Designed by Freepik

atma.hr – 52
Prirodno liječenje je jedan od najstarijih sustava zdravlja i ozdravljenja koji koristi jačanje svojstva svježeg zraka, sunca, vode, odmora, vježbe, post i pravilnu prehranu u prevenciji i liječenju bolesti. To je holistički pristup zdravlju, u kojem se gleda na uzrok bolesti, odnosno nepravilne navike življenja-jedenja-razmišljanja.

Primarni fokus prirodnog liječenja je prevencija bolesti i pročišćenje. Kao što je to, na neki način ista funkcija yoge – prirodan način liječenja koji je savršena nadopuna životu.

Prema jednom od najvećih jogija i učitelja prirodnog liječenja, Šivi, tijelo se sastoji od pet elemenata, što znači da se može održavati i popravljati se od tih istih pet elemenata. S tim na umu, možemo lako izvući moć i dobrobiti iz zemlje, vode, vatre, zraka i etera za jačanje našeg unutarnjeg liječnika – imunološkog sustava.

atma.hr – 52
Yogi Gupta (Swami Kailashananda)
Yogi Gupta (Swami Kailashananda)

Ideje unutarnje i vanjske čistoće (saucha), nenasilje (ahimsa), disciplina (tapasya) i uzdržljivost (brahmacharya) sve imaju istaknuto mjesto u yoga filozofiji i prirodnom liječenju. Paramahamsa Yogananda je pisao članke za magazin o prirodnom liječenju koji je pokrenuo “Otac naturopatije” Benedikt Lust. Mahatma Gandhi je također bio veliki poklonik naturopatije. Swami Sivananda je davao prednosti prirodnim lijekovima u nekoliko svojih knjiga. Naš učitelj, Yogi Gupta bio je nadareni ayurvedski liječnik i uspostavio je Centar prirodnog liječenja „Cure Nature Center“ u Rishikeshu u Indiji. Taj centar i danas nudi brojne terapije prirodnog liječenja, a i dalje tamo raste organsko voće, povrće i ljekovito bilje koji su poznati po svojim ljekovitim svojstvima.

Pet elemenata prirode možemo koristiti za jačanje, održavanje i povećanje imunološkog sustava čime povećavamo naše zdravstvene standarde.

ZEMLJA je zastupljena u ljekovitom dragom kamenju, blatu, mnoštvu ljekovitog bilja, svježoj vegetarijanskoj hrani, asanama (Tadasana, Halasana, Vrkshasana i Kakasana, ležanje u Shavasani) ili hodanjem bosih nogu po stijenama, zemlji, pijesku ili travi. Usredotočite se na pjevanje mantre za prvu čakru, Muladharu – LAM.

Liječenje hidrotermalnom kupelji (Yogi Gupta)
Liječenje hidrotermalnom kupelji (Yogi Gupta)

VODA – hidroterapija (hladne vode, mokri oblozi, kupelji, naizmjenični tretmani toplo/ hladnom vodom, parne kupelji, čišćenje debelog crijeva, Neti, Dhauti, kupanje u oceanu, jezeru, rijeci, i naravno piti! (tijelo je oko 60 % vode). Usredotočite se na drugu čakru, Svadhistana pjevanjem mantre VAM.

VATRA – sunčeve kupke (čak i zimi se može ležati pored prozora i izlagati cijelo tijelo ili samo solarni pleksus), Pozdravi Suncu (pogotovo na otvorenom), Mayurasana, Simhasana, Nauli, Surya Bheda pranayama, Bastrika, Agnisara i Kapalabhati pranayame. Jedenje crvenog voća i povrća. Usredotočite se na pjevanje mantre za treču čakru Manipuru – RAM.

ZRAK – sve Pranayame, izlaganje tijela na otvorenom (zračnim kupeljima), nošenje prozračne pamučne odjeće, suzdržavanje od kućanskih kemikalija i umjetnih mirisa, imati biljke u domu, vrt, duboko disanje u prirodi, spavanje u dobro prozračenj sobi. Usredotočite se na pjevanje mantre za četvrtu čakru Anahatu – YAM.

ETER (Akasha) – držanje životnog prostora urednim, držanje misaonog prostora (uma) urednim, držanjem probave urednom, imati psihičke kanale (nadije) urednim, čuvanje prostora srca širom otvoreneg, držati 1/3 hrane, 1/3 vode i 1/3 zraka u želucu, praksa kirtana, pjevanje mantri, zvučne kupke, zvučna pranayama i meditacije. Usredotočite se na pjevanje mantre AUM.

Ideja prirodnog liječenja postoji od početka vremena, kada je čovjek morao naučiti kako živjeti od prirodnog svijeta, kroz promatranje, intuiciju te iz pokušaja i pogrešaka kako se boriti sa sveprisutnim opasnostima od bolesti. Majka priroda sama nam želi poslužiti preko raznih lijekova, što ne izavaju nuspojave ili loše posljedice, nego samo dobre učinke.

Karuna Devi, prema učenju Yogi Gupte (Swami Kailashananda)

atma.hr – 52
 

Prethodna objavaOvo su stvari za koje treba imati hrabro srce – Imate li ga vi?
Slijedeća objavaNiste načisto na koji način treba voljeti sebe? Možda ovo pomogne…
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science