U određenim razdobljima, zbog svjesne namjere ili loše karme, duša doživljava život koji je reinkarnacijski vrhunac ili slijepa ulica. To može biti i kulminacija cijelog niza života u kontinuitetu ili dramatičnih života koji su reakcija na prijašnje, u kojima se lekcije nikada ne nauče.

Prije nego nastavimo s objašnjenjem “života koji je reakcija na prijašnju inkarnaciju”, podsjetimo se da u odnosu na prijašnji postoje četiri vrste života kojeg sada možemo voditi:

  1.     Život kontinuiteta
  2.     Život koji je reakcija na prijašnju inkarnaciju
  3.     Reinkarnacijski vrhunci i slijepa ulica
  4.     Novi reinkarnacijski životi

U ovom ćemo članku dovršiti opis  “života koji je reakcija na prijašnju inkarnaciju”.

atma.hr – 52
Zloupotreba

Ako zloupotrebljavate neku vještinu ili talent u jednom životu, one vam mogu biti uskraćene u sljedećem. Oni koji uživaju pjevati, a nemaju nimalo sluha, vjerojatno su u prošlosti zloupotrebljavali umjetnost glazbe, na primjer kao bezvrijednu propagandu ili su možda propagirali sredstva koja ljudima nanose bilo kakav oblik štete, tjelesne ili duševne.

Reinkarnacijski vrhunci i slijepa ulica

U određenim razdobljima, zbog svjesne namjere ili loše karme, duša doživljava život koji je reinkarnacijski vrhunac ili slijepa ulica. To može biti i kulminacija cijelog niza života u kontinuitetu, ili dramatičnih života koji su reakcija na prijašnje, u kojima se lekcije nikada ne nauče. Ovo su negativni putevi koji vode u reinkarnacijske slijepe ulice.

No, ima i pozitivnih puteva. U svrhu polaganja nekog velikog moralnog ispita, potrebno je da sve svoje snage uložite u situaciju u kojoj su svi izgledi protiv vas. Tek kada to učinite, svim srcem i tijelom angažirani ste na određenom aspektu života i tek tada trijumf ili neuspjeh imaju pravog smisla. Adolf Hitler je primjer života koji se završio u reinkarnacijskoj slijepoj ulici, a Albert Einstein je primjer života koji je bio reinkarnacijski vrhunac.

Novi reinkarnacijski životi

Na kraju, postoje i novi reinkarnacijski životi, koji predstavljaju potpuni prekid s ranijim stupnjem razvoja. Oni mogu doći poslije bilo koja preostala tri tipa života, ali najviše, naravno, poslije reinkarnacijskih slijepih ulica. Za neke, oni će biti sretno oslobađanje poslije čitavog niza mučnih napora ili jednostavno mogu biti početak novog niza života u kontinuitetu.

Sjećanja na prošle živote

Svatko od nas u tijeku svog života gradi sliku o sebi koja ima malo sličnosti s osobom kakva smo u zbilji. Ova slika može biti projekcija naših vlastitih želja ili može biti prilagođavanje koje činimo kako bismo se uklopili u želje drugih. Tipični primjeri su vječiti šaljivdžija (što se krije iza te veselosti?), domaćica i majka (koja živi samo za djecu i muža, a nikad za sebe), salonski filozof (utonuo u komfor vlastitih samozadovoljnih pretpostavki), itd.

Poželjno je izvršiti malo samostalne analize. Prije svega razmislite o svom DUHU. Koja je to najjača sila koja vas motivira u životu? Koje su vaše najveće moralne teškoće? Gdje su vaše slabosti kada dođe do suočavanja s problemima i što je još bitnije, u odnosima s drugim ljudima? Kakvo ste vi biće?

Zatim razmislite o svojoj unutarnjoj PSIHI. Kakav je vaš svakodnevni emocionalni karakter – jeste li topli, brižni, prijateljski raspoloženi, kritični ili bilo što drugo? Kako brzo reagirate na događaje oko sebe – jeste li organizirani, rastreseni, konzervativni ili cijelo vrijeme tragate za eksperimentalnim rješenjima? Kakva vrsta emocionalnog života vam je potrebna – volite li se maziti, jeste li posesivni, nezavisni, nenametljivi?

Zamislite sebe u gomili. Zatim pokušajte sebe vidjeti odozgor, okom kamere koja zumira nadolje ka vama i nekoliko sekundi prikazuje samo vas. Nastojte uhvatiti bit svoje osobnosti u tih nekoliko sekundi. Pokušajte sebe opisati u jednoj rečenici.

Ovo su samo igre koje ne treba shvatiti suviše ozbiljno. Pri tome vam može pomoći ako nagovorite prijatelja ili rođaka da s vama sudjeluju u igri i analizirajte karakter jedan drugog na isti jezgrovit i sažet način.

atma.hr – 52