazumljive poruke i dosta teške lekcije pa je stoga tražeći odgovore, svoj duhovni put produbila različitim spiritualnim i energetskim tehnikama koje su joj omogućile vlastiti napredak, otklanjanje blokada iz svog života, ali i napredak u poslovnom smislu jer danas svojim klijentima i slušateljima omogućava širok spektar iznimno vrijednih znanja i tehnika za rad na sebi. Seminari, radionice, videa, individualni pristup ... Zakon privlačenja je osnova svih učenja pa je tako uz svoja učenja i rad na sebi spoznala jako duboku priču zakona privlačenja te odlučila je prenositi. Učeći NLP od početka svog profesionalnog usmjerenja prema psiho-spiritualnom svijetu, dostigla je stupanj znanja i educiranosti NLP trenera, te je tako postala i edukator koji na jednostavan način prenosi NLP , putem certificiranih edukacija koje održava kontinuirano. Pokretač je promjena na polju razvoja ljudskih resursa za uslužne djelatnosti, širenjem svijesti o važnosti čovjeka i s jedne i s druge strane uslužne djelatnosti, utemeljila je centar za razvoj ljudskih resursa te svojim treninzima za uslužne djelatnike širi svijest o Hospitality pristupu i potiče okolinu na promjenu prilagođenu čovjeku i njegovim vrijednostima. Kolumnista je mnogobrojnih hrvatskih portala i ponosna kolumnistica udruge Atma.