Foto: Stjepan Tafra

Nemojte misliti da je sada u moderno doba život preubrzan za meditirati, istina je da imamo dosta obaveza i stresa, ali zato imamo vešmašine, perilice, kuhala, pelene… Život je i prije bio pun obaveza, ali su uz njih morali i ribat plahte, jahat magarce, cijepat drva i slično. Tako da nemamo izgovora, sada se ipak živi lakše. Tko zaista želi i ima jak poziv u sebi radit će yogu SAD.

atma.hr – 52
Često od vas čujem da bi voljeli prakticirati yogu i meditaciju, ali nemate vremena. Razumijem to, kad dan krene i zarola se, jedno vuče drugo i vozi nas u svojem smjeru. Često nam dođu misli “joj nisam stigla vježbati ujutro, ma stići ću popodne”, onda popodne bude neki novi kaos i smak svijeta koji rješavamo pa pomislimo “OK, navečer ću”. Navečer smo, naravno, preumorni i još moramo počistiti i pripremiti se za sutra. I tako svaki dan.

Želja za yogom je potreba za vremenom za sebe na kvalitetan način, za malo introspektive da se sjetimo pravih vrijednosti te resetiramo tijelo i um.

Praksa je hrana, daje nam veselje i smisao za sve ostalo te kapacitet da budemo dobro s drugim ljudima. To vrijeme je jako važno, poriv našeg bića da ostanemo zdravog duha u zdravom tijelu, što je osnovno. S obzirom da je u nekim fazama teško odvojiti mirnih sat vremena i organizirati se voljela bih vas motivirati da yogu i mindfulness ukomponirate u svakodnevni život i svakodnevne radnje.

To je namjera Yoga sad projekta.

Kada sam bila mlađa moja praksa yoge trajala je oko dva sata uz dodatnu redovnu meditaciju svaki dan. To je bio neki ideal, yoga u kojoj se skroz do kraja izyogiraš i meditacija u kojoj “ideš dalje”. Sada sam otpustila sve ideale, uzimam što mogu i zahvalna sam na tome više nego što sam bila kada sam “imala sve uvjete kako treba”.

Sada je sve kaotično ali puno iskrenije, više dolazi iz moje prave potrebe za pokretom, dahom i otvorenošću, a manje iz onoga što bi trebala postići ili biti. Sada sam uronjena u Samsaru, koprcam se rukama i nogama ali živim, sada sam majka. Naravno Samsara je bila moj milje i prije, ali taj mi je prividni red davao osjećaj da sam malo iznad, malo “spašena” hahaha, kako sam bila slatka…

Hoću reći ako živite kaotično samo se opustite, tu ste, stigli ste.

Bitno je dobro namjestiti namjeru iz koje djelujemo pa će i jedna minuta imati 100%-tnu vrijednost.

Prvi korak je otpustiti ideje kako bi stvari trebale biti da bi bile dovoljno dobre, da si prestanemo stavljati zelenu kvačicu kada ispunimo svoja očekivanja, ne mora biti sve ili ništa.

atma.hr – 52
Drugo je vidjeti svoje obaveze kao vrijeme za sebe. Dok perem suđe ili vješam veš, osvijestim kako sam namjestila tijelo, kako dišem, kakav mi je izraz lica, s kime se svađam u glavi, što se događa? Pitam se “kako mogu promijeniti svoje stanje i biti opuštena, otvorena da s lakoćom radim to što radim”? Ideja je da prebacimo sliku o praksi yoge od “mojih sat vremena u paralelnom svemiru” u sada i ovdje.

Ionako nema drugog, boljeg vremena da budemo mindful nego što je ovaj sadašnji trenutak. Ionako je naša praksa zapravo otpustiti identifikaciju s onime kako mislimo da bi stvari trebale biti i uživati u poniznosti služenja kroz svakodnevne radnje.

Želja za praksom, spoznajom i napretkom je goruća žudnja i zato ju je bolno odgađati dok čekamo savršene uvjete.

Dobra vijest je da nam ne trebaju nikakvi drugi uvjeti – ovo što se sada događa, najplodniji je teren za mindfulness, samo mu se trebamo otvoriti. Jedino što nas sprječava je ideja da treba biti nekako drugačije da bi bilo dobro vrijeme za praksu i za “moj mir”.

Meditacija je tiha refleksija ali ne mora biti tiho ono što reflektiramo nego je tih onaj tko reflektira.

Ne trebamo mir za mindfulness. Trebamo se SJETITI osvijestiti što sada osjećamo, raširiti pažnju oko onoga što je skuplja, dozvoliti da bude što je te djelovati iz jasnih namjera. U tom stavu je mir. Bez njega je borba. Na taj smo način pozvani prakticirati u svim uvjetima i situacijama, jer naša pažnja uvijek može biti šira od onoga što se događa, možemo probuditi zdrav odnos i nježnost prema sebi.

Što se više puta sjetimo i primijenimo te principe u svakodnevnim radnjama, postat će nam lakše tako živjeti i mindfulness prerasta u naviku. Znate da i nakon prosvjetljenja treba rezati drva i nositi vodu, kao što kaže Zen poslovica, drugim riječima i nakon što dosegnemo ono za čime težimo, svakodnevni život je svakodnevni život.

Nemojte misliti da je sada u moderno doba život preubrzan za meditirati, istina je da imamo dosta obaveza i stresa, ali zato imamo vešmašine, perilice, kuhala, pelene… Život je i prije bio pun obaveza ali su uz njih morali i ribat plahte, jahat magarce, cijepat drva i slično. Tako da nemamo izgovora, sada se ipak živi lakše. Tko zaista želi i ima jak poziv u sebi radit će yogu SAD.

atma.hr – 52
Yoga je sada

Idea ovog projektića je prisjetiti se da nam je praksa dostupna u svakom trenutku i motivirati da uložimo malo pažnje i truda za uspostaviti zdravi stav. Gradimo kulu od malih kockica, redamo “mindful” trenutke i malo po malo sagradit ćemo dvorac. Zaigrajmo se sa sobom i svojim umom te uzmimo stvari manje kruto, ozbiljno i nepromjenjivo.

Projekt se dijeli u tri grane: Yoga sad, Yoga dok… i Mali buda, sve tri kratki su videi u kojima u jednoj minuti pokažem vježbu ili dam mindfulness savjet, a vi ste ih pozvani implementirati na kreativan način u vašem stilu. Videe dijelim na mojem Instagram profilu u obliku “reelova” i YouTube kanalu u obliku “shortova”.

Za više yoge i mindfulnessa pridružite se mojem vođenom online yoga programu. Vidimo se, Tena

Yoga sad

Yoga nam je uvijek dostupna, dignemo se odmah i napravimo nešto malo za sebe. Pokrenemo svoju energiju s jednom ili par jednostavnih vježbica, malo prodišemo i protegnemo se jer vjerujte mi – i malo puno znači.

Polako probudit ćete apetit za vježbanjem, prebroditi lijenost, osjetiti gušt pokreta i zdravlje u svojem tijelu. Kada apetiti porastu, priključite se mojem redovnom programu online yoge.

Yoga dok

Dok radimo svakodnevne radnje možemo se namjestiti tako da vježbamo, a ne da umaramo svoje tijelo. Kroz nekoliko jednostavnih savjeta pokazujem vam kako možete zaigrano vježbati za vrijeme dok obavljate svoje dnevne radnje.

Dosta “kućnih poslova” na primjer uključuje sagibanje i dizanje, pa pritom pazimo da se pravilno namjestimo tako da liječimo leđa i jačamo gluteuse umjesto da nas nakon obavljenog zadatka tijelo još više boli. Igrajte se i probajte.

atma.hr – 52
Mali Buda

Malo mudrosti za odmah primijeniti. Mindfulness u prijevodu s Palija doslovno znači sjetiti se ispravnih uputa, onih koje nas vode prema emotivnom i mentalnom zdravlju. Sjetiti se u pravom trenutku kako da si dozvolimo osjetiti, kako pristupiti i riješiti problem – kakav odnos zauzeti.

Mindfulness nas prisjeća da budemo plemenito biće koje ne djeluje iz reaktivnih i sebičnih poriva, već onih prožetih sviješću i promišljenosti s puno pažnje. Suosjećajno, empatično i mudro. Uzmite savjete koji vam pomažu i koristite ih, ovo znanje naše je ljudsko bogatstvo i pravo svakoga od nas.

Tena Rebernjak/tena.yoga/online-yoga