Image By vecstock

I dok se okreneš, život prošao u čekanju…

atma.hr – 52
Najraniji momenti do kojih sežu sjećanja, svakog od nas, je period djetinjstva. Glavni cilj tog doba bilo je odrasti. Samo to je bitno. Samo to se čekalo. Odrasti. Biti velik. Jer kada si veliki možeš sve.

Djevojčice su maštale kako će imati baš baš dugu kosu, jer im tu željenu dužinu majke obično nisu dozvoljavale, zbog nepraktičnosti. Čekale su da odrastu da bi se mogle šminkati, imati deset pari cipela na petu. Da mogu izlaziti u grad i imati dečka s kojim će se „ljubiti u usta“, prenosi uspesnazena.com.

Dječaci su čekali da porastu da mogu voziti biciklo – bemix, a poslije toga maštali o autu koji će imati jednog dana. Čekali su dan kada će biti dovoljno veliki/odrasli da im se na obiteljskim svečanostima dopusti, uz ostale odrasle muške članove obitelji, da ispale koji metak iz pištolja, kako nalažu stari narodni običaji za te prilike.

Generalne izjave, karakteristične za sve roditelje, tipa: „Dok si pod mojim krovom tako će biti!“ ili ona: „Kada budeš punoljetan, ti radi kako hoćeš!“  činile su da se punoljetstvo čeka i dočekuje s najvećim mogućim nestrpljenjem i oduševljenjem.

Ono donosi oficijalno priznanje društva da smo odrasli, mada nepopraćen očekivanim promjenama, kako smo zamišljali da će biti. Onda se čeka završetak srednje škole. Nekiupisuju fakultete, a neki već sigurni da dalje školovanje i nije za njih tragaju za poslom.

Čekajući se čeka realizacija onog obećanja vezanog za pronalaženje posla datog od stranke, kumova, prijatelja, očevih prijatelja i da status tog posla preraste u “stalno zaposlenje”.

Onda se čeka čin ženidbe i udaje. Čekaju to roditelji, familija i susjedi. Vrlo važan čin da bi bili društveno prihvaćeni. Pronalaženje srodne duše koje nekima ide s poteškoćom, a nekima gotovo nemoguće. Kad se ista pronađe, čekaju se povoljni uvjeti  za svadbu i da se stekne nešto svoje. Svoje auto, stan, kuća ili da se opremi dio kuće od roditelja u kojem će se stanovati.

atma.hr – 52
Onda se planira i čeka prinova. Čeka se da se sazna spol i da porođaj prođe kako treba.  Sa strepnjom se čeka da zaraste pupčana vrpca, da prođu grčići, da narastu zubići. Da beba konačno može jesti čvrstu hranu, da prohoda. Da krene u vrtić. Pa onda između čekanja vrtića, čeka se i slobodan termin kod baka i djeda da bi roditelji bar malo predahnuli. Pa ide i škola.

U međuvremenu, čeka se i taj kolovoz/avgust kada se ide na godišnji odmor. Čekaju se povoljni uvjeti za drugo dijete. Pa se čeka sve navedeno ispočetka. Čeka se odobrenje kredita da se podmladi auto. Do ranih jutarnjih sati budno se čeka povratak mezimaca iz noćnih izlazaka (princip „veće dijete, veća briga“ ). Čeka se punoljetstvo i matura i najponosniji osjećaj- da djeca postanu „svoji ljudi“.

Zabrinuto se čekaju nalazi starih roditelja, iako je dobro poznat životni ciklus. Samo da se ne pate. Čeka se da prođe vrijeme, da se preboli njihov odlazak. Čeka se da se djeca poudaju, požene. Da im se pomogne oko svadbe. Da se renovira kuća pred penziju. U međuvremenu se čeka mjesecima pregled kod doktora. Čekaju se izbori. Čeka se da prođu izbori. Čeka se mir. Tješe se razočarana djeca u društvo i čekaju se bolji dani.

Čekaju se bolji dani. Čekaju se unučići. Čeka se penzija. Onda se čekaju najradosniji dani vikenda jer su to dani kada djeca i unučići dolaze u posjetu. Naravno ako ste sretnik pa vas obilaze i imaju osjećaj koliko  to znači jer ste im podredili i posvetili cijeli život.

A onda svjesni godina, bolesti, miri se s time i iščekuje se kraj. Oprašta se sebi  i drugima.

I dok se okreneš, život prošao u čekanju…

Džejzerka/uspesnazena.com