Od svih spisa, u skladu s mišljenjem suvremenih znanstvenika Zapada, najstarije su Vede. Vedski se spisi ne mogu pripisati određenim autorima, kao što ni starost tog znanja nikada nije utvđena – niti bi ikad mogla biti utvrđena.

Kad kažemo ‘vedski spisi’, mislimo na drevne zapise stare više od 5000 godina, koji potječu s područja današnje Indije, ali su po primjeni univerzalni. Krajnji cilj Veda jest samospoznaja koja se postiže, između ostalog, sljeđenjem kulturnih i duhovnih praksi koje su zapisane u samim Vedama. Upoznavanjem te bogate kulture, svaki čovjek može steći dobrobit u svakodnevnom životu.

Vedska je civilizacija cvjetala na području planete Zemlje milijune godina prije suvremene povijesti. Njene su karakteristike bile znanje, visokonapredna tehnologija, blagostanje, napredno društveno uređenje, bogata kultura itd… U vedskim spisima davno su zapisana pravila kretanja planeta i razne fizičke zakonitosti no tek sada dolazimo do saznanja kako su visoko složeni matematički zakoni bili korišteni čak prije nekoliko tisuća godina.

Sve je veći utjecaj vedskih tehnika- joge i meditacije na zapadne zemlje. One svakom pojedincu omogućuju zdrav i kvalitetan život. Otkrivaju se vrijednosti Ayur Vede- najstarijeg prirodnog sustava liječenja, Vastu arhitekture koji je preteća Feng Shui znanosti o uređenju prostora, Jyotish astrologije itd.

Upravo se sada u svim područjima suvremenog života odvija globalna renesansa vedskog znanja. Vede se bave mnogim granama znanja: medicinom, graditeljstvom, astronomijom, kozmologijom, društvenim uređenjem i ostalim materijalnim granama, ali također pružaju i uvid u znanje koje je iznad materijalnih pojava, uvid u tzv. transcendentalno znanje.

Vede su poznate po bogatoj kulturi: 
književnost (Mahabharata, Ramayana, Bhagavad-gita,…), vedska glazba, ples, slikarstvo, kiparstvo itd. Mnogi povjesničari i indolozi smatraju da je upravo vedska civilizacija najstarija i najnaprednija civilizacija koja je na ovoj planeti ikad postojala.

„Vedska kultura je kultura ljubavi, znanja, visokih načela, razumijevanja i sreće… – to je kultura velikog života!“