Foto: commons.wikimedia.org

‘Došlo je i to vrijeme, Marianne, kad smo ostarjeli, naša tijela se raspadaju i predosjećam da ću za tobom uskoro. Želim ti lijepo putovanje. Zbogom, stara prijateljice. Vidimo se na kraju puta.’

atma.hr – 52
Leonard Cohen je bio od jedan najvećih kantautora i pjesnika našeg doba. Bio je gospodin, mudrac na svjetskoj glazbenoj sceni, istinski pjesnik i ljubimac žena. Svojim je ljubavima posvećivao stihove, volio ih, pokušavao razumjeti. Za Cohena žene su bile uzvišena bića, iz njegova pera nastale su neke od najljepših pjesama njima posvećene. Svaka je na kraju o njemu imala samo lijepe riječi.

Njegova prva velika ljubav bila Norvežanka Marianne Ihlen s kojom je i nekoliko godina živio na grčkom otoku Hidri početkom šezdesetih te joj posvetio pjesmu ‘So long, Marianne’. Marianne Ihlen preminula je 29. srpnja u 81. godini u Norveškoj, a samo nekoliko dana prije smrti primila je Cohenovo pismo:

‘Došlo je i to vrijeme, Marianne, kad smo ostarjeli, naša tijela se raspadaju i predosjećam da ću za tobom uskoro. Toliko sam blizu tebe da ako ispružiš svoju ruku, možeš me doseći. Uvijek sam te volio zbog tvoje ljepote i mudrosti, dalje ne trebam reći ništa jer ti sve znaš. Želim ti lijepo putovanje. Zbogom, stara prijateljice. Vidimo se na kraju puta’, riječi su koje je 81-godišnji Cohen uputio svojoj vječnoj ljubavi.

“Žena svoje tijelo promatra s teškoćom, kao kakvog nepouzdanog saveznika u bitci za ljubav.”

“Djelujte kao osoba kakva bi željeli biti i uskoro ćete takvi i postati.“

atma.hr – 52
“Ja se ne smatram pesimistom. O pesimistu razmišljam kao o nekome tko čeka kišu. Ja se osjećam kao da sam mokar do kože.”

„Pesimisti su ljudi koji nose kišobran i kada nema traga oblacima.“

“Neka suci potajno očajavaju zbog pravde: njihove odluke će biti intenzivnije. Neka generali potajno očajavaju zbog trijumfa; ubijanje će biti oklevetano. Neka svećenici potajno očajavaju zbog vjere; njihovo suosjećanje će biti istinito.”

“Poezija je samo dokaz života. Ako je vaš život dobro gorio, poezija je samo pepeo.”

“Nijedna žena nije toliko lijepa da ne bi željela da joj se o ljepoti govori u stihovima.”

“Pojam kliničke depresije danas se previše pojavljuje u razgovorima. Čovjek bi mogao pomisliti da se dogodila katastrofa u predjelima psihe.”

“Postoji pukotina u svemu, na taj način svjetlo ulazi.”

„Svim narodima zemlja je dana uvjetno. Uvidjeli to ili ne, postoji pogodba iznad ustava, iznad zajamčene suverenosti, iznad najvećih snova nacije o samoostvarenju.“

atma.hr – 52
„Supermarketi su veliki dio života, puni dosade i zaborava. Očito je da polako gubimo komunikaciju sa životinjama, da ptice više ne dolaze na naše prozore, budući da su naše oči naviknute na prizor u koji se ukalupljuju u odnosu na čuda.“

„Djeca pokazuju ožiljke kao medalje. Ljubavnici ih koriste kao tajne koje trebaju otkriti. Ožiljak se događa kada se riječ materijalizira.“

74 MARTIN LUTHER KING

MARTIN LUTHER KING

martin luther king

Autobiografija

Autobiografija Martina Luthera Kinga donosi nam velikana 20. stoljeća, čovjeka čije nam se misli i djela o najvažnijim pitanjima našeg društva obraćaju jasno, produhovljeno i sa žarom, i dalje živo nadahnjujući u nama želje, nade i snove.

Relevantna i autentična, ova AUTOBIOGRAFIJA daje nam rijedak uvid u povijesna događanja i velike, ponekad kontroverzne osobe koje su obilježile sredinu 20. stoljeća: Johna F. Kennedyja, Malcolma X, Lyndona B. Johnsona, Mahatmu Gandhija i Richarda Nixona. Ova je vrijedna knjiga bogata i živopisna slika ljudi, vremena i događaja u doba promjena koje su oblikovale i još uvijek oblikuju našu budućnost.

„Ova će vas knjiga obuzeti … Pred nama izranja život proživljen hrabro i s uvjerenjem.“ - Kirkus Reviews