Dario Duišin Džunić

Ako ti nedostaje motivacije da napraviš neku veliku promjenu, napravi bilo što. ‘Putovanje od tisuću milja počinje prvim korakom.’ Ali nemoj upasti u zamku i razmišljati o tisuću milja. Sve što trebaš napraviti je jedan korak. Ako se prisiliš napraviti jedan mali korak, odjednom nekako svaki sljedeći postane puno lakši.

atma.hr – 78
Kad zapnem negdje, zna mi se dogoditi da ‘sjednem’ i samo razmišljam o tome. To je u redu, ali ne ako traje predugo. Kad uspijem prepoznati da je prošlo dugo vremena, a ja još uvijek sjedim i razmišljam o tome, znam da sam upao u zamku. Tražim motivaciju i tu je negdje, ali se ne uspijevam na nju prikopčati.

Tada znam da je potrebno primijeniti princip za koji znam da funkcionira, a to je – učini nešto, čak iako ne znaš što radiš. Sam čin djelovanja će u određenom trenutku uzrokovati da se u umu pojave prave ideje.

Mnogi od nas počnu djelovati tek kad osjete određenu razinu motivacije, a motivaciju osjetimo tek kad osjetimo dovoljno emotivne inspiracije. Misliš da princip funkcionira ovako:

emotivna inspiracija – motivacija – djelovanje

Ali kad želiš nešto postići, ali ne osjećaš motivaciju ili inspiraciju, onda zaključuješ da za tebe nema šanse. Ništa tu ne može napraviti. Čekaš da se dogodi neki veliki emotivni udar kako bi se stvorilo dovoljno motivacije da se pokreneš.

Ali odnos inspiracije, motivacije i djelovanja ne funkcionira baš tako. To nije linearni slijed koji počinje inspiracijom. Princip je zapravo ciklički i svaki korak ovisi o prethodnom, poput neprekidnog loopa.

… – inspiracija – motivacija – djelovanje – inspiracija – motivacija – djelovanje – …

atma.hr – 39

Tvoje djelovanje stvara buduće emotivne reakcije, koje te motiviraju na daljnje djelovanje koje stvara nove emotivne reakcije, zbog kojih si motiviran da djeluješ…

Da bi ušao u taj ciklus možeš početi bilo gdje, ali ako ne znaš odakle početi, počni s onim što je tu i za što ti ne treba nijedan preduvjet i nikakva posebna okolnost, a to je – djelovanje.

Djelovanje će stvoriti inspiraciju pa ćeš biti i motiviran… Onda to izgleda ovako:

djelovanje – inspiracija – motivacija – …

Ako ti nedostaje motivacije da napraviš neku veliku promjenu, napravi bilo što. ‘Putovanje od tisuću milja počinje prvim korakom.’ Ali nemoj upasti u zamku i razmišljati o tisuću milja. Sve što trebaš napraviti je jedan korak.

Ako se prisiliš napraviti jedan mali korak, odjednom nekako svaki sljedeći postane puno lakši.

Ako želiš biti fizički aktivan i gledaš sve te fitness modele po instagramu pa onda pogledaš sebe i zaključiš da nema smisla ni početi, onda nećeš ništa ni postići. Proći će 5 godina, a ti ćeš izgledati i osjećati se isto, a vjerojatno i lošije. Ali ako danas napraviš jedan korak i tako sljedećih 5 godina, promjena će biti nevjerojatna. A 5 godina će proći ovako ili onako…

Ista je stvar s bilo kojim projektom koji želiš u životu postići – pisanje knjige, posao, obitelj, kuća, karijera, školovanje, rad na sebi…

atma.hr – 75
Na mene ne djeluju pozitivno motivacijske poruke koje me tjeraju da se ubijem od truda kako bih postigao gigantske ciljeve. To je zasigurno razlog zašto nisam ni postigao gigantske uspjehe ;-), ali očito je da me takvi ciljevi ni ne privlače, niti me privlači trud koji je potreban za postizanje istih. A vjerujem da je slična situacija kod većine ljudi.

Serviraju nam se izvanredni nedostižni ciljevi i kako se ne možemo ni zamisliti da ćemo tako nešto postići, u kratkom roku i bez gigantskog truda, jer mislimo da se tako to postiže, odustajemo i prihvaćamo ‘neuspjeh’.

Ali ako slijediš princip “poduzmi nešto” ili dalmatinskim rječnikom “pomalo”, neuspjeh nema neku značajnu vrijednost. Kada standard uspjeha postane samo djelovanje tada je bilo koji rezultat zapravo napredak i bitan je.

Ono što donosi uspjeh je naša sposobnost da prihvaćamo, da ne kažem uživamo, u izazovima koji se pojavljuju na putu. Ponekad će sigurno doći do neuspjeha, ali on nas pokreće naprijed. Neuspjeh nije suprotan uspjehu, on je dio uspjeha. I nije uspjeh postati kao netko drugi, već iskoristiti svoj potencijal i otkriti koja je naša uloga u ovom svijetu te živjeti našu istinu.

Tako ako ti nedostaje motivacije, znaj da je djelovanje uvijek jako blizu, nadomak ruke. I zato poduzmi nešto. Počni jednostavno. Učini to nešto barem jednom. Vidi koji je osjećaj. To je često sve što je potrebno da se pokrene lavina inspiracije, motivacije i djelovanja.

Napisao: Dario Duišin Džunić
Instagram: darioduisindzunic
Facebook: https://www.facebook.com/dharma3d

atma.hr – 78