Svaka teorija ima svoje značajke, a transformacija se spominje kako u kontekstu prosvijetljenih pojedinaca tako u smislu čitavog čovječanstva. Točke promjene bi u najjednostavnijem presjeku bile:

– odbacivanje modernog načina života

– odbacivanje vremena i platne jedinice

– ulazak u viši plato svijesti

– galaktička sinkronizacija s ostatkom Univerzuma

– pojava novog sunca u našem sustavu

– promjena ljudske DNK

Svaka od točaka vezana je uz specifične autore i tradicije. Sama ideja o dizanju svijesti nije nova tvorevina. Eshatologija drevnih naroda osim apokalipse i pročišćenja gotovo uvijek razmatra iuspon ‘iniciranih’ na višu razinu, raj ili nižu razinu, odnosno, pakao. Prva takva tumačenja dolaze s Dalekog istoka, no ima ih i u Sumeru, Babilonu i afričkim plemenima.

Denziteti i uspon na 4D

Promišljanje o postojanju denziteta (gustoća), koje ne treba miješati s dimenzijama i paralelnim svemirima, dolazi iz Kabale, židovskog mističnog ezoteričnog učenja o Bogu i svijetu (tumačenje brojeva i slova). U osnovi se govori o sedam različitih razina postojanja:

1D – Kamenje, minerali…

2D – Biljke i životinje

3D – Ljudska razina

4D – ‘Paranormalna’ bića

5D – Razina prelaska

6D – ‘Anđeli i demoni’

7D – Jastvo, Bog, jedinstvo tvari u svemiru

Ovu teoriju popularizirala su tijekom godina kanaliziranja (kontakti s vanzemaljskim bićima ili ‘drugom stranom’), pa puno više možete doznati u plejadanskim i kasiopejskim transkriptima, Ra materijalu i Donosiocima svitanja, materijalu usko vezanom uz ‘New Age‘ koncept. Karakteristika takvog prelaska bilo bi niže titranje, odnosno, frekvencija ljudskog postojanja.

Važno je i kako je osoba nastrojena, stoga razlikujemo OPS (opredijeljenost prema sebi) i OPD(opredijeljenost prema drugima) – to su dva tipa osoba koje svemir poznaje. Do natruhe viših platoa svijesti možemo doći i drugačijim načinima – tzv. astralnom projekcijomdubokom meditacijom ili pod utjecajem psihodelika. Kako je čitava priroda stvarnosti bazirana na neutralnosti, a promatrač joj daje pozitivan ili negativan efekt – svatko sam kroji vlastitu sudbinu. Kolika je mogućnost svega ovoga? Iskreno govoreći, određeni tekstovi imaju logike, no teško će se takve tektonske promjene dogoditi u jednom danu ili trideset godina.

TimeWave Zero i ‘eksplozija’ svijesti

Računalni program Terencea McKenne nazvan ‘TimeWave Zero‘ baziran je na matematičkoj teoriji noviteta u kojoj je vrijeme matematički proces. On se može grafički opisati pomoću vala što u svom tijeku ima određene prirodne uspone i padove, tzv. novitete. Novitet je tom logikom gustoća povezanosti ili stupanj složenosti. Tako npr. jedan trend ka većem novitetu u svom vrhuncu oko 2700. god.pr.n.e., u vrijeme uspona Egipatskog starog Kraljevstva. Koncept je nazvao ‘New Edge’, aludirajući prema ‘New Age’ idejama i znanstvenom pristupu naspram religije.

McKenna je sustav bazirao na I Chingu, kineskom sustavu od šezdeset i četiri heksagrama u dijagramu. Poznatiji kao ‘Knjiga promjena’, ovaj 6.000 godina star zapis predstavlja vrijeme kao niz prepoznatih elemenata u protoku. Pomoću kompleksnih proračuna iz kvantne fizike McKenna je prepoznao uzorak vala u I Ching elementu, a spajajući taj val s Jungovim arhetipima (koje je također prepoznao, te je cijeli sustav analizirao kao ‘odnos i transformacije arhetipa’) kreirao je računalni program. Nakon tisućljeća uspona i padova, kraj dijagrama dolazi na – 21.12.2012. Što to znači? Nitko zapravo ne zna… Anomaliju mnogi smatraju kao točku ‘uspona ili pada čovječanstva’ ili ‘stvaranje univerzalne kolektivne svijesti’.

Kulminacija sinkroniciteta

Definicija ovog fenomena je istovremenost dvaju misaono akauzalno povezanih događaja gdje koindicira psihičko stanje s vanjskim događajima koji su paralelne s trenutnim stanjem subjekta, odnosno, iskustvo dvaju ili više uzročno nepovezanih nevjerojatnih događaja u savršenoj povezanosti. Pojednostavljeno, to je “značajna slučajnost” ili “akauzalna paralelnost” po kojoj život nije niz slučajnih događaja nego izraz dublje nepoznate stvarnosti (Unus Mundus). Najviše vremena proučavanju fenomena posvetio je već navedeni Carl Gustav Jung.

Sinkronicitet bi tako sam po sebi bio poput sna – građevna komponenta ‘dizanja svijesti’, prelaska iz egocentričnog i geocentričnog svijeta ka shvaćanju povezanosti svih tvari u svemiru. Današnji dan bi tako po nekim teoretičarima trebao otvoriti put shvaćanja da je svemir dinamična mreža izmjene energija dok je čovjek plod sinkroniciteta sa svijesti kao globalnom pojavom u cijelom tijelu (koherentna svjetlost). Priroda je otvorena i inteligentna, s kohezivnom bazom podataka, a smrt označava prelazak na drugačiju razinu svijesti.

Ostale teorije

Osim navedenih i najzastupljenijih, postoje i one nešto manje isticane teorije. Mnogi narodi navode skori kraj doba, koji se naravno odmah povezuje sa današnjim datumom. Pa tako tzv. ‘Biblijski kod’ i proročanstva Tore govore o ‘odlasku odabranih u rajski vrt‘. Južnoameričke civilizacije većinski govore o ‘dizanju svijesti prosvijetljenih‘. Azija se pak okrenula ‘novom zlatnom dobu’ dok ‘New Age’ sljedbenici i pobornici astrologije teže kao prelasku u novo doba, odnosno, doba vodenjaka. Već smo spominjali i Schumannovu rezonancu.

Ukoliko Zemlju promatramo kao divovski magnet, sasvim je logično da kreira isto tako veliko magnetsko polje. 1952. godine otkrivena je rezonantna frekvencija Zemlje, tzv. Schumannova rezonanca ili šupljina, koja je uzeta kao konstanta te je iznosila 7.83 Hz. No, igrom slučaja, sredinom osamdesetih znanstvenici su opet odlučili utvrditi točnije baždarenu vrijednost te su otkrili da se rezonanca mijenja, pa je od konstante postala varijabla. Iznosila je 7.8 Hz, sredinom devedesetih dolazi do 8.6 Hz, a danas u najrazvijenijim dijelovima planeta iznosi vrtoglavih 13 Hz. Pojedini znanstvenici vjeruju kako se iz nepoznatog razloga Zemlja transformira, dok drugi sve uspoređuju s ‘planetarnim otkucajima srca’.

Dakle, bilo kako bilo – vjerojatnost da će se s današnjim danom dogoditi neka radikalna promjena je ravna 0,01%, vjerojatnosti koja vrijedi uz sve datume. Pitanje je zašto čovječanstvo nije ovaj dan izabralo za neke pozitivne odluke – da se recimo odlučimo za širenje ljubavi, suradnje i pomoći, za razliku od trenutne borbe za prevlast, konkurenciju i nadmoć… No, očito smo složni jedino kada su negativni trendovi u pitanju…