Razmislimo – što je zdravlje i blagostanje? Kakav trebate biti da biste postali “zdravi i bogati”? Promijenimo pitanje: što je potrebno da drvo naraste visoko i ima raširenu krošnju?

Moraju postojati geni, uvjeti koji stablu osiguravaju određenu visinu, kao i dobro tlo i vlaga za uspješan rast. Dobro tlo i vlaga su energija koju čovjek ima. A geni su odgoj dobiven od roditelja i svjetonazor koji čovjek ima.

atma.hr – 52
S ogromnom energijom bez intuicije i iskustva, možete zabrljati stvari i na kraju imati puno problema. Da biste dobro i brzo vozili auto, morate imati snažan motor i morate biti dobar vozač.

Energija koju čovjek prima dolazi iz ljubavi. Intuicija i ispravan svjetonazor proizlaze iz vjere, ljubavi i pridržavanja zapovijedi.

Osoba traži novac za kupnju namirnica u trgovini i dobiva ga kad god treba obaviti kupnju. Pitanje – hoće li ta osoba htjeti raditi kako bi dobila novac za kupovinu? Odgovor je jednostavan: naravno da ne.

Isto vrijedi i za zdravlje i dobrobit. Ako u molitvi tražite sreću u poslu, uklanjanje grijeha, nestanak bolesti, biste li željeli imati ispravan svjetonazor i ljubav u svojoj duši? Malo je vjerojatno – jednostavno vam ne trebaju.

To što takve molitve ne djeluju velika je korist za ljudsku dušu. Naravno, lakše je moliti i tražiti od Boga nešto nego poštovati zapovijedi, suzdržavati se, praštati i žrtvovati se.

Molitva nam je potrebna da bismo osjetili jedinstvo sa Stvoriteljem. Molitva je prilika da zahvalimo Bogu što postojimo, što od Njega primamo ljubav.

Što marljivije čovjek služi svojim instinktima, to njegovo tijelo, zdravlje i blagostanje postaju značajniji. I tim će biti aktivniji u svojoj molitvi, tražeći razne dobrobiti, umjesto da daje Bogu svoju ljubav i zahvalnost.

Glavno je držati se pravog smjera. Znati da ljubav prema Bogu nadilazi koncepte kao što su najveća sreća i zadovoljstvo, najveća bol i gubitak. Da biste to učinili, morate prevladati barem prvu fazu – prestati robovati svojim instinktima.

S. N. Lazarev, “Iskustvo preživljavanja”

atma.hr – 52