Image by kjpargeter on Freepik

Sunce je napustilo Vodenjaka i ušlo u Ribe! Sada se krećemo kroz fazu zatvaranja, oslobađanja i rastakanja. Sezona Riba podsjeća nas da, prije sadnje novih sjemenki, moramo stvoriti prostor za njihov rast, moramo isprazniti svoje umove, moramo se osloboditi vezanosti i očekivanja. Sezona Riba potiče nas da se povežemo s Izvorom kreativnosti, izaziva nas da se ne identificiramo s onim što stvaramo i poziva nas da stvaramo s namjerom da služimo nečemu većem od sebe, nečemu što nije samo naš ego. Ovo je također zanimljivo vrijeme za promatranje našeg odnosa prema našoj fantaziji i mašti i zapažanje odnosimo li se prema našoj fantaziji kao prema sredstvu za poticanje naše kreativnosti ili radije kao prema utočištu i bijegu od nelagode. Početak sezone Riba posebno je važan za osobe rođene s planetima ili kutovima u promjenjivim znakovima, Blizancima, Djevici, Strijelcu i Ribama. Sezona Riba 2024. usmjerit će pozornost na to gdje se trebaju predati i čega se moraju osloboditi, izazivajući ih da dopuste da se postojeće privrženosti identitetu rastapaju.

atma.hr – 52
Sunce predstavlja našu kreativnu energiju, našu životnu snagu i našu suštinu: kamo god je Sunce, ide naša svjesna svijest. Tijekom tranzita Sunca kroz Vodenjaka, središte pažnje je bilo na kolektivnoj promjeni paradigme koja se odvija, na dinamici zajednice, na našem procesu individuacije i na našem putu dekondicioniranja.

Ribe su Yin, Vodeni i Promjenjivi znak, posljednji u Zodijačkom kotaču: ovo je mjesto gdje sve završava i počinje. Imamo posla s arhetipom prijelaza, koji nas podsjeća na našu međupovezanost sa svima i svime što postoji, izvan vremena i prostora: Ribe nas uče da se odreknemo svog ega i da sebe prepoznamo kao ocean, a ne kao val.

Posljednji vodeni znak, Ribe, mjesto je odakle dolazimo i mjesto na koje se želimo vratiti. Povezano je s mističnim, neopipljivim, suptilnim, s onim što se osjeća, ali se ne vidi. Ovo doba godine podsjeća nas na našu međupovezanost sa svime i svima, na utjecaj koji frekvencija koju odašiljemo ima na kolektivnu svijest te na činjenicu da smo stalno pod utjecajem i u odnosu s kolektivnim emocionalnim tijelom, bilo svjesni mi toga ili ne.

Unutar Riba nema granica, nema dualnosti, nema individualnosti: ovo je znak povezan s iskustvom da ste potpuno zbrinuti i osigurani. Ribe imaju veze s iskupljenjem i duhovnim oslobođenjem, ali također i s duhovnim zaobilaženjem, bijegom od stvarnosti i viktimizacijom. Iskrivljeni izraz energije Riba rezultira nesposobnošću da se brinemo o sebi na zemaljskoj razini i osjećajem da imamo pravo imati nekoga tko se brine o nama.

Sezona Riba je zanimljivo vrijeme za prepoznavanje bilo kakvih tendencija ka bijegu od stvarnosti ili iskušenja da se teži prema mentalnom sklopu žrtve i imajte na umu razliku između pasivnosti i prilagođavanja tijeku.

Tranzit Sunca kroz Ribe poziv je da skrenemo pozornost na naš odnos s nevidljivim i duhovnom dimenzijom života. To je prilika da istražimo što se događa kada slijedimo svoju intuiciju i damo prednost onome što se čini istinitim nad onim što je praktično.

Sezona Riba potiče nas da se povežemo s Izvorom kreativnosti, izaziva nas da se ne identificiramo s onim što stvaramo i poziva nas da stvaramo s namjerom da služimo nečemu većem od sebe, nečemu što nije samo naš ego. Ovo je također zanimljivo vrijeme za promatranje našeg odnosa prema našoj fantaziji i mašti i zapažanje odnosimo li se prema našoj fantaziji kao prema sredstvu za poticanje naše kreativnosti ili radije kao prema utočištu i bijegu od nelagode.

atma.hr – 52
Sezona Riba 2024. – Nadolazeće lunacije

Dok se nalazimo u sezoni Riba 2024., doživjet ćemo pun Mjesec u Djevici i mladi Mjesec u Ribama, odnosno 24. veljače/februara i 10. ožujka/marta.

Pun Mjesec u Djevici skreće našu pozornost na to kako se odnosimo prema plesu između kontrole i predaje, reda i kaosa, napora i toka. Ova lunacija nas poziva da spustimo noge na zemlju i budemo sigurni da ostajemo prizemljeni. Pun Mjesec u znaku Djevice podsjeća nas na važnost povezanosti sa svojim tijelima i poziva nas da se usredotočimo na integraciju fizičkog i duhovnog, umjesto da gravitiramo samo prema potonjem.

Mjesec će se suprotstaviti i Saturnu i Merkuru u Ribama, ukazujući na potrebu rada s granicama i ograničenjima prostorno-vremenske stvarnosti i izgradnje mostova između logike i intuicije.

Mladi Mjesec u Ribama koji će se dogoditi 10.3. bit će u konjunkciji s Neptunom, modernim vladarom znaka: otprilike u to vrijeme energija Riba bit će eksponencijalno visoka. Ovom lunacijom započinje liminalni lunarni ciklus, ispunjen magijom, emocionalnošću i prilikama za produbljivanje duhovne prakse. Mladi Mjesec u Ribama nudi nam poziv da obnovimo naš odnos s nevidljivim i nematerijalnim i podsjeća nas na nužnost dopuštanja završetaka kako bi se otvorili novi počeci.

28.2. Sunce će prijeći i Saturn i Merkur. Ova trostruka konjunkcija, koja se događa na 9º42′ Riba, stavlja u središte pozornosti naš odnos prema odgovornosti i predanosti, kao i pitanja identiteta i komunikacije, nudeći nam poziv da idemo dublje u naš proces duhovnog sazrijevanja. Otprilike u to vrijeme, osjećaj umora i težine može nam ponuditi priliku da usmjerimo fokus prema unutra i pozabavimo se nečim što smo izbjegavali.

Imat ćemo priliku suočiti se sa strahovima i nesigurnostima oko toga da nas vide, da budemo potpuno izraženi, da govorimo svoju istinu i artikuliramo svoje misli.

Sunce će prijeći Neptun na kasnim stupnjevima Riba 17. ožujka/marta. Otprilike u to vrijeme bit ćemo posebno osjetljivi i perceptivni prema onome što nas okružuje, naš život iz snova bit će bogat i živopisan i vjerojatno ćemo osjetiti pad fizičke energije praćene valom mašte i kreativnosti. Iskoristite ovu priliku da njegujete svoj odnos sa svojim unutarnjim svijetom.

Sunce u Ribama formirat će sekstil prema Jupiteru i Uranu u Biku, odnosno 1. i 9. ožujka/marta. Sekstil Sunce-Jupiter podržava našu sposobnost usklađivanja sa sretnim prilikama i prepoznavanja znakova i sinkroniciteta. Ovih će dana biti dostupne mogućnosti za širenje i rast, naše energetske razine bit će podržane, kao i naša sposobnost da steknemo nove uvide u značenje i svrhu iskustava koja imamo.

Sekstil Sunce-Uran olakšava proces vraćanja i izražavanja naše istinske individualnosti i potiče nas da vjerujemo u snagu naše kreativnosti. Ova usklađenost podržava našu sposobnost da prevladamo bilo kakav strah od tuđe osude, strah od isticanja iz gomile i strah od nepoznatog koje bi nas moglo kočiti da budemo vjerni onome što jesmo.

atma.hr – 52
Tijekom sezone Riba, imamo priliku primijetiti kako se odnosimo prema završecima, prema prijelazima, prema nečemu što dolazi do kraja, raspadanju ili mijenjanju oblika u nešto drugo. Ovo doba godine poziva nas da vježbamo otpuštanje i ostanemo prisutni u prostoru neznanja, nekušanja, nečinjenja.

Tranzit Sunca kroz Ribe poziva nas da dopustimo tijeku života da oblikuje put koji ćemo slijediti: ovo doba godine izaziva nas da produbimo svoju sposobnost vjere u Svemir i njegovo vrijeme.

Sezona Riba podsjeća nas da kaos uvijek prethodi redu i poziva nas da se oslobodimo svoje potrebe da imamo kontrolu, da imamo plan i da znamo kako će se sve odvijati. Ovo doba godine poziva nas da prakticiramo predaju životu i vjeru u plan koji je Svemir pripremio za nas, čak i kada ga još ne vidimo.

ATMA/moonomens/Pripremila: Suzana Dulčić