U životu nam se događa svašta i ponekad to nije ni malo jednostavno ni lako, ali najvećim djelom mi samo kompliciramo svoj život. Kompliciramo ga svojim analizama, očekivanjima, povrijeđenostima, neodlučnostima, moranjima ili pak osudama. Što učiniti da bi nam život bio jednostavniji?

Riječ „možda“ je riječ o kojoj većinom ne mislimo kao nečemu što treba izbjegavati, ali ona itekako komplicira život. Možda znači i da i ne u isto vrijeme, a ostavlja prostor u budućnosti. Ako upotrijebimo i ono „možda bi mogli“ to daje prednost onome „da“  u riječi možda, ali isto tako otvara još veći prostor u budućnosti, gdje se nešto može dogoditi, a i ne mora. Ako riječ možda prestanemo upotrebljavati  te umjesto toga  vidimo i odlučimo da li je nešto, trenutno, moguće ili ne, da li nešto želimo ili ne tada to pojednostavljuje život. Nema više neizvjesnosti niti očekivanja, ostaje put za slobodno djelovanje bez pritiska i čekanja da se nešto dogodi ili ne.

atma.hr – 52
Život si možete pojednostavniti tako da prestanete biti odgovorni za tuđe osjećaje i ponašanja. Čak ako trogodišnjaku zabranite slatkiše prije ručka, a on protestira za to vi niste odgovorni, naravno dijete ima pravo izraziti svoje osjećaje, ali ne morate se zbog toga osjećati krivim. Isto je tako u svim odnosima. Niste vi odgovorni ako se nešto što radite ne sviđa vašem sedamdesetogodišnjem ocu. Isto tako niste krivi ni za partnerovu ljubomoru, ljutnju, povrijeđenost i sl. Svatko od nas ima pravo na svoje emocija, ali svatko je i sam odgovoran za njih. Da bi vam život bio jednostavniji preuzmite odgovornost samo za svoje osjećaje, emocije i želje.

Iskreni, otvoreni razgovori su temelj dobrih odnosa, a isto tako čine život puno lakšim i ljepšim. Ljudima je danas teško otvoreno razgovarati, umjesto toga puno analiziraju, imaju pretpostavke, ljute se, žale se, osuđuju, ali nekako im je teško otvoreno razgovarati. Jednostavno vježbajte otvoreni razgovor jer je jedini način da se riješe nesuglasice, da kažete što želite i što vas smeta isto tako da vam druga strana ukaže na svoja mišljenja i viđenja. U svim odnosima iskreno razgovarajte od djece, partnera, roditelja, poslodavca, prijatelja susjeda jer to život čini jednostavnijim, a odnose boljima.

Kristi Blažek; promotor života, savjetnik za roditeljstvo i osobni razvoj
FB BudiTi, Slušaj svoje srce     

atma.hr – 52