Photo by Harli Marten on Unsplash

Jedan od najvećih problema svih nas jeste to što se previše vežemo za priče o nama, priče koje zapravo nemaju nikakve veze s onim što mi uistinu jesmo. Kada kažem ‘priče o nama’, pod tim mislim na sve ono što tvori naš identitet, sve naše maske i uloge kojima održavamo svoj društveni status.

atma.hr – 78
Pogledajte samo svijet koji vas okružuje i vidjeti ćete koliki problem je postao ljudski identitet, zaista on je izvor svih strahova, a samim time i svih nevolja koje iz tih strahova proizlaze.

Imamo nacionalni identitet, vjerski identitet, tradicijski identitet, kulturološki identitet i još mnoge druge identifikacije koje smatramo istinskim djelom sebe, do te mjere da su pojedinci u stanju nauditi jedni drugima kako bi stali u obranu identiteta kojem pripadaju.

Pogledajte samo navijačke skupine, suprotne političke frakcije pa čak i religijsko vjerske organizacije, koliko samo mržnje se može naći unutar tih umnih tvorevina. To je uistinu žalosno, to je istinski poraz čovječanstva ! A sve to zbog toga jer smo se emocionalno vezali za priče o nama, koje zapravo s nama nemaju nikakve veze.

No zaista, onaj koji je iole svjestan sebe jasno vidi kako je identitet tek hrpa laži koju smo pokupili od sredine u kojoj odrastasmo. Postali smo ono o čemu pričaše naši roditelji, djedovi i bake, o čemu govoriše naši stari, o čemu svjedoče tradicije i običaji. Možda vam se čini da pretjerujem, no pogledajte iskreno odakle dolazi sve ono što o sebi znate.

atma.hr – 39

Uistinu, tek jedan mali dio nas pripada nama, a to je ono kada se u trenucima iskrenosti susretnemo sa samim sobom pa pogledamo sve te priče o sebi i poželimo da im dođe kraj. E vidite, ta rijetka pojava, to smo mi.

Kada ta rijetka pojava počne češće izvirati u našoj svjesnosti, to je ono što se naziva ‘početak buđenja’, uslijed kojeg postepeno razotkrivamo sve laži svog izvještačenog identiteta. Zaista, onaj koji za života ne spozna ovu istinu, kao da i nije živio!

Stoga ne dopustite da priče koje ste pokupili od drugih budu vaša jedina stvarnost, vi niste ništa od onoga što su vam rekli da jeste. Sve to ste preuzeli po dolasku na ovaj svijet, i sve to ćete morati napustiti po vašem odlasku. Zato već sada pronađite ono što ostaje, to neka bude jedini cilj vašega života.

Namaste

Anđelko Katinić

https://samospoznaja.site/ti-si-nesto-drugo/

atma.hr – 78
Prethodna objavaŠto mi je značilo biti trijezna
Slijedeća objavaŠto napraviti da vrijeme bude na našoj strani?
Ono što je obilježilo moj život je višegodišnja ovisnot o drogama u koju sam upao još kao vrlo mlad, sa tek 14 godina. To je bio moj život narednih 7 godina, bez ikakvoga cilja i svrhe u svome životu. U tome periodu nisam niti znao za pojam Duhovnost, za mene je sve to bila fantazija. No onda se događa preokret u mome život, u ljeto 2007. godine imao sam iskustvo blisko smrti, koje se dogodilo kao posljedica totalne iscrpljenosti moga tijela. Ležeći u bolnici u Slavonskome Brodu doživjeo sam nevjerovatno iskustvo koje je zauvijek promijenilo mene i moj život, tu noć za moju Svijest nije bilo granica, sve barijere su bile porušene i imao sam uvid u postojanje drugih dimenzija, spoznao sam beskonačnost postojanja i komunicirao sa najčistijim oblikom svoje Svjesnosti, to jest sa svojom Dušom. To ljeto u bolnici ja sam umro prije smrti i ponovno se rodio kao sasvim nova osoba. Kroz svoje tekstove pokušavam iznijeti spoznaje koje pronalazim unutar sebe sa nadom da koriste na dobrobit onima koji ih čitaju. Namaste