Artwork by Daniel B. Holeman

U zadnjih sedam godina svjedoci smo velikih promjena koje su često turbulentne i velikih razmjera pa se mogu nazvati i transformacijama. Pitanje je što se to uopće transformira? Ako živimo kroz identifikaciju s tijelom, naš unutarnji svijet će biti konstantan osjećaj da nismo dovoljno vrijedni, da nam nedostaje ljubavi, pažnje, radosti i mira. Tu prazninu koju osjećamo pokušavamo bezuspješno popuniti…

atma.hr – 52
Iako možda nismo uvijek svjesni toga ili se teško razaznaje, ali sve baš sve što se odvija u nama i oko nas je ogledalo naše trenutne energije, tj. vibracije po kojoj u tom trenutku vibriramo. To ogledalo služi kako bi istražili svoj beskonačni potencijal i zato ono može pokazivati kako se trenutno ponašamo pa na trenutke ispada da nam, kao bumerang, vraća posljedice naših misli, emocija, riječi i djela.

Osim tog prikaza pokazuje nam i ono što osuđujemo i kritiziramo tako da smo stalno uronjeni ili u emocije, stanje tijela ili pak u situacije i odnose koji se ponašaju upravo tako da nam smeta. Još nešto što nam ogledalo prikazuje je i način na koji rasipamo svoju energiju=pažnju, u kojoj mjeri kompromitiramo sebe, trgujemo svojom energijom, vremenom, zdravljem ne bi li dobili zauzvrat ono što mislima da nam nedostaje.

Ukratko rečeno: Um, tijelo i Svijet uvijek odražavaju trenutno uvjerenje ili sliku koju imamo o sebi.

Pa tako, ovisno o uvjerenju, postoje tri modaliteta bivanja ili načina percepcije i doživljavanja sebe, a posljedično tome i Svijeta oko  sebe.

atma.hr – 52
1. Ja sam TIJELO – zovem se xy, imam xy godina, muškog/ženskog sam spola, moja priča je (prošlost, sadašnje stanje, buduću planovi i snovi)…

Ako živimo kroz identifikaciju s tijelom naš unutarnji svijet će biti konstantan osjećaj da nismo dovoljno vrijedni, da nam nedostaje ljubavi, pažnje, radosti i mira. Tu prazninu koju osjećamo pokušavamo bezuspješno ili sa samo kratkotrajnim uspjehom, popuniti s prikupljanjem materijalnih predmeta, novca ili pak pribjegavajući raznim aktivnostima, manipulacijama i kontroli unutarnjih (misli, emocije, senzacije) i vanjskih situacija i ljudi.

Ako vjerujemo da smo ograničeni tijelom onda smo i samim tim jedinka odvojena od cjeline, drugih ljudi i svijeta i kao takvi se konstantno borimo za preživljavanje ne prezajući pred ničim. Tu su nezadovoljstvo, bol i patnja stalno prisutni jer nam pokazuju koliko smo se udaljili od sebe.

2. Ja sam Um – je uvjerenje koje rezultira puno manje ograničenim i mukotrpnim bivanjem, s manje boli i patnje, ali još uvijek uključuje dualnost, kontrolu i manipulaciju jer tu i dalje, zbog osjećaja nezadovoljstva i necjelovitosti, imamo potrebu mijenjati okolnosti samo što to sad radimo pomoću afirmacija, mantri, vizualizacija i sl.

3. Ja Jesam – je ime, tj. najbliži opis kojeg um može dati istinskoj prirodi Bića, prirodi onog što svi mi, a i sva ostala stvorenja (životinje, biljke…), predmeti, svijet i svemir u cijelosti, Jesmo. Poznavati sebe kao Ono što zna da je Svjesno i uvijek Prisutno znači poznavati Apsolutnu Istinu i srž svega što naizgled postoji počevši od misli, emocija, „fizičkih“ senzacija, odnosa i situacija.

atma.hr – 52
Bivanje kroz Istinski identitet, ako se uopće i može tu govoriti o identitetu, je prožeto stalnim osjećajem potpunog mira (riječi ne mogu opisati to stanje), radosti postojanja, ljubavi i mudrosti. Nema više potrebe za manipulacijom i kontrolom jer sad cijeli tvoj Svijet, tvoja kreacija, odražavaju tu Istinu, a to je: Ja Jesam i um (misli, emocije) i tijelo (senzacije) i Svijet (percepcija).

Budući da Biće (Svjesnost) uvijek Jest i ne može ne biti, nema potrebe više za borbom, preživljavanjem, strahom, brigama, otporom i kontrolom.

Život u tom „stanju“ je život u Raju.

E sad kad smo objasnili tri načina na koje Svijest (Ja) poznaje Sebe, sad možemo reći i nešto o trenutnoj transformaciji.

Ono što na razini uma, tijela i Svijeta izgleda kao transformacija u suštini je Buđenje Bića u svom vlastitom snu. Zašto u snu? Zato što Svijest, a to je ono što mi jesmo, vibrirajući uobličava sebe u misli, slike, emocije, senzacije koje s pozicije promatrača izgledaju kao forma (fizičko tijelo) i Svijet te kroz tu iluziju koju stvara, promatra izražavanje svog beskonačnog potencijala i uživa u toj kreativnosti.

atma.hr – 52
Poanta je da Nevidljivo „želi“ postati Vidljivim. Što to znači?

Svi mi imamo u sebi intuiciju koja nam govori da potpuna sloboda, radost, mir i ljubav postoje i da su mogući. Svijest (mi) cijelo vrijeme stvara upravo iz tog stanja, ali zato što se poistovjetila sa svojom Kreacijom i iz vida „izgubila“ sebe, sve što joj je ostalo je ta intuicija iznutra i mukotrpna potraga za sobom usmjerena na van (Istočni grijeh=greška lijevog mozga, logike).

Onog trena kad zbog iscrpljenosti toj vanjskoj potrazi dođe kraj i kad u jednom trenutku odlučiš stati sa svime i primijetiti ono što je uvijek prisutno i nepromjenjivo u tvom životu i kad odlučiš istražiti prirodu, tj. kvalitete toga, tek tada počinje prava transformacija na svim razinama.

Suprotno nekim uvjerenjima da najprije treba pročistiti tijelo i um kako bi se spoznalo sebe, istina je da spoznati Sebe i svoju pravu prirodu uvijek možeš, jer je ona uvijek tu, jer si Ti uvijek tu, prisutan. I zato za razliku od PROGRESIVNOG, postepenog, puta (koji je isto vrijedan) ovdje sad govorimo o DIREKTNOM putu do mira i radosti, do sebe.

atma.hr – 52
Jednom kad se spozna i doživi sebe i svoje prirodno stanje, najprije dolazi do trenutnog „prosvjetljenja“ uma, u kojem se um stapa sa svojim Izvorom te se, osvježen tom spoznajom, vraća potpuno obnovljen.

Nakon „prosvjetljenja“ uma slijedi usklađivanje svih aspekata života i djelovanja s novom spoznajom. Mijenja se postepeno i prehrana, stil života, odnosi, stanje tijela. Neke aktivnosti i odnosi otpadnu dok se drugi, koji su u skladu s novim stanjem, pojave. Energija tijela se promijeni, a unutarnji mir Bića i radost postepeno počinju prevladavati te postaju „novo normalno“.

Sve ono što pripada starim obrascima ponašanja temeljenima na identifikaciji s egom (priča) i tijelom odmah se primjećuje kao neistinito, a u tijelu se osjeća kao nelagoda ili umor te tako primijećeno vrlo brzo otpadne.

Um koje je informiran o svom Izvoru i njegovoj prirodi djeluje u službi Bića te stvara harmoniju koja se izražava kao smirenost, radost, kreativnost, vitalnost, zdravlje, dugovječnost forme (fizičko tijelo) i velika količina energije.

Već u samom početku većina strahova, briga, sumnji, stresa, patnje i bola potpuno nestane i više se ne pojavi.

Na koncu, nakon što se otpuštanjem starih navika i samo tijelo pročisti, dolazi i do „prosvjetljenja“ tijela, tj. do nesmetanog izražavanja Bića ( Svijesti ) kroz formu. U cijelom tom procesu transformacije otpuštaju se samo ograničavajuća uvjerenja, za njih vezane emocije i obrasci ponašanja dok talenti specifični za pojedini um/tijelo kompleks ostaju te individualni izraz božanskog ima priliku potpuno procvjetati i izraziti svoj puni potencijal o kojem smo toliko puta slušali.

Budući da energije, u ovo naše doba, podupiru taj proces sama transformacija se može odviti vrlo brzo, unutar jedne do pet godina ovisno o našoj posvećenosti sebi.

Napisala: Hermina Grbac