Novo istraživanje pokazuje da vegetarijanska prehrana može značajno smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti. Istraživanje, u kojemu je sudjelovalo 44500 osoba iz Engleske i Škotske, pokazuje da vegetarijanci imaju za čak 32% manji rizik od nastanka srčanih bolesti.

Bolesti srca su sve češći uzročnici smrti. Na zdravlje srca utječu brojni faktori, naročito prehrana. Znanstvenici saSveučilišta Oxford, čije je istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, su proveli istraživanje koje je trajalo 11 godina.

Tijekom trajanja istraživanja 169 osoba je umrlo zbog srčanih bolesti, a njih 1066 je bilo hospitalizirano zbog srčanih bolesti. Zanimljivo je da su vegetarijanci imali za čak 32% manji rizik od nastanka srčane bolesti ili smrti uzrokovane srčanom bolesti.

Voditeljica istraživanja dr. Fracesca Crowe je izjavila kako “ne sugeriramo da svi trebamo postati vegetarijanci, ali ističemo kako ova vrsta prehrane donosi brojne prednosti za zdravlje.”

Vegetarijanska prehrana podrazumijeva manji unos zasićenih masnih kiselina, stoga ni ne čudi da je rizik od nastanka srčanih bolesti manji, ističu znanstvenici.

U istraživanju se ustanovilo da vegetarijanci u prosjeku imaju nižu razinu krvnog tlaka, lošeg kolesterola, manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Svi navedeni faktori povećavaju rizik od nastanka srčanih bolesti, stoga je ključno usvojiti zdrave životne navike, počevši od prehrane.

http://www.centar-zdravlja.net/zanimljivosti/3637/vegetarijanci-imaju-zdravije-srce/