Designed by Freepik

Određene godine našeg života naša su najveća raskrižja, puna nedoumica, naglih preokreta i odluka za koje treba imati hrabrosti. Prema astrološkim zapisima, tijekom života nailazimo na 3 najveća životna raskrižja koja se događaju u kasnim 20-tima, ranim 40-tima i kasnim 50-tima. U godinama između, prije i poslije, susrećemo se s nizom manjih tzv. točki preokreta, a svaka od njih priprema nas za onu koja slijedi. Ako ste sada u ranim 40-tima, pod utjecajem ste izuzetnih planetarnih energija koja će se pojaviti još samo jednom u vašem životu. Ovo je najvažnije raskrižje vašeg života – odluke koje donesete sada, pratit će vas ostatak života.

atma.hr – 52
Određene godine našeg života naša su najveća raskrižja, puna nedoumica, naglih preokreta i odluka za koje treba imati hrabrosti. Prekidamo dugogodišnju vezu, zasnivamo brak, mijenjamo posao, postajemo roditelji, činimo izbore kojima radikalno mijenjamo dosadašnji smjer kretanja.

To su obično razdoblja u kojima nam nije baš posve jasno što nam donosi sutra i što možemo očekivati. Kad se nalazimo na raskrižju ispred nas je najmanje dva, ako ne i više putova. Koji izabrati i kakve to veze ima s astrologijom i zvijezdama iznad nas?

Prema astrološkim zapisima, tijekom života nailazimo na tri najveća životna raskrižja koja se događaju u kasnim 20-tima, ranim 40-tima i kasnim 50-tima.

U godinama između, prije i poslije, susrećemo se s nizom manjih tzv. točki preokreta, a svaka od njih priprema nas za onu koja slijedi.

Zamislite da je vaš život poput oceanskog vala koji se penje i penje, sve dok ne dosegne svoj vrhunac, a potom počinje njegova silazna putanja prema poziciji odakle je i krenuo i opet ispočetka.

Vrhunac toga vala je, u prenesenom značenju, glavna točka preokreta u našem životu. Pogledajmo kako to izgleda s astrološkog gledišta.

atma.hr – 52
Krojači sudbine

Dva glavna planeta koji sudjeluju u tim ključnim ciklusima našeg života su Saturn i Uran, Jupiter sve to vjerno prati te Neptun i Pluton. Krenimo od Urana, u astrologiji boga promjena, kojem su potrebne 84 godine da obiđe jedan krug oko Sunca.

Prosječan život čovjeka traje oko 84 godine. Slučajnost? Mislimo da nije. Uran je planet života. Istina je da se Sunce smatra nosiocem životne sile u Zodijaku, no Sunce predstavlja način na koji živimo život, a koji se nalazi pod nadzorom Urana. Uran je bučan alarm, zvono za uzbunu, indikator korjenitih, ponekad i silovitih transformacija. Svakih sedam godina on mijenja astrološki znak i tada nas obično opsjedaju pitanja u stilu – što i kako dalje?

Krize koje izaziva Uran, nose klicu oslobođenja, ostvarenja samostalnosti, on ruši dotrajalo da bi se izgradilo novo, a cijeli taj proces nije uvijek jednostavan.

Saturnu je potrebno oko 29 godina da prijeđe orbitu oko Sunca i taj kraj jednog i početak drugog ciklusa se obično događa oko 28. ili 29. godine života. On se poklapa sa Saturnovim povratkom, koji označava prelazak tranzitnog Saturna preko mjesta u horoskopu gdje je bio u trenutku svog rođenja.

U tim godinama obično provodimo barem jednu važnu odluku od velikog značenja. On urušava sve što je ‘potrošeno’, nekvalitetno ili nema više smisla za naš život. Nije neobično da loši i nekvalitetni brakovi ne uspijevaju preživjeti sedmu godinu braka. Saturn obično aktivira pitanja vezana uz autoritet, odgovornost, očinsku ulogu i sazrijevanje.

atma.hr – 52
Iznenadni darovi

Jupiteru je, za razliku od prethodna dva planeta, potrebno 12 godina da prijeđe cijeli put oko Sunca, i budući da je mnogo brži u kretanju od svojih prethodnika, njegovi efekti na naš život nisu uvijek toliko snažni i dojmljivi. Često donosi iznenadne blagoslove, dobitke, zaradu i sreću.

Pokušajte se prisjetiti što se događalo otprilike svake 12. godine pa do danas. Mogli biste doći do zanimljivih otkrića. Iskoristite njegovu dobrobit kako biste oplodili svoje ideje, ostvarili svoje snove, kako biste se razvijali i rasli.

Dolazimo i do dva posljednja planeta, Neptuna i Plutona. Neptunu je potrebno 165 godina da napravi svoj krug oko Sunca, što znači da njegove značajnije aspekte osjećamo u prosjeku svakih 14 godina. Neptun nas obično usmjerava prema duhovnosti, s njim stvaramo svoje snove, maštoviti smo, no isto tako nam može oduzeti i čvrsto tlo pod nogama, pa bježimo u iluziju kako bismo se zaštitili od teških izazova stvarnosti.

Pluton jednu putanju oko Sunca okonča nakon 248 godina i njegove značajne aspekte osjećamo svaku 21 godinu života. Nemoguće je pobjeći njegovoj snazi, primorani smo na radikalne promjene i transformacije, slamamo samonametnuta ograničenja i pronalazimo unutarnju snagu za koju nismo niti znali da je posjedujemo.

atma.hr – 52
Djetinjstvo

Prvih pet godina života potpuno smo nesamostalni i ovisni o roditeljima. Ne donosimo odluke, i ne udaljavamo se od roditelja. Potrebna nam je pažnja i skrb odraslih.

Između pete i sedme godine života, pomalo iskoračujemo iz poznate sredine, ulazimo u jedan novi svijet, svijet nepoznatog i neistraženog, što je osobito potencirano polaskom u školu. Tada se događa prva točka preokreta u kojoj Saturn, Uran i Jupiter vode glavnu riječ.

Uran nas uvodi u novi svijet koji je potpuno različit od dosadašnjeg, dok nas Saturn uči kako da se uklopimo u taj svijet, pronađemo svoje mjesto u njemu te kako da preuzmemo i nosimo se s novim obavezama. Jupiter nam otkriva područje novih informacija i obrazovanja.

Tinejdžersko doba

Između 12. i 15. godine života Saturn je već prešao pola svog puta oko Sunca, ulazi u opoziciju sa svojom natalnom pozicijom, dok je Jupiter obišao cijeli krug, dok Uran radi značajni aspekt prema natalnoj poziciji. Ne začuđuje što je adolescencija vrlo izazovno i zahtjevno razdoblje. Po prvi put želimo samostalno donositi odluke, separirati se od roditelja, želimo biti i odrasli. Odluke koje donosimo u toj dobi mogu značajno utjecati na našu budućnost.

Uran nas izvodi iz svijeta djetinjstva, budi svijest o vlastitoj seksualnosti. Saturn povećava osjećaj odgovornosti, doznajemo uzročno posljedičnu vezu između uzroka i posljedice. Puni krug Jupitera označava i ulazak u srednjoškolsko doba i nastavak obrazovanja.

atma.hr – 52
Dvadesete i tridesete

Punimo 18 godina, ulazimo u punoljetnost, s navršenih 21, shvaćamo da ne možemo više ovisiti o roditeljima. To je vrijeme kada razmišljamo o napuštanju gnijezda. Uran skida s nas roditeljsku mrežu, oslobađa nas njihovog patronata, dok nas Saturn primorava da hrabrije zakoračimo u svijet odraslih i preuzmemo nove odgovornosti, neki upisuju fakultet ili se zapošljavaju.

Kao posebno značajno razdoblje ističu se kasne dvadesete (28./29. godina života) koje se obično odvijaju pod patronatom Saturnovog povratka, a što znači da se ta planeta vraća na mjesto na kojem je bila u trenutku našeg rođenja. Tada se obično događa nešto značajno, nešto što pamtimo ponekad i cijeli život.

Neki ulaze u brak, drugi prekidaju dugu vezu i okreću novo poglavlje u ljubavnom životu, na poslovnom planu su također moguće velike odluke; od promjene posla do napredovanja.

U istom tom razdoblju Uran je obično u trigonu sa svojom natalnom pozicijom i povećava naš nagon prema promjeni i ulijeva vam vjeru da će sve biti u redu. Ovo je vrlo produktivno razdoblje i ma koliko god bolni bili neki rezovi, imajte na umu da su oni tu u ime bolje budućnosti.

Ne samo da je ova faza početak našeg ozbiljnijeg odrastanja, koje se očituje tijekom 30-tih godina, već postajemo zrelije individue koje preuzimaju odgovornost za svoj život. Sada već znamo što možemo očekivati i koje izbore napraviti.

atma.hr – 52
Vrhunci u 40-tima

Četrdesete godine su vrhunac našeg života. Ako ste sada u ranim 40-tima, pod utjecajem ste izuzetnih planetarnih energija koja će se pojaviti još samo jednom u vašem životu, sredinom 80-tih. Nije riječ samo o točkama preokreta, već i o najvažnijem raskrižju našeg života – odluke koje donesete sada, pratit će vas ostatak života.

Uran je dosad prešao polovicu svog puta, i nalazi se u znaku nasuprotnom od onog u kojem je bio u trenutku vašeg rođenja (42 godina). To obično simbolizira velike promjene na planu odnosa s drugima, o zaokretu na koji promatrate sebe u bliskim odnosima, ali i druge ljude. Zato je u ovoj dobi najveći postotak razvoda.

U isto vrijeme Saturn je na pola puta svog drugog ciklusa i nalazi se u opoziciji prema svojoj početnoj poziciji. Nešto otpuštate, distancirate se od nečega, bez obzira je li riječ o stilu života, bliskom odnosu ili uvjerenjima. Sada ste već sigurni u to što želite, a što ne.

Pluton i Neptun nalaze se u izazovnom aspektu prema natalnim pozicijama i ovo često nije lagano doba za nas, osobito ako donosimo velike odluke. Promjene su dubinske, ponekad i nemilosrdne. Staro se ruši, a gradi nešto sasvim novo.

Četrdesete su na neki način vrijeme ponovnog rođenja, nakon kojeg ulazimo u razdoblje zrelosti. Realiziramo svoj puni potencijal i postajem sve svjesniji svoje smrtnosti. U ovom razdoblju svog života najviše se trebamo čuvati stresa. Napravite svojevrsnu reviziju dosadašnjeg života, upoznajte bolje sebe i događaje koji su vas na neki način odredili. Što ste dosad ostvarili, a koje ste događaje ili prilike propustili?

atma.hr – 52
Opet na raskrižju

Smiraj našeg produktivnog razdoblja događa se između 56. i 60. godine života. Glavni planeti opet su na važnim pozicijama. Nalazimo se na još jednom raskrižju. Naučili ste i iskusili gotovo sve što je potrebno kako biste se osjećali ispunjenima. Treći ciklus koji upravo započinje je tzv. indvidualistički ciklus u kojem se možemo više posvetiti sebi.

Djeca su odrasla, karijera je više-manje ostvarena, sada ste opet vi glavni glumac u svom životu. Još uvijek možete ispuniti svoje snove, zato pojačajte duhovi život, upišite tečaj koji vas zanima, pišite, slikajte, putujte, učite strane jezike, radite sve ono što ste propustili u prethodnim godinama svog života.

Ulaskom u 70. dolaze i nove prilagodbe. Tijelo postaje sve umornije, a mi sve manje pokretni, pa se možemo osjećati fizički nedorasli nekim aktivnostima. Um više nije tako brz i bistar kao prije. Emocionalno i duhovno postajemo svjesni da se približavamo kraju ovog tijela.

Najvažnija lekcija koju moramo savladati je prihvaćanje i okretanje duhovnom aspektu života. Dovršite ono što ste počeli u prethodnom razdoblju i očistite svoj život.

I na kraju posljednje raskrižje u našem životu. Odvija se između 84. i 90. godine. Neptun i Pluton igraju glavne uloge. Neptun je postavljen nasuprotno svojoj poziciji u natalnoj karti što simbolizira stvaranje jedne nove realnosti. Pluton po prvi put ulazi u aspekt opozicije prema natalnoj karti, što priča priču o našem posljednjem izboru i o napuštanju sadašnjeg tijela.

Autor: Julijana Oremović / julijanaoremovic.com