Foto: stocksnap.io

Praksa gledanja u svijeću ima niz nevjerojatnih prednosti, uključujući otvaranje vašeg trećeg oka (pinealne žlijezde), poboljšava vid, fokus, koncentraciju i još mnogo toga! Ova jednostavna tehnika izvrstan je uvod u umjetnost i znanost meditacije.

atma.hr – 52
Ljudi svih dobnih skupina i s različitom razinom stresa mogu odmah osjetiti dobrobiti. Studenti to mogu koristiti prije učenja kako bi poboljšali njihovu koncentraciju.

Što je Trataka ili meditacija gledanja u svijeću?

Tajna je u tome da gledate u predmet koji privlači vašu pozornost. Možda ste imali iskustvo kada  ste bili potpuno apsorbirani, kada ste gledali veličanstveni zalazak sunca ili puni mjesec, zaustavili ste se i zadržali u tom trenutku izvanredne ljepote i ušli u bezvremensko, hvatajući prozračnost vječnosti.

Ova tehnika gledanja u svijeće, ako se redovito prakticira, može razviti vašu koncentraciju na enti stupanj. Ova tehnika dovodi um na mjesto mirnoće, uznemirenja nestaju, um se fokusira na plamen. Meditacija gledanja u svijeću također poboljšava pamćenje i um dolazi u stanje najviše svijesti, piše in5d.

Trataka ili koncentrirana tehnika gledanja u svijeću je najveći favorit mojih učenika koji pohađaju večernji tečaj yoge. Koristim je kao jedan od načina za uvođenje meditacije u nastavu. Sjetite se da ako samo radite asane ili fizičke aspekte joge, niste doživjeli punu magiju i bogatstvo znanosti i umjetnosti joge.

atma.hr – 52
Trataka tehnika

 • Upalite svijeću i stavite je na mali stol oko 3 do 4 stope ispred vas.
 • Sjednite u udoban položaj s uspravljenom kralježnicom, a ruke i ramena trebaju vam biti opušteni. Možete zauzeti bilo kakav meditativni stav koji možete održavati bez ikakvog pomicanja tijekom trajanja Trataka prakse.
 • Pobrinite se da je plamen u razini vaših očiju. Također, pobrinite se da ste izravno okrenuti prema svijeći, da ne morate ni vrat lagano zakrenuti.
 • Važno je da plamen ostane stabilan tijekom trajanja koncentracije. Dakle, pobrinite se da nema propuha koji bi ometao plamen. Ako je potrebno, isključite ventilatore ili klima uređaj u sobi.
 • Udahnite duboko nekoliko puta kako biste se opustili. Zatvorite oči i promatrajte svoj dah dok udišete i izdišete oko pet do sedam udisaja. To će omogućiti dahu da se smiri i dovest će vas u sadašnji trenutak.
 • Sada, pažljivo promatrajte plamen i zadržite svoj pogled na njemu. Ne dopustite da vas uznemiruju vanjske smetnje i misli.
 • Držite viziju fokusiranu i stabilnu na plamenu bez treptaja, dokle god vam to odgovara. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokret tijela tijekom cijele prakse.
 • Držite pogled usidren na nekom dijelu plamena, umjesto da gledate u samu svijeću ili fitilj. Ako se misli pojavljuju u umu, samo ih postanite svjesni i ignorirajte ih. Pokušajte zadržati svoju svijest i usredotočiti se na plamen.
 • Nastavite gledati u plamen sve dok ne možete držati oči otvorene i dok vam suze ne počnu teći. Kad se to dogodi, zatvorite oči.
 • Kada zatvorite oči, moći ćete vizualizirati sliku plamena zatvorenih očiju. Pokušajte dovesti ovu sliku na mjesto između obrva u sredini čela (mjesto gdje se nalazi treće oko).
 • Dubina i razina vaše koncentracije će odrediti koliko će slika biti jasna.  Ako ne možete vizualizirati sliku plamena zatvorenih očiju ili ona neprestano gubi jasnoću, ponovite svoju meditaciju gledanja u svijeću kako biste poslije mogli vizualizirati bolju sliku.
 • Kada slika počne potpuno blijediti, vratite svijest na disanje i počnite promatrati dah i počnite gledati u točku na vrhu nosa u trajanju od oko 7 do 8 udisaja.
 • Možete otvoriti oči u ovom trenutku i ponoviti cijelu tehniku još jednom.

atma.hr – 52
Prednosti Tratake

Shloka 2,32 Hatha Yoga, Pradipika navodi: “Trataka iskorjenjuje sve bolesti očiju, umor i lijenost i zatvara vrata tim problemima”.

Neke od prednosti povezane s Trataka su:

 • Poboljšava vid
 • Poboljšava koncentraciju, inteligenciju i memoriju
 • Izvrsna metoda kao priprema za meditaciju s mantrama
 • Potiče samopouzdanje, strpljenje i volju.
 • Razvija veću učinkovitost i produktivnost rada
 • Umiruje um i pruža unutarnji mir i tišinu
 • Donosi veću jasnoću i poboljšava sposobnost donošenja odluka
 • Pomaže prevladavanju mentalnih i emocionalnih bolesti.
 • Pruža olakšanje od stresa i duboko opušta
 • Produbljuje san i liječi poremećaje povezane sa spavanjem kao što su glavobolja, nesanica, noćne more itd.
 • Prema Gherand Samhiti (shloka 5.54), Trataka potiče vidovitost ili percepciju suptilnih manifestacija.

Savjeti za Trataka koncentraciju

 • Trataka se najbolje prakticira na prazan želudac tijekom ranih jutarnjih sati ili kasnih večernjih sati neposredno prije odlaska u krevet. Ako je prakticirate tijekom dana, pobrinite se da je soba tamna, tako da je fokusiranje na plamen lakše.
 • Pokušajte dobiti pristojnu veličinu plamena podešavanjem veličine fitilja. To će vam pomoći u postizanju bolje slike nakon gledanja u plamen i lakše ćete je vizualizirati s poboljšanom koncentracijom.
 • Nemojte napinjati oči dok gledate u plamen. Oči se prirodno prilagođavaju u određenom vremenu i postaje se lakše koncentrirati i gledati u plamen dulje vrijeme.
 • Kao što sam ranije spomenuo, pošto Trataka razvija duboki fokus i koncentraciju, koristi se kao vrlo učinkovita pred-meditacijska faza. Na kraju Trataka rutine možete nastaviti s vlastitom meditacijom s mantrama.

atma.hr – 52
Tu su tehniku koristili stari svećenici u Egiptu, gledajući u zdjelu mirne vode. Druge kulture gledaju u puni mjesec.

Trataka razvija vaše duhovne moći, a fizičke nuspojave su poboljšanje vida. Ima čudesan učinak umirivanja vašeg uma, uklanja anksioznost i čudesno opušta cijelo tijelo. Shanti Gowans u svojoj knjizi “Smirite um” nam govori kako je prvi korak u učenju smirivanja uma ne dopustiti mu da se veže ni za što.

Cilj meditacije je oslobađanje svijesti od identifikacije sa svojim mislima i opažanjima. Zato oslobodimo svoju svjesnost, upijmo svaku stvar, ali ne vežimo se za ništa.

Znači … vježbajte koncentraciju i življenje u sadašnjem trenutku (Trataka gledanje u svijeću) i isključite sva druga zapažanja, čak i kad se čine primamljiva.

Shanti također kaže: “Oči su vrata koja vode do uma i blisko su povezane s njim. Kada su oči fiksirane i nepokretne, taj um također postaje isti takav i proces razmišljanja automatski prestaje kako se koncentracija povećava i produbljuje.

Kako to funkcionira?

Sjednite uspravljene kralježnice, stavite svijeću blizu vas. (Ako poučavate u razredu, sjednite učenike u krug i neka svijeća bude postavljena u razini njihovih očiju). Učenici s kontaktnim lećama trebaju zatvoriti oči nakon otprilike 20 sekundi, kako ne bi spalili mrežnicu kroz leću.)

Kako se plamen svijeće bude smirivao tako će se isto smirivati vaš um i dah. Gledajte nekoliko minuta u plamen.

Odmorite oči na zlatnom bijelom svjetlu. Sada ugasite svijeću, zatvorite oči i čekajte sliku koja će se pojaviti na unutarnjoj strani vaših kapaka. Ne brinite ako se ništa ne pojavi, nastavite sjediti s ne-slikom, s praznim zaslonom vašeg uma.

atma.hr – 52
Nismo svi vizualni tipovi, ali vježbanjem ove tehnike to će se poboljšati. Nakon nekog vremena slika će nestati.

Podignite ovu tehniku ​​na drugu razinu.

Vratite se u vrijeme kada je svijeća bila tek upaljena. Ponovo je promatrajte u umu. Svijeća, crni fitilj, sjajno zlatno bijelo svjetlo okruženo suptilnom aurom.

Zamislite kako se ta aura širi, vaše meko disanje hrani ekspanziju tako da je vaša točka fokusiranja plamen svijeće. Promatrajte to sve dok ne nestane. Polako se vratite u sobu. Smirenost i blagoslovi. Mir.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić