“Ravan, uspravljen kao svijeća, vitak, elastičan, bez traga starosti, izgledao je kao neko božansko biće. Upada u oči izdaleka. Tesla i fizički nadvisuje okolinu – glavom. Kako je u stanju ovaj čovjek od 60 godina, najveći pronalazač svih vremena, očuvati svoju tjelesnu i duhovnu svježinu?“

atma.hr – 52
Kralježnica je od vitalnog značaja za čovjeka! Ima zaštitnu funkciju za kralježničnu moždinu i igra potpornu ulogu održavajući tijelo uspravnim. Omogućava nam pokretljivost tijela, prijenos sila putem vezivnog tkiva i informacija – živčanih impulsa, preko živčanog sustava. Sastoji se od 24 kralježaka (7 vratnih, 12 prsnih i 5 lumbalnih).

Oni su povezani diskovima, a svaki disk se sastoji od fibroznog prstena, sastavljenog od čvrste bjelančevine – kolagena, unutar koga je smještena jezgra nalik gelu – nukleus, sastavljen od 90% vode. Diskovi omogućavaju pokretljivost kralježnice; služe kao amortizeri kada govorimo o traumama i oštećenjima pri kretanju (sjedenju, ležanju, hodanju itd.)

Vremenom gubeći tekućinu, kralježnički diskovi se suše i skraćuju. Time počinju degenerativne promjene i oboljenja kralježnice. Proces apsorpcije tekućine diska, odigrava se noću tijekom sna, pa čovjek ujutro dobiva minimalno na visini. Tijekom dana, gubeći tekućinu, diskovi se skupljaju i do navečer se naš dnevni rast opet smanjuje, što je posebno izraženo u starosti.

U kompletu ide i meko tkivo zglobnih kapsula, mišići tetiva i ligamenata s vezivnom funkcijom u strukturi kralježnice i hrskavica za prehranu kostiju i njihov rast. Kralješci su spojeni vertikalno, svojim bočnim stranama, izgrađujući kralježnični kanal, u kojem se nalazi esencija našeg života: kralježnična moždina, koja je produžetak mozga.

atma.hr – 52
Ona je „autocesta“ za prenošenje informacija (u obliku živčanih impulsa između mozga i tijela). Iz nje izlazi 31 par kralježničnih živaca koji su zaduženi za određene dijelove tijela. Bol u leđima često znači da patimo.   

Kralježnica je put mozga prema tijelu i čitavom organizmu, pa zdravlje ljudi u velikoj mjeri ovisi o stanju njihove kralježnice.

Pogledajmo tijelo, figuru i kralježnicu Nikole Tesle…

 „Kad prilazite Tesli, vidite visokog mršavog čovjeka. Izgledao je kao neko božansko biće. Kada je imao blizu sedamdeset godina, držao se uspravno, njegovo vrlo mršavo tijelo bilo je jednostavno odjeveno u besprijekorno tamne boje“, opisuje ga gospođica Dorothy F. Skerritt, koja je bila teslina sekretarica mnogo godina prije, dok u sedamdesetoj nije zatvorio svoj ured.

„Vrata se otvaraju i kroz njih izlazi visok čovjek, viši od šest stopa, mršav i uspravljen… kako je u stanju ovaj mladić od 60 godina, koji je profesor matematike, veliki mašinski i elektroinžinjer, te najveći pronalazač svih vremena, očuvati svoju tjelesnu i duhovnu svježinu?“, pita se Hugo Gernsback, 1919., u časopisu Electrial Experimenter.

„Tesla je točan. Jedva nekoliko minuta poslije sedam pojavljuje se. Upada u oči izdaleka. Tesla i fizički nadvisuje okolinu – glavom. Dok se s rezervom približava, promatram ga. Neobično elegantan, otmjen gospodin, u jakni s polucilindrom, s rukavicama i štapom u ruci. Otmjena skromnost i neutegnutost. Bez ikakvog nakita.

Ravan, uspravljen kao svijeća, vitak, elastičan, bez traga starosti“, opisuje Teslu njegov nećak Sava Kosanovič, u svom prvom susretu s njim, 2. kolovoza 1926. godine. 

Liječnici i terapeuti koji u budućnosti budu uspjeli riješiti probleme vezane za kralježnicu, otklonit će uzroke brojnih bolesti od kojih pati čovječanstvo. Bolovi u leđima su drugi razlog učestalosti dolaska kod liječnika i odsustva s posla.

Od bolesti kralježnice stradaju mladi, stari, domaćice, sportaši, balerine, svi redom. Razlozi za to leže u stresu i nezdravom suvremenom načinu života. Kralježnicu valja pravilno filozofski i fiziološki tretirati, jer ona nije samo jednostavan skup kostiju, već je stožer ljudskog tijela i zaštitni omotač našeg živčanog sustava.

O njoj ovisi koliko ćemo biti mladoliki i vitalni! Kralježnica, koštano-mišićni sustav i naš organizam u cijelosti, trajno pamte sve naše bolesti, traume i fizičke povrede koje smo imali u životu.

Hod je najbitniji za naše držanje i pravilan položaj kralježnice pa se krećimo s osjećajem smirenosti i lakoće, jer su oni naš tjelesni govor. Pravilan hod stimulira disanje, smanjuje strahove i tjelesni grč, doprinoseći cjelokupnom potencijalu čovjeka. Promijenimo hod i držanje tijela pa će mnogi bolovi nestati iz našeg života kao rukom odneseni!

Iz knjige Nikola Tesla, Unutrašnji Svet zdravlja, Medicina, autor: Dr. Irena Sjekloča Miler