Image by rawpixel.com on Freepik

Zbog ljubavi se ne bi trebali osjećati jadno. Ako se to dogodi, onda to nije ljubav. To je samo lažna slika o ljubavi koja je pod kontrolom ega, vezanosti i potrebitosti.

atma.hr – 52
Neke žene (muškarci) zapnu s ljudima koji ih ne zaslužuju, ali mi često ne poduzimamo potrebne korake kako bi ih napustili. Razlozi za ostanak su mnogi, a svaka žena zna svoj razlog.

Ipak, obično ostajemo s ljudima koji nas ne zaslužuju iz četiri glavna razloga koja nećemo priznati nikome osim sebi:

1. Strah – To može biti strah od napuštanja ili strah da nećemo pronaći drugog muškarca kojeg ćemo duboko voljeti ili strah od napuštanja kada postoji vjerojatnost da će se promijeniti.

2. Vezanost – Ne samo vezanost za njega, već vezanost za zajedničku povijest.

3. Nada – Spoznaja da nas muškarac kojeg volimo ne zaslužuje može biti poražavajuća pa se stalno nadamo da će se stvari promijeniti na bolje.

4. Predaja – Kada je žena s pogrešnim čovjekom to iscrpljuje njenu energiju.

Znamo da napuštanje nije lagano kako neki misle. Lako je pričati o tome, ali kada se treba nešto poduzeti, to postaje vrlo kompliciran proces. Preplavljuje nas osjećaj krivnje i emocionalnog gubitka. A najgore je kada zaglavite s muškarcem koji nas izmanipulira da ostanemo svaki put kad odlučimo otići.

Ovih 5 koraka će vam pomoći da krenete naprijed.

atma.hr – 52
1. Introspekcijom do odluke

Za ovaj korak, treba se prisjetiti prošlosti. Mirno sjedite i vratite se na početak vašeg odnosa. Prisjetite se dobrih vremena, kao i onih loših.

Uz ovu  introspekciju, možemo doći do odlučujućih zaključaka: Ako loše stvari nadmašuju one dobre, to je jasan znak da duboko u nama leži puno boli i da je vjerojatno vrijeme za odlazak.

Međutim, kada se vraćamo u prošlost, naš um bi se mogao fokusirati samo na dobra vremena i zaboraviti  ona loša. Ako je to slučaj, možda je bolje da preispitate svoju odluku.

2. Osamite se

Nakon što smo uspjeli napraviti prvi korak, vrijeme je da formiramo vlastitu liniju razmišljanja. Kako bi se to postiglo, trebamo biti daleko od svih, uključujući i našeg partnera. Odmorite se na tjedan dana, ako morate.

Nećemo uspjeti pronaći vlastite misli s našim čovjekom pored nas. Drugim riječima, ne bismo trebali biti pod njegovim utjecajem.

Vrijeme sa samim sobom je izuzetno važno kako bi shvatili što nam je činiti. Možda ćemo nakon što provedemo neko vrijeme na miru, smisliti novi način ophođenja s našim partnerom, osim odlaska.

Bez obzira na odluku, ne možemo doći do rješenja ako nemamo svoj osobni prostor.

atma.hr – 52
3. Pronađite stabilnost u vama

Nakon što smo odlučili otići, trebamo pronaći to mjesto u sebi gdje možemo zaključati našu emocionalnu stabilnost, kako bi se mogli držati dosljedno svoje odluke. Naš partner bi mogao biti spreman učiniti sve kako bi nas privolio na ostanak. Ako nismo emocionalno stabilni, mi ćemo pasti u zamku, baš kao što sam i ja mnogo puta pala.

Zapamtite: vaša emocionalna stabilnost je vaše oružje, bez njega ne možete ići u rat sa svojim partnerom. On će se boriti sa svim lijepim riječima ovog svijeta  i nezaboravnom zajedničkom poviješću koju ste imali. Borite se sa stabilnošću i pobijediti ćete.

4. Ne forsirajte se

Sada kada znamo da želimo otići, bolje je ne postavljati određeni rok u kojem to moramo učiniti, možemo uzeti vremena koliko god nam je potrebno da to učinimo. Možda ćemo biti spremni za tjedan dana, a možda i za godinu dana.

Neki od nas će možda ostati i duže u odnosu kako bi preboljeli vezu, boraveći s partnerom. Na taj način, kada više ne budemo zajedno manje ćemo patiti.

Uzmite za primjer osobe koje pate od alkoholizma ili su ovisni o drogama. Kako bi se suzdržali od svojih navika, neki bi mogli polako smanjivati dozu prije nego što postanu spremni u potpunosti prestati.

atma.hr – 52
5. Planirajte svoju budućnost

Nakon odlaska ne želimo da se dogodi da požalimo zbog svoje odluke. Kako bi to spriječili, potrebno je unaprijed planirati svoju budućnost. Možda možete isplanirati putovanje, prijaviti se na razne aktivnosti, programe, tečajeve meditacije i slično. Nikad nemojte biti bez ikakvih planova, barem ne na početku samog putovanja.

Kada odnos završi, trebamo mudro iskoristiti svoje vrijeme. Moramo se potruditi biti zauzeti kako bi spriječili pojavu osjećaja usamljenosti, dosade i posebno – tuge. Kada koristite ovaj vodič, trebate imati na umu da ste vi jedini odgovorni za vlastitu sreću. Mi smo kreatori naše stvarnosti.

Zbog ljubavi se ne bi trebali osjećati jadno. Ako se to dogodi, onda to nije ljubav. To je samo lažna slika o ljubavi koja je pod kontrolom ega, vezanosti i potrebitosti. Slijedite svoju intuiciju, budite jaki i zapamtite: iz daljine sve izgleda teško.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić