Samoozdravljenje znači da svaka osoba ima sposobnost da proizvede bolesti i poremećaje, ali isto tako da ih sama i riješi. Znanje o samoozdravljenju se temelji na Vedama. Količina znanja koju Vede nude ogromna je i neprocjenjiva.

atma.hr – 52
Vedsko je znanje vrlo praktično; svaka tvrdnja i filozofska poanta može se primijeniti u svakodnevnom životu. Zapravo, Vede nas upućuju na to da ne vjerujemo nikakvim teorijama koje se ne mogu praktično dokazati i primijeniti bez obzira o kome se radilo.

Znanje koje se u Vedama nudi namijenjeno je svim ljudskim bićima i nikakve posebne kvalifikacije nisu potrebne osim spremnosti da sami isprobamo tvrdnje i sve teoretsko znanje koje tamo možemo naći. Postoji nekoliko aksioma koje Vede naglašavaju iznad svega ostalog, činjenice bez kojih vedsko znanje ne bi imalo smisla.

1. Prvi vedski aksiom je činjenica da se razlikujemo od tijela u kojem se nalazimo

Opisano je da smo mi duhovna bića smještena u materijalnim tijelima poput vozača smještena unutar nekog vozila. Samo zato što vozač upravlja vozilom ne znači da su vozač i vozilo jedno te isto.

Ukoliko se vozilo pokvari i postane neuporabljivo, vozač može promijeniti vozilo, a da ne promijeni samoga sebe, odnosno svoj izvorni identitet. Vozilo je mrtva, nesvjesna i nepokretna materija, i za razliku od vozila (tijela), vozač (duša) ima svjesnost i slobodnu volju te je stoga superioran bilo kojem vozilu.

Kaže se da je promatrač uvijek različit od promatranoga. Na primjer, ako promatramo stablo, mi smo promatrač, a stablo je promatrano. Nije teško shvatiti da mi nismo to stablo koje promatramo. Sve što možemo promatrati, nismo mi. Duša je promatrač unutar tijela i može doslovno promatrati sve što se u tijelu događa. Duša može promatrati tijelo u ogledalu ili čak bez ogledala.

atma.hr – 52
Možemo vidjeti svoje ruke, noge, trbuh i nos te možemo na taj način zaključiti da, ako promatramo svoje tijelo, mi zapravo nismo to tijelo, već promatrač unutar tijela.

Isto tako, možemo promatrati svoje misli i emotivna stanja. Možemo vidjeti kako se misli redaju jedna za drugom i kako nam se emotivna stanja mijenjaju tijekom dana. Sve to dokazuje da mi nismo ni fizičko ni mentalno tijelo. Mi smo odvojeni od svega toga i shvatiti tu činjenicu ne zahtijeva velik napor niti veliku inteligenciju. Sve što promatramo, nismo mi.

Vede opisuju tog promatrača kao vječnu duhovnu dušu, odvojenu i različitu od onoga što promatra. Mi nikad ne možemo postati ono što promatramo i na taj način zauvijek zadržavamo svoj identitet promatrača. Promatrač je detaljno opisan u vedskoj literaturi i toplo preporučujem svim čitateljima da prouče neke od Veda kako bi imali što bolji uvid u to tko smo mi (promatrači) i koja je naša prava priroda.

2. Drugi vedski aksiom je tvrdnja da je duša vječna, da nikad nije rođena i nikad ne umire

Dok tijelo stari i mijenja se, duša unutar tijela ostaje nepromjenjiva. To možemo vidjeti na vlastitom životu: iako su se tijelo, misli i emocije radikalno promijenili od djetinjstva, mladosti pa sve do starosti, promatrač (duša) unutar tog tijela ne osjeća nikakvu promjenu. Mi se uvijek osjećamo kao “ja”, i to se “ja” nikad ne mijenja.

Čak i ako su nam nekim nesretnim slučajem oduzete ili amputirane ruke, noge, uši, oči i neki drugi dijelovi tijela, duša unutar tog tijela ne mijenja svoj osjećaj jastva. Mi ostajemo “mi” čitav život, dok se materijalno tijelo neumoljivo mijenja i konačno uništava.

Starac koji gleda svoju fotografiju dok je bio mlada osoba potvrdit će daje to on. Iako su njegove misli, ideje i shvaćanja potpuno drukčiji, i iako je tijelo potpuno drukčije, osoba unutar tijela doživljavat će samoga sebe na isti način i shvatit će da je nešto ostalo nepromjenjivo, iako se tijelo potpuno promijenilo.

Taj nepromjenjivi identitet smo mi, promatrači unutar tijela, nepromjenjive i vječne duše koje nisu ubijene kad je tijelo ubijeno. Mi nastavljamo sa svojim svjesnim postojanjem i nakon uništenja tijela. Ovo je doista radikalna činjenica koja potpuno mijenja naš stav o smislu života i o smrti.

atma.hr – 52
3. Treći vedski aksiom, koji je vrlo važan, jest činjenica da duša ima svoj izvor, kao i sve ostalo što postoji.

Ništa ne može nastati samo od sebe, iz ničega. Sve ima svoj izvor, svoj uzrok, pa tako i duhovne pojave kao što smo mi. U Vedama je potanko objašnjeno kako je izvor svih duša sam Bog, odnosno Vrhovna Duša. Mi smo Njegovi djelići kao što su kapljice oceana djelići oceana i, kao takve, kvalitativno su jednake oceanu.

Iz samo jedne kapi možemo saznati kvalitetu čitavog oceana iako je ocean neizmjerno veći od svoje kapljice. Na sličan način, mi smo istovjetni samom Bogu, ali u maloj, sićušnoj mjeri. Ta mjera ograničena je na tijelo u kojem se nalazimo.

Kao što je Bog opisan kao vječan, svemoćan i potpuno slobodan, tako smo i mi vječni, moćni i slobodni, ali samo unutar našeg osobnog postojanja, bilo da je to u ovome materijalnom tijelu bilo u duhovnom tijelu. Bog ima utjecaj na čitavu Svoju kreaciju, dok mi imamo utjecaj samo na ovo tijelo u kojem se nalazimo.

kresimir misak knjige

No, za dušu je to dovoljno, budući da nema kapacitet niti moć vladati cijelom kreacijom jer to nije njezina izvorna priroda. Duša je potpuno zadovoljna svojom slobodnom voljom i moćima koje je naslijedila od svog izvora, samog Boga. Sada je samo pitanje jesmo li svjesni tih moći i svoje prave prirode. Ako nismo, onda se nalazimo u iluzornom stanju  postojanja, a od te iluzije nastaju svi problemi koje možemo zamisliti.

Dakle, uzrok svih problema koje imamo jest pogrešno shvaćanje našeg identiteta i naše prave prirode, baš poput vozača koji se poistovjećuje s vozilom kojim upravlja.

Ukoliko se vozač ponaša kao da je vozilo, imat će niz problema. Ako mislimo da smo automobil, posegnut ćemo za benzinom ili motornim uljem kad ogladnimo i to će nam stvoriti velike probleme. Ako nam netko ogrebe auto, osjećat ćemo se povrijeđeno i ispaštati nepotrebno.

Na sličan način, kad je duhovna duša unutar tijela uvjerena da je ovo materijalno tijelo, nastaje niz nepotrebnih problema koje možemo vrlo lako izbjeći.

atma.hr – 52
Kroz svoju knjigu “Samoozdravljenje” ukratko sam se dotaknuo nekih  vedskih tema, no kako su one dosta opsežne, nisam išao u sve detalje jer bi za to bilo potrebno tisuće stranica teksta.

Detaljnije sam se osvrnuo samo na zdravstveni aspekt vedske mudrosti i pokušao vam približiti znanje koje nam omogućuje da doslovno izliječimo sve bolesti i poteškoće i da uklonimo sve vrste problema iz našeg života, bili oni tjelesne ili mentalne prirode.

Proces samoozdravljenja vrlo je jednostavan i inteligentno je ugrađen u naše tijelo i um. Nije potrebno biti doktor ili filozof da bismo shvatili kako riješiti zdravstvene probleme.

Kristijan Kolega