Ovaj recept za vege burger će vas oduševiti, posebno ga vole djeca… Brzi vege burger je vrlo zdrav i hranjiv snack, obiluje proteinima, a lako se priprema. Poslužite u toploj domaćoj bublici kruha s omiljenim sirom, dimljenim tofuom, umakom i prilogom od zelenila.
Recept je za 15-tak burgera.
Vrijeme pripreme: 30 min
Sastojci:
- 250 ml meko kuhane zasoljene riže (po želji, smeđa ili bijela)
- 250 ml meko kuhane zasoljene smeđe leće (ili slanutka)
- 2 grubo naribane mrkve
- 300 gr krušnih mrvica
- 100 gr mljevenog kikirikija
- 1 žlica bučinog ili sezamovog ulja (opcija)
- 2 žličice soli, malo papra,
- ulje za prženje
Začini po želji: sjeckani peršin, slatka crvena paprika, origano, vlasac, češnjak u prahu, ljuta paprika
Postupak:
Pomiješajte sve sastojke i dobro izgnječite i izmijesite.
Poželjno je tu i tamo vidjeti cijela zrna leće ili slanutka.
Odvojite 15-tak burgera, izvaljajte ih u kuglice te pritisnite u polpete.
Stavite ih na papir za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C dok ne porumene.
Izvadite iz pećnice i pržite dok ne dobiju zlatno-rumenu hrskavu koricu.
Složite u toplu bublicu s omiljenim prilozima.
Burgere ispečene u pećnici držite u hladnjaku i pržite po potrebi.