Foto: pixabay.com

Sudbina šapće vuku: “ne možeš podnijeti oluju”, a vuk uzvraća šapatom: “Ja sam oluja.”

atma.hr – 52
Vučja medicina je lijek za dušu. To nema nikakve veze s alternativnim terapijama ili drugim njenim „derivatima“. Ime je dobila jer su američki domoroci vjerovali kako promatranje vukova i njihovog ponašanja pomaže unutarnjem ozdravljenju ljudi.

Indijanci vide vukove kao svete životinje ili toteme. Vjerojatno su tijekom godina prikupili značajno znanje o njima što ih je navelo da se toliko dive ovom stvorenju. Čak su došli do zaključka da je oponašanje vukova način da se raste, iscijeli rane i da se na taj način stječe sposobnost kretanja naprijed unatoč nedaćama.

Ne znamo puno o medicini vukova u zapadnom društvu. Zapravo, te su životinje na lošem glasu u našoj kulturi. Oni su antagonisti u mnogim dječjim pričama, gdje su u osnovi predstavljeni kao zla bića. Tu je i mit o “vukodlaku”… Međutim, otkrit ćemo kako postoje mnoge stvari koje možemo naučiti od ove životinje.

Vuk: Sveta životinja za američke domorodce

Vuk je životinja koja ima vrlo definirano ponašanje jer je “ritualno” u određenim aspektima. Prvo se odnosi na hijerarhiju, koja je među njima prilično kruta. Alfa mužjak i alfa ženka neprikosnoveni su vođe čopora. Za razliku od drugih vrsta, vođa nije nužno najbrži, već najinteligentniji i najvještiji.

Suprotno uvriježenom mišljenju, vukovi nisu ni usamljeni ni divlji. Vrlo su društvene životinje, što objašnjava zašto su uvijek u čoporima.

Ako rade nešto sami, to je zato što je to prikladno za njihov čopor. Vukovi samo u ekstremnim slučajevima pribjegavaju nasilju. Radije izbjegavaju borbu (ili je završavaju što je prije moguće). Osim toga, vukovi ne ubijaju pripadnike svoje vrste.

atma.hr – 52
“Jer snaga čopora je vuk, a snaga vuka je čopor.” – Rudyard Kipling

Indijanci kažu da su 3 velike moći vukova uhođenje, nevidljivost i zaštita obitelji. Ove životinje ne pokazuju svoju žestinu ili moć. Umjesto toga, promatraju, analiziraju i radije ostaju nezapaženi dok to rade.

Vole analizirati svoje okruženje i izračunati svoj sljedeći korak. Neprijateljima ih je nemoguće vidjeti jer znaju “nestati”. Vukovi napadaju samo kada je potrebno i sa strateškim planom.

“Vuk koji ostaje u svojoj jazbini nikada ne dobiva hranu, kao ni čovjek koji spava.“ – Michael Crichton

Vučja medicina

Za Indijance, vuk je vodič. Svi mi u sebi nosimo nešto vučje. Postoje trenutci u životu u kojima moramo iskoristiti svoj hrabri, mudri i razboriti duh i pustiti ga van.

To je zapravo ono što je u srži vučje medicine: pribjegavanje našoj unutarnjoj snazi ​​i strateškoj sposobnosti da se suočimo s važnim izazovima.

Indijanci vjeruju kako duh vuka postaje naš privremeni saveznik u određenim situacijama. To se odnosi na one okolnosti u kojima izbija odvažan, odan, velikodušan i slobodan aspekt u nama.

Duh vuka je nesputan i hrabar, zbog čega se pojavljuje kao naš saveznik kada se odlučimo učiniti nešto izazovno ili opasno.

Vučja medicina ima veze s kultiviranjem i dopuštanjem ovoj neukrotivoj sili da izađe na površinu. Američki domoroci misle da vukovi i vještice uvijek idu ruku pod ruku i da se ugodnije osjećaju u mraku. To znači da naš najčarobniji i najslobodniji aspekt nastaje kada nas nitko drugi ne gleda. U takvim uvjetima pronalazimo rješenje za svoje probleme i otkrivamo puteve koje prije nismo vidjeli.

atma.hr – 52
Probudite vuka u sebi

Prema predaji, prvi način da probudimo vuka u sebi je da obratimo pažnju na svoje snove. Vučja medicina je prije svega ponovni susret s našom suštinskom snagom.

Sve što je u nama u skrivenim područjima našeg bića izlazi iz našeg nesvjesnog kroz naše snove, zato je toliko važno razumjeti svijet snova kako bismo bolje upoznali sebe i stekli hrabrosti.

Isto tako, prema vučjoj medicini, od temeljne je važnosti da provedemo neko vrijeme promatrajući sami sebe i svoje postupke bez prosuđivanja.

Cilj ovoga je spoznati elemente u našem svakodnevnom životu koji mogu biti prepreke. Što veže naš duh? Strahovi, obveze ili prošla iskustva?

banner za knjige SMRT TRANSHUMANIZMU

Sljedeći korak je djelovanje. Ako želimo nešto učiniti, ne moramo čekati da se pojave savršene okolnosti ili da se naša stvarnost promijeni. Možemo početi raditi na onome što želimo u ovom trenutku s odlučnošću, velikodušnošću i odanošću.

Prema vučjoj medicini, ako imamo ovakav stav, duh vuka će nas voditi.

“Budi vuk. Vuk je nesavladiv, nikad ne odustaje i ne osvrće se.” – Dhruv Rathod

ATMA/starzpsychics.com/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr