atma.hr – 52
Svi želimo imati zdravu i bujnu kosu pa nije ni čudo zbog čega njeno opadanje ili progresivno stanjivanje može imati negativan utjecaj na samopouzdanje. Gubitak kose (alopecija) čest je problem, malo više kod muškaraca nego kod žena, a mogu ga uzrokovati mnogobrojni faktori, od kojih su najčešći: genetski faktori, hormonska neravnoteža, kožna oboljenja, problemi sa štitnjačom, manjak hranjivih materija u ishrani, kronični stres, jaka boja za kosu, nuspojave određenih lijekova itd.

Prirodni gubitak kose najčešće se javlja usljed procesa starenja kada se folikule počinju skupljati i počnu proizvoditi tanju kosu s kraćim životnim vijekom. Međutim, postoje i određeni načini da usporite proces opadanja kose pa da čak i ubrzate njen rast. Istraživanja pokazuju da je ružmarin prilično dobar u datom procesu, najvjerojatnije zbog povećanja cirkulacije krvi na vlasištu. Evo na koje ga načine možete koristiti s ciljem stimuliranja rasta kose.

atma.hr – 52
Svakodnevno šamponiranje

Za svakodnevno njegovanje kose, šamponu ili regeneratoru dodajte esencijalno ulje ružmarina. Koristite dvije kapi ulja za svakih 30 ml šampona ili regeneratora. Ukoliko ne šamponirate kosu svaki dan, onda samo nanosite regenerator: kosu smočite, nanesite regenerator i isperite kao i obično.

Svakodnevna masaža

Za svakodnevnu masažu koja stimulira rast kose, dvije kapi esencijalnog ulja ružmarina dodajte u 30 ml nosivog ulja (kao što je ulje jojobe). Ulje utrljajte na vlasište i masirajte tri minuta prije pranje kose.

Tretman toplim uljem jednom tjedno

Jednom tjedno upražnjavajte tretman toplim uljem. Za ovaj tretman vam je potrebno 50 ml nosivog ulja i pet kapi ulja ružmarina. Ulja pomiješajte u manjoj staklenci koja se može zatvoriti. Staklenku stavite u lonac s ključalom vodom, na par minuta, da se ulje zagrije. Postepeno masirajte vlasište uljem, koristeći prste, nekoliko minuta (ulje utrljati na suho vlasište). Potrudite se da malo ulja utrljate i na samu kosu, sve do vrhova. Na kosu stavite kapu za tuširanje ili je omotajte plastičnom kesom te je nakon toga prekrijte što toplijim, vlažnim ručnikom. Ručnik zamijenite novim, nakon što se prvi ohladi (mijenjajte ručnike sve dok ne skinete kesu ili kapu s glave).

Kosu isperite nakon pola sata do 45 minuta te šamponirajte blagim šamponom (najbolje je koristiti dječji šampon).

Napomena: Esencijalno ulje ružmarina ne preporučuje se osobama koje pate od visokog krvnog tlaka.

Autor: minimagazin.info

atma.hr – 52