Datulje su među prvim voćem koje je čovjek uzgojio! Zbog širokog sadržaja različitih esencijalnih nutrijenata, te zbog mogućih pozitivnih učinaka na zdravlje, datulje se mogu smatrati gotovo idealnom hranom.

atma.hr – 78

Datulja (urma ili hurma) je plod palme (Phoenix dactylifera L.), koja se uzgaja na Srednjem Istoku već 5000 g. To je vrlo slatko voće, po obliku slično maslini, koje se sastoji od mesnatog dijela i sjemenke. Mogu se konzumirati suhe, polusuhe i sviježe. Smatra se da potiče iz sjeverne Afrike te je poznata u stotinjak formi i kultivara.

Do danas se raširila u svim suptropskim predjelima, a također se uzgaja i u tropskim krajevima, ali tamo plodovi ne sazrijevaju dovoljno dobro zbog visoke vlažnosti. Najviše plantaža se nalazi u bliskoistočnim zemljama, naročito u sjevernoj Africi, dok je jedina plantaža u Europi smještena kod španjolskog grada Elche.

Nutritivna vrijednost datulja

Datulje sadrže malo masti i proteina, ali su bogate ugljikohidratima. Sto grama datulja ima energetsku vrijednost 314 kcal, a ista količina osigurava preko 15 % dnevnih preporuka za selen, bakar, kalij i magnezij. Najzastupljeniji vitamini su vitamini B grupe i vitamin C. Datulje su bogate prehrambenim vlaknima (8 g/100 g), i to su uglavnom netopiva vlakna, a predstavljaju i dobar izvor antioksidansa.

atma.hr – 75Mesnati dio ploda sadrži 44-88 % ukupnih šećera (većinom glukoza i fruktoza), masti (0,2-0,5 %), vodu (14 %) te proteine (2,3-5,6 %). Udio masnih kiselina u mesnatom djelu je mali dok sjemenka sadrži oko 50 % oleinske kiseline. Od minerala, datulje sadrže najviše kalija 0,9 %, dok su kalcij, kobalt, bakar, željezo, magnezij, mangan, fosfor, natrij i cink prisutni u puno manjim količinama. Zanimljivo je da datulje sadrže i fluor, koji je bitan za zaštitu zuba od karijesa te selen, važan za naš imunološki sistem.

Datulje, za razliku od ostalih vrsti voća sadrže čak 23 aminokiseline. Vitamini su prisutni u malim količinama (vit. C, B1, B2, niacin i vit. A) dok je sadržaj prehrambenih vlakana relativno visok i ovisi o nivou zrelosti biljke. Zbog širokog sadržaja različitih esencijalnih nutrijenata, te zbog mogućih pozitivnih učinaka na zdravlje, datulje se možda mogu smatrati gotovo idealnom hranom.

Također predstavljaju idealan međuobrok koji će osigurati dovoljno energije za ostatak dana, a mogu se, kao i ostalo suho voće, iskoristiti za pripremu slastica kao što su muffini i drugi kolači, gdje mogu biti zamjena šećeru zbog velike slatkoće.

namirnice.ba

atma.hr – 78

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here