Mnogi su tijekom povijesti postulirali svojstva prostora: od drevne vedske filozofije, istočnjačkog misticizma, raznih drevnih civilizacija sve do Descartesa, Einsteina, Newtona, Tesle i još mnogih drugih. Ako biste mikroskopom promatrali sastav atoma, vidjeli biste mali, nevidljivi vrtlog s brojnim malim energetskim vrtlozima koji se zovu kvarkovi i fotoni. To čini strukturu atoma. Ako joj se približite još i više, ne biste vidjeli ništa osim fizičke praznine. Atom ne posjeduju fizičku strukturu i sve fizičke stvari u stvari nemaju fizičku strukturu – atomi su sačinjeni od nevidljive energije, ne od opipljive tvari. A to je ono čime se pretežno bavi kvantna fizika.

atma.hr – 52
Znanstvenici su vezu između energije i strukture tvari počeli istraživati početkom 19.st, otprilike u vrijeme kada se počela napuštati premisa o newtonovskom materijalnom svemiru koju je zamijenila činjenica da je tvar samo iluzija i da je sve u svemiru napravljeno od energije.  Posljednje se desetljeće mogao zamijetiti trend moderne znanosti kojim se pokušava sustići drevno razumijevanje istinske prirode stvarnosti, od čega se ona sastoji i načina na koje njome možemo upravljati. Duhovni koncepti drevnog svijeta su se izravno isprepleli s današnjom znanošću, a toga su posebno svjesni kvantni fizičari kao što je to nekada znao i Nikola Tesla.

„Sva percipirana tvar dolazi iz primarne tvari ili tananosti iznad koncepcije, koja ispunjava sav prostor,akašu ili isijavajući eter koji djeluje prema životnoj prani ili kreativnoj sili, koja poziva na postojanje u beskrajnom ciklusu svih stvari i fenomena.“ – Nikola Tesla, Čovjekovo najveće postignuće, 1907.g. U ovom Teslinom citatu je vidljivo da je on bio svjestan drevnih koncepata i njihovih veza sa znanošću kojom se bavio, osobito zbog korištenja sanskrtskih riječi kao što su akaša i prana kojima je opisao silu i tvar koje postoje oko nas. Ove riječi dolaze iz Upanišada, zbirke vedskih tekstova.

Vede su zbirka spisa koja se sastoji od himni, molitvi, mitova, povijesnih događaja, znanosti i prirode stvarnosti. Stare su najmanje 5000 godina i ne razlikuju se mnogo od drugih drevnih tekstova diljem planeta, a koji se bave istim pitanjima. Jezik koji je korišten je sanskrt i njegovi su korijeni nepoznati. Tesla je također bio povezan i sa Swamijem Vivekanandom koji je bio jedan od najpoznatijih i utjecajnih duhovnih vođa filozofije Vedante (jedna od šest škola hinduističke filozofije) i joge. Vivekanandin utjecaj na Teslu je bio toliki da je on postao vegetarijanac i živio u celibatu. Tesla je nakon susreta s njime i nakon proučavanja istočnjačkog pogleda na prirodu stvarnosti počeo koristiti i sanskrtske izraze što ga je na kraju dovelo do stvaranja temelja za bežični prijenos električne energije.

atma.hr – 52
Umro je s idejom o skalarnoj energiji u svojoj glavi jer nije želio da ju (američka) vojska koristi u razaračke svrhe. Možda i ne čudi što nije dobio Nobelovu nagradu i što je bio ubijen, ali to je priča za neki drugi tekst i temu.Očito je da Tesla nije bio u stanju (nažalost, niti je imao dovoljno vremena) pokazati identitet energije i materije na način na koji ih je shvatio . To je kasnije učinio Albert Einstein kada je objavio svoj rad o teoriji relativnosti koja je na Istoku, ponovo, bila poznata više od 5000 godina. Predvedska Indija znala je za postojanje DNK što je još jedna poveznica između moderne znanosti i nekih drevnih znanja.

A na kojoj se točci, nakon svega, nalaze naše današnje znanje i metode koje koristimo pri dobivanju energije? Uglavnom se svode na uništavanje planeta i njegovih resursa, na razaranje okoliša i stvaranje konflikata. Potrebno nam je bilo 100 godina da bismo drvo pretvorili u ugljen, a još 100 godina da bismo prešli na ulje i naftu. Hoćemo li uskoro, napokon, ostvariti novi energetski prijelaz i početi koristiti slobodnu energiju i iskoristiti i primijeniti toliko stara znanja?

Izvor: Os uma