Duboko u vama usađen je strah od neuspjeha? Znate da jedini korak koji morate napraviti jest ići naprijed, u taj strah!

atma.hr – 78
Poznajem mnoge ljude, koji su pročitali mnoštvo knjiga, ali i dalje ne uspijevaju primijeniti ono pročitano i u praksi. Jer, znanje je jedno, a primjena tog znanja nešto sasvim drugo. Možemo mi učiti godinama, nadograđivati sebe intelektualno, a neuspješno primjenjivati nešto jer ne znamo prave tehnike ili grčevito držimo neka stara uvjerenja u sebi, premda smatramo da smo ih se riješili.

No, pravi pokazatelj uspješnosti provedbe naših ideja i ciljeva jest definitivno ova točka, gdje sad stojimo.

Jeste li zadovoljni trenutnom pozicijom, ili smatrate da je trebala biti bolja? Jeste li, stojeći tu na mjestu – blizu vašeg cilja, ili ste miljama daleko od cilja i alternativnih puteva do njega? Činite li male korake koji vam mogu otvoriti neka nova, iznenadna vrata, koja će ponekom stranputicom dovesti do ostvarenja željenog? Znate li prepoznati te znakove na putu i kako ih dešifrirate?

Sve su to stvari bez kojih ostvarenje onoga što želimo može biti odgođeno, jer nismo spoznali mnogo toga, nismo očekivali da će doći u tom obliku i slično.

atma.hr – 39

Pa kako onda  uspješno kreirati svoj život, a da ne ostane sve samo na imaginaciji i nadi?

1. Da biste ostvarili svoj zacrtani cilj, najprije ga morate kristalno jasno postaviti i zamisliti. U glavi morate kompletno raščlaniti sve što vas zanima, sve što će vam trebati, te načine na koje ćete to nešto moći ostvariti. Vizualizacija je jako moćan alat, pogotovo ako vizualizirate u tančine, u najsitnije detalje. Potrebno je svakodnevno nadograđivati viziju, kako bi se otvorile nove mogućnosti manifestiranja iste.

2. Prepoznajte strah koji vas koči i naučite ga eliminirati korak po korak. Duboko u vama usađen je strah od neuspjeha? Znate da jedini korak koji morate napraviti jest ići naprijed, u taj strah. Neuspjeh je tek lekcija, i kad si tako postavite misli u glavi, nećete više to doživljavati ružno, niti povećavati vibraciju straha, naprotiv, uspješno ćete prebroditi strah. Jer, sve ono manje dobro što smo prošli, služilo nam je kao poduka da tim putem više ne možemo ići, te kao pokazatelj da moramo biti kreativni i izmisliti neki drukčiji put. Prema tome, strahu pristupajte na taj način, jer jedino mi mu dajemo život i vrijednost u našim mislima.


Widget not in any sidebars

3. Prestanite se uspoređivati s drugima, te misliti da manje vrijedite jer niste postigli nešto u određenom vremenskom roku. Svatko od nas ima svoj tempo rada, sazrijevanja i manifestiranja željenog. To što je netko već došao do ciljeva, ne znači da vi morate te osobe pratiti u stopu, niti se mjeriti kao nekvalitetni jer vama treba duže. Vrijeme je isto jedna od iluzija kojima smo okruženi. Naučite prepoznati svoj glas, slušajte svoje biće kada vam govori da usporite, ili da ubrzate s poslom i posvećenosti cilju. Iscrpljen čovjek koji se forsira da nešto odradi obično to odradi puno lošije i nespretnije, nego onaj koji prepozna umor i zasićenje i odvoji vrijeme da se regenerira i napuni idejama.

4. Držite oči na cilju, ali ne dajte da vas žudnja za uspjehom pretvori u opsesivnu osobu. Ne dopustite sebi da zanemarite putovanje i sve izazove koje morate proći, da im oduzimate važnost, jer jedino što želite jest postignuće cilja i nagrada, ili olakšanje. Lijepo je znati kamo stremite i tko ste, lijepo je uživati u plodovima svoga rada, ali nužno je znati zaustaviti pohlepu i neutaživu želju kad jednom nešto dosegnete. Život čini svako naše putovanje i svaka naša lekcija, uspjeh je samo produkt našeg rada i truda na svim područjima. I tu je da nas vrati k sebi, da nas nauči da dijelimo dobra s drugima.

atma.hr – 78
5. Ostanite autentični. Ono što radite, radite s ljubavlju i unosite cijeloga sebe u to. Ne kopirajte tuđi rad, kao niti načine na koje je određena osoba došla do sličnog cilja. Morate spoznati ono što vama stvara radost, naučiti se istaknuti na svoj, poseban način. Svijet je prepun onih koji se boje istražiti svoje JA, te pritom zanemaruju svoj glas i uzimaju od drugih ono što im ne pripada. Karmički takvo što ne može proći nezapaženo.

6. Dok koračate ka ostvarenju sebe, nemojte zaboraviti na one kojima je potreban vaš savjet i vaša pomoć, one koji ne znaju kako treba nešto napraviti. Nećete izgubiti ideje, nećete izgubiti sebe ako pomognete onima koji vas cijene i smatraju vas dobrim primjerom. Isto kao što nećete izgubiti dio svojih talenata ako pomognete i onim jedinkama koje vas nisu ni upoznale, a znate da traže pomoć. Što više sebe dajete u dobre svrhe, više pozitivne energije privlačite i na put ćete si privući upravo one ljude koji će na sličan način jednog dana pomoći i vama.

atma.hr – 39

7. Bilo bi dobro voditi dnevnik svojih misli, ideja i onoga već realiziranog. Ispisati svaki dan koliko ste vremena odvojili za svoje ciljeve, jeste li se posvetili sebi i odradili barem jednu stvar vezanu za taj cilj. Isto tako, upisati sve ono što vam ne ide od ruke, kako biste jasno sagledali gdje gubite vrijeme, novac ili energiju i shvatili kako to možete unaprijediti.

8. Ako jedan put do cilja ne funkcionira, ne znači da je cilj pogrešan, samo ste pogrešno postavili neke sitnice ili previdjeli određene situacije. Izmislite, kreirajte novi. Uvijek postoji način da se nešto napravi, a što više i češće tražite i vjerujete taj put će vam se prikazati u najmanje očekivanim situacijama. Bitno je ne odustajati, lišiti se straha i malodušnosti koja nastane kad nam nešto ne ide od prve. Čak i najveći sportaši znaju da je bitna vježba i praksa, i da uspjeh rijetko kad dolazi preko noći.

9. Uvijek nastojte biti svjesni sebe, onoga što jeste, što imate, čime raspolažete. Ako poznajete sebe dovoljno, znat ćete koje nedostatke skrivate, znat ćete koje mane vas možda usporavaju, jer ne radite na njima dovoljno i ne priklanjate im pozornost. Primjera radi, ako inače imate problem s lijenosti, navodite se da svaki dan radite minimalno 10 minuta ono što vam je potrebno da bi jednog dana ostvarili određeni cilj. Tako stvarate naviku, koja će kasnije prerasti u nešto sasvim normalno i prirodno, postat će i svojevrsna potreba, jer ste naučili u to vrijeme posvetiti se sebi i biti kreativni.


Widget not in any sidebars

10. Muči li vas odustajanje od svega jer ne vidite ni c od cilja, niti bilo koje naznake da ste na tome putu, stanite i razmislite. Zašto žurite i zašto očekujete da napravite sve u jednom mjesecu ili jednom danu? Zar doista mislite da svi uspješni ljudi rade po tom principu? To, što trenutno ne vidite neke rezultate trebalo bi vam biti još veća motivacija da jače zapnete.

Jer, rezultati su vjerojatno vidljivi, ali ne u onom obliku u kakvom ste ih očekivali. Prvi jasan rezultat je činjenica da ste pobijedili sebe jer se svakodnevno tjerate da radite nešto za taj cilj. Znači, promijenili ste svoje obrasce ponašanja i svoju rutinu, a to je siguran i utaban put do boljeg sutra. I da, to je sitnica, ali iznimno važna sitnica koju mnogi od vas zaboravljaju pa tako odluče svaki dan ne činiti ništa nego tapkati u mjestu.

11. Onaj tko zna kamo želi doći, zna da je u redu ponekad pitati za smjer ili za savjet. Ponekad, iscrpljeni od života i konstantne usmjerenosti ka cilju, ne vidimo nešto što nam se nalazi pred očima, a može biti ključno za neke daljnje korake. Imati osobe na koje se možemo osloniti, za koje znamo da će nam otvoriti oči onda kad mi ne vidimo najbolje, super je stvar. Jer, trebamo čuti i tuđa mišljenja, njihove perspektive, kako bismo vidjeli propuštamo li neki dio, i što možemo poboljšati. Ne znači to davanje drugima da preuzmu naše kormilo, nego znači da vam je dovoljno stalo do sebe i ostvarenja svega, toliko da ste otvoreni za sve opcije poboljšanja istoga. Jer tako ne gubite svoje ideje, nego ih nadograđujete.

atma.hr – 78
12. Pokušajte ne brinuti previše, i dajte svoj maksimum. Kad dajete svoj maksimum, realno ste svjesni toga da si nemate što prigovoriti ukoliko određeni put ne upali. Jer, vi ste pokušali sve i na tom putu niste strahovali, niti dopustili lijenosti i malodušnosti da vam oduzimaju vrijeme i energiju. Ako stvari i ne dođu brzo, ili ne dođu u tom obliku, i dalje postoji opcija B i opcija C. Vi ćete se uvijek snaći, jer vi ste se otisnuli na taj put hrabro, slušajući sebe, vjerujući u sebe. Ponekad je dobro i kad nam život okrene smjer, jer znači nešto bolje i veće nas čeka, samo je malo promijenilo svoj prvotni oblik.

13. Sretan broj 13! Vjerujte da se dobre stvari dešavaju onima koji rade na sebi, pomažu drugima i daju pozitivnu energiju. Vjerujte uvijek svojoj intuiciji, bez obzira na to što vam drugi govorili, kao i svojoj viziji, jer nikad nije kasno okrenuti se sebi i promijeniti svoj život na bolje. Ne, nisu to samo floskule, to je činjenica. Jer, sve što želimo mi i možemo napraviti, pitanje je samo koliko smo spremni dati i ulagati.

14. Ni cvijet ne cvate ako se svakodnevno ne brine za njega. Koliko mu treba svjetlosti, toliko treba i mraka, vode i zraka. Tako je i s nama. Izmjenjuju se naša raspoloženja na tom putu, energija vrlo često stagnira ili zapadne u onaj negativniji i tmurniji oblik. Ali, u tim danima je važno odmoriti se, očistiti misli, meditirati i zapisati ono što nas tišti. Jer, sutra kreće nova stranica i sutra ćemo možda jasnije vidjeti put i riješiti problem.

atma.hr – 39

15. Nikad ne odustajte od sebe, jer svjesni ste prolaznosti života, svjesni ste svojih darova, koji nisu vama namijenjeni da biste ih skrivali i potisnuli od sebe i od drugih. Znate da nismo tu kako bismo tek puko egzistirali i ne doživljavali ništa oko sebe. Upijajte život kroz svaku poru, radujte se svakoj novoj lekciji, bila ona dobra ili manje dobra (loša je samo ona koju niste usvojili i koja vas nije promijenila na bolje).

16. Izađite iz začaranog kruga izlika, strahova i očekivanja drugih ljudi. Trebate zadiviti sebe, ne druge, polagati račune sebi, ne drugima. Vi znate kako se najbolje osjećate u svojoj koži i kamo stremite, koga volite i zašto. Strahovi odlaze isto tako kako smo ih stvorili i dali im na značaju, sve je više-manje igra riječi u našoj glavi. Naučite se misliti vedrije, zamijeniti ono što vam ne služi nečim boljim, odmaknuti se od drugih ponekad kako biste zadržali svoj mir i glas. A izlike? Njih je valjda podjednako teško ukloniti, kao i strahove.

Zamislite samo da imate sve, kako biste se tad ponašali, tad u glavi ne bi bilo granica, ni nedostatka ovoga ili onoga. Tad, vi možete sve. Ali, činjenica je da zaista možete to sve. Ne čekajte sutra, krenite danas. I danas imate sve što možete da biste napravili taj prvi, ali bitan korak. I ostanite uvijek vjerni sebi. Živite svoj san.

Marija Lombarović
https://www.facebook.com/Lombarovic/
https://marijalombarovic.wordpress.com/