Foto: pexels.com

Drevni himalajski jogini živjeli su u pećinama stotinu i više godina i razvili sustav vježbi za pomlađivanje. Evo jedne od njih koja jača crijeva i korjensku čakru, što je od velike važnosti za vitalnost i zdravlje cijelog organizma.

atma.hr – 52
Korijenska čakra je najtjelesnija od svih jer je povezana s našim osnovnim potrebama preživljavanja. Ova čakra je ispunjena ako su vaša okruženja zadovoljavajuća i ukoliko se osjećate sigurnima u vašim životnim situacijama.

Ukoliko se brinete oko životnih sredstava, to direktno utječe na vaš osjećaj sigurnosti i na stvari o kojima razmišljate. Ukoliko se dobro nosite s tim društvenim obavezama i pobrinuli ste se za vaše osnovne potrebe, energija korijenske čakre je dobra.

Muladhara (sanskrt: mula i adhara) = korijen i temelj je čitavog energetskog sustava čakri. U temeljnoj se čakri preuzima i prerađuje energija iz zemlje i prirode. Učestali nazivi su još i prva čakra, korijenska čakra, temeljno središte.

Smještena je u području trtične kosti, zdjelice, između međice i anusa.

Djeluje na nadbubrežnu žlijezdu, a preko nadbubrežne žlijezde na lučenje kortizona kao i lučenje adrenalina. Utječe na otpornost na stres i osjetljivost na alergije. Crvena boja kojom se prikazuje muladhara čakra predstavlja jaku životnu energiju, snagu i strast.

Element je zemlja, a planet Merkur.

atma.hr – 52
Glavne teme: preživljavanje, uzemljenje, stabilnost, iskonsko povjerenje, materijalna sigurnost.

Pozitivni duhovni aspekti: razvijanje životne energije, volje, snage, samoočuvanja, izdržljivosti, ritma; povezanost sa zemljom i prirodom, iskonsko povjerenje, ustrajnost, probitačnost.

Negativni duhovni aspekti: egoizam, nagonsko djelovanje, tromost, egzistencijalni strah.

Duhovni pokazatelji poremećaja: strahovi, slabost, depresije, nedostatak samopouzdanja, usmjerenost k ljudima koji ulijevaju sigurnost.

U tijelu utječe na: debelo crijevo, rektum, kosti, trtičnu kost, noge, stopala.

Tjelesni pokazatelji poremećaja: crijevna oboljenja, zatvor, hemeroidi, išijas, bol u križima, začepljenje žila, tegobe s mjehurom i bubrezima, bolesti prostate, kostiju, slabokrvnost, oscilacije krvnog tlaka.

atma.hr – 52
Ako imamo poteškoća s korijenskom čakrom, koja je crvene boje, treba jesti hranu crvene boje: ciklu, ribizl, trešnje, rotkvice, rajčice…

Kristali kojima možemo ojačati temeljno središte: crni obsidijan, crni oniks, crni turmalin, heliotrop, jaspis leopardova koža, crveni kalcit, crveni koralj, rubin, crveni jaspis, granat (garnet), hematit, dimni kvarc, gorski kristal

Himalajski jogiji su zahvaljujući ovim vježbama održali su svoje fizičko tijelo potpuno zdravim i mladim.

Jogi Bramacharja koji je ovo znanje prenio obitelji Nehru i Indiri Gandi u 70. godini života izgledao je kao da ima 30 godina.

Kosa mu je bila potpuno crna u starosti, a tijelo savršeno zdravo, vitalno i gipko kao u mladića.

Danas političari, uključujući predsjednika i premijera Indije, prakticiraju ove vježbe i promoviraju ovaj program u svim strukturama društva, inspirirani vlastitim iskustvom i dobrobitima koje imaju od ovih vježbi.

banner ostvari svoje

Vježba za korjensku čakru i crijeva

Stanite uspravno, spojite stopala, stisnite bedra jedno uz drugo i opustite vrat.

Snažno stisnite mišiće stražnjice, a s njima i anus, kao da tu uvlačite zrak.

Možete disati normalno, iako ćete zbog prirode vježbe najvjerojatnije zadržavati dah.

Za početak vježbu izvodite pet minuta.

Ako tijelo počne treperiti, to je zbog stezanja mišića i uobičajeno je.

Vježbu možete ponoviti i razmaknutih stopala (5 do 7 centimetara), također za početak – pet minuta.

 lovesensa.rs / ATMA