yogazagreb.com

Tokom naših zauzetih života, organizam vapi za tako potrebnim dubokim odmorom, kao što i naš um priželjkuje da se odmori od bujice misli, emocija i želja. Razmislite samo koliko vam misli prođe kroz dan i koliko od njih su negativne ili beskorisne. Te misli uređuju stanice u tijelu koje se stalno mijenjaju sukladno sa našim psihičkim stanjem. Svako preveliko opterećenje i stres narušavaju imunitet pa tijelo postaje podložno bolestima. Dvije su jednostavne metode koje možete samostalno primjeniti, a donose  efikasne rezultate u smanjenju stresa.

atma.hr – 52
Pažnja na dah

Pažnja na dah čini čuda! Usmjerenost pažnje na disanje dovodi u ravnotežu vezu između tijela i uma pa tako potpuno besplatnim i jednostavnim disanjem možemo pročistiti svoje misli, emocije, tijelo, aktivirati hormone sreće, unijeti kisik u sve stanice i imati mnogo više energije. Gotovo 70% tjelesnih i mentalnih otrova izbacuje se prilikom disanja, a to pročišćenje donosi duboki odmor, mir i regeneraciju.

Evo par savjeta kako otpustiti stres pomoću daha:

  1. To možete učiniti tako da svoju pažnju usmjerite na dah i duboko disanje. Nekoliko dubokih i potpunih dahova automatski će vas dovesti u sadašnji trenutak i otpustiti stres.
  2. U tradiciji joge postoje tehnike disanja (pranayama) gdje uz posebne ritmove disanja dovodimo u ravnotežu tijelo i um. One mogu poslužiti u razne svrhe a možete ih naučiti kod kvalificiranog učitelja i kasnije samostalno primjenjivati.
  3. Na kraju dana povoljno je napraviti jednostavnu vježbu za poništenje svakodnevnog stresa: Dok ležite u krevetu prije spavanja napravite tri duboka daha. Udahnite duboko i potpuno, zatim zadržite dah što dulje možete, nakon toga potpuno izdahnite sav stres. Vaš san će nakon toga biti miran i dubok. Dok zadržavate dah možete napeti sve mišiće u tijelu, pa izdahom otpustiti.

atma.hr – 52
Duboko opuštanje

Druga jednostavna metoda je duboko opuštanje! Ona se zapravo čini jednostavnom, ali za mnoge je vrlo teško opustiti se i biti miran duže vrijeme. Dok smo u stanju duboke relaksacije za dulje vrijeme (45 minuta) naše tijelo ima vremena potpuno otpustiti nakupljene napetosti, blokade, bolove i ukočenosti. Zbog toga je mnogima vrlo teško biti potpuno opušten jer na površinu izlaze količine boli i stresa što smo nakupili u tijelu. Kada tijelo otpusti blokade počinje se puniti novim snagama.

Duboka relaksacija donosi tako potreban odmor umu, mislima i emocijama, regenirira i harmonizira sve naše sustave, donosi svježinu, novu energiju i jasnoću. Nakon jednog sata dubokog opuštanja kao da ste zamijenili nekoliko sati dubokog spavanja. Joga koristi posebne metode opuštanja (duboka jogijska iscjeljujuća relaksacija, yoga nidra, psihički tretmani) i drevni mudraci su uvidjeli važnost dubokog odmora stoljećima prije. Samostalno možete napraviti mnogo ako svaki dan legnete na leđa, na ravnu podlogu i ostanete mirni desetak minuta. Probajte, izdvojite malo vremena za sebe i opustite se!

Sandra Petra Pintarić
Divya Yoga Centar & Škola
www.yogazagreb.com / www.portaloko.hr

Prethodna objavaStadiji života…
Slijedeća objavaKako kontrolirati ljutnju?
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science