Foto: pixabay.com


Widget not in any sidebars

Iz vedskih spisa imamo informacije o prirodi ovog materijalnog svijeta s jako detaljnim objašnjenjima o cikličkom ponavljanju vremena.

Kao što postoje četiri godišnja doba koja se stalno izmjenjuju tako postoje i četiri vremenska razdoblja ili yuge koje se stalno izmjenjuju i ponavljaju.

Svako godišnje doba traje tri mjeseca i potom dolazi novo godišnje doba, slično tome ova četiri vremenska razdoblja ili yuge se sistematično izmjenjuju.

Ta četiri doba se nazivaju:

1. Satya-yuga – zlatno doba koje traje 1,728,000 godina

2. Treta-yuga – srebrno doba, traje 1,296,000 godina

3. Dvapara-yuga – brončano doba, traje 864,000 godina

4. Kali-yuga – željezno doba, koje traje 432,000 godina.

Mi se sada nalazimo u posljednjem dobu, Kali-yugi, stoga u jednom smislu zaista možemo reći da je Kali-yuga „kraj svijeta“. Ali zapravo Kali-yuga nije kraj svijeta, isto kao što zima nije kraj godišnjih doba.

Na kraju zime sve izgleda mrtvo, ali nakon njenog završetka dolazi novo proljeće i sav život se ponovo budi i obnavlja.

Na sličan način, na kraju Kali-yuge sve biva uništeno, ali nakon toga ponovo dolazi Satya-yuga, zlatno doba u kojem će cijeli svemir ponovo procvati i obnoviti se.

Na kraju Kali-yuge doći će do velikog uništenja. Doba Kali, koje se još naziva i doba svađe i licemjerja, traje 432.000 godina od kojih smo mi tek prošli 5.000 godina, stoga, na razočarenje modernih apokaliptičara, mora proći još 427.000 godina do tog djelomičnog uništenja svemira.

U ovom prolaznom svijetu sve ima svoj vijek trajanja pa tako, gledajući iz više perspektive, dolazi i do uništenja svemira koji se opet ponovo sistematički ponavlja i obnavlja.

Zanimljiva je informacija kako se u trenutnoj Kali-yugi pojavilo tzv. Zlatno Doba, pojavom Sri Caitanye, božje inkarnacije, prije nekih 500 godina. Ovo doba bi trebalo trajati ukupno 10000 godina i obilježavat će ga, paralelno s nešto usporenom degradacijom morala i ljudskih vrijednosti, uspon duhovnosti i promjenE svijesti ljudi.

Cijeli svemir ima vijek trajanja od tisuću catur-yuga. Jedna catur-yuga traje tisuću divya–yuga koja se pak sastoji od zbroja četiri prethodno spomenutih yuga, Satya-yuge, Treta-yuge, Dvapara-yuge i Kali-yuge čiji zbroj iznosi 4.300.000 godina.

Tako se može izračunati da životni „vijek“ cijelog svemira iznosi 4.300.000.000 godina ili 4.3 milijarde godina. Mi smo sada prošli tek prvu polovicu tog vremena, tj. svemir je trenutno star negdje oko 2,15 milijarde godina. I tako nakon slijedećih 2,15 milijardi godina, ne samo da će ovaj svemir biti uništen  već i cjelokupna materijalna manifestacija koja se sastoji od bezbroj ovakvih svemira.

vedsko-vrijeme

atma.hr – 39

Nakon tog uništenja svi materijalni elementi će ući u „mahat-tattvu“ ili nemanifestiran oblik materijalne energije. Materijalni svijet ima dva stanja, manifestirani i nemanifestirani.

Sada je trenutno ispoljeno manifestirano stanje koje se povezuje s jednim izdahom Maha-višnua, inkaracije Višnua zadužene za održavanje materijalnog svijeta. Nakon ovog veličanstvenog izdaha, slijedi, naravno, udah, prilikom kojeg svi materijalni svemiri ulaze u tijelo Maha-višnua i bivaju tu u nemanifestiranom stanju sve do slijedećeg izdaha.

Na taj način vječno postoje materijalni svemiri koji se naizmjenično stvaraju i uništavaju. Prema svojoj karmi, razna živa bića imaju mogućnost uživati i ispaštati prema svojoj zasluzi i željama.

Materijalni svijet neće prestati postojati dokle god živa bića imaju želju stavljati pod svoju kontrolu prirodu i ostala živa bića, tj. igrati ulogu Boga.

Kad jednom živo biće shvati svoj prirodni položaj sluge u ovom svijetu, njegov put povratka u transcendentalni svijet je započeo. Dokle god pokušavamo odvojiti Boga iz svoje životne priče, na pravilan način, svi naši pokušaja dostizanja istinske sreće su osuđeni na propast.

Nakon mnogo, mnogo proživljenih života u ovom materijalnom svijetu i nakon mnogo, mnogo frustracije i patnje, inteligentna osoba dolazi do zaključka da u ovom svijetu ne postoji sreća, te se odlučuje za put povratka nazad kući u duhovni svijet.

Iznad ovog materijalnog postoji vječni i nepromjenjivi duhovni svijet koji nikada ne podliježe uništenju. To je mjesto za kojim svi, u dubini duše, čeznemo jer se u tom svijetu nalazimo u svojoj prirodnoj poziciji, u duhovnom tijelu koje je vječno mlado, puno znanja, puno sreće i blaženstava.

Taj svijet je savršen i Krišna koji je izvor svih materijalnih i duhovnih svjetova i koji je naš vječni prijatelj i dobronamjernik izgara u želji da mu se napokon i zauvijek vratimo.

Tehnički gledano, razna uništenja čekaju ovaj planet i život na njemu. Za svaku umiruću osobu ‘smak svijeta’ je upravo pred njom, bez obzira na datum. Budući se uništava tijelo, uništava se i sve što je vezano za tijelo.

Sva imenovanja, svi posjedi i svi odnosi. Stoga, inteligentno ljudsko biće se uvijek raspituje o životu, smrti i njihovom smislu. Kraj ovozemaljskog života će doći svakome od nas, na ovaj ili onaj način, i on postoji upravo zato da bi čovjek pronalazio odgovore i ispravljao svoje djelovanje kako bi u konačnici stvarno živio…

atma.hr – 39

Gdje se trenutno nalazimo na skali vedskog vremena?

Sukladno vedskim spisima, sada smo u prvom danu druge polovice Brahmina života. Unutar tog Brahminog dana, u sedmoj smo manvantari (Vaivasvata Manua) dvadeset i osme promjene od 71 yuga-ciklusa.

Proračunato je da je sadašnja Kali-yuga započela 2. veljače u 14:27 sati, 3102 godine prije Krista.

Tehnički gledano, razna uništenja čekaju ovaj planet i život na njemu. Za svaku umiruću osobu ‘smak svijeta’ je upravo pred njom, bez obzira na datum. Budući se uništava tijelo, uništava se i sve što je vezano za tijelo. Sva imenovanja, svi posjedi i svi odnosi.

Stoga, inteligentno ljudsko biće se uvijek raspituje o životu, smrti i njihovom smislu. Kraj ovozemaljskog života će doći svakome od nas, na ovaj ili onaj način, i on postoji upravo zato da bi čovjek pronalazio odgovore i ispravljao svoje djelovanje kako bi u konačnici stvarno živio.

Dario Duišin Džunić