Image by Freepik

Mi previše živimo u glavi i kada fokusiramo pažnju na disanje odmah se rekonektiramo s tijelom i ulazimo u sadašnji trenutak – jedini istinski život. Duboko svjesno disanje je nužno za opuštanje živčanog sistema i pripremanje tijela za sreću, transformirajuće i iscjeljujuće iskustvo. Disanjem možemo promijeniti stanje našeg uma, percepciju i doživljaj realnosti.

atma.hr – 52
Disanje je proces udisanja kisika i izdisanja ugljik dioksida. Zrak pored kisika sadrži željezo, kvarc i još mnoge druge sastojke. Oko 80% energije koja nam je potrebna za život dobivamo kroz disanje. Dokaz za ovo je činjenica da prosječan čovjek može bez hrane izdržati oko 30 dana, bez vode oko 7 dana i bez kisika samo par minuta.

Disanje je najvažnije funkcija našeg tijela. Putem disanja respiratorni sistem utječe na sve ostale sisteme u tijelu (mišićno-skeletni, digestivni, cirkulatorni, endokrini, nervni, uro-genitalni, meridijanski i čakralni). Kada majstorirate disanjem moći ćete upravljati i svim funkcijama tijela i psihe.

Picture2

Dijafragma

Glavni mišić za disanje je dijafragma (prečaga, ošit, “venozno i limfno srce”). Nazivamo ga još i spiritualnim mišićem jer iziskuje upotrebu svjesnosti da bi disali dijafragmom.

Dijafragma pomaže srcu pri pumpanju krvi kroz tijelo čime se rasterećuje srčani mišić i produžava život. Moderni čovjek zbog neprirodnog načina života uglavnom diše grudnim košem i mišići dijafragme su zbog toga često puta jako slabi ili atrofirani.

atma.hr – 52
Disanje i zdravlje

Disanje dijafragmom > protok limfe > izbacivanje toksina > imunitet > zdravlje.

Dr. Otto Varburg je dokazao da većina bolesti nastaju zbog nedostatka kisika u tijelu. Njegova istraživanje su pokazala da ako nekoj stanici oduzmemo 35% potrebne razine kisika za 48 sati će vjerojatno postati kancerogena.

Nadalje, Eksperimenti ruskog dr. Buteljka dokazali su povezanost poremećenog disanja i 200 različitih vrsta bolesti na analizi preko 200 hiljada pacijenata.

Dr. Buteljko je pokazao kroz testiranja da bolesnici imaju raspon zadržavanja daha samo od 10 do 20 sekundi, vrlo bolesni samo od 3-5 sekundi. S približavanjem smrti sposobnost zadrške daha se smanjuje dan za danom na dole, 5 sekundi, 4,3,2,1 – smrt.

Uočio je da s približavanjem smrti disanje pacijenta postaje sve teže. Kasnije je stekao takvo iskustvo da je samo vizualnim promatranjem terminalnog pacijenta mogao predvidjeti broj preostalih dana do njegove smrti.

banner za knjige AYURVEDA

5 zona korelacije između zadržavanja daha i opšteg zdravstvenog stanja osobe:

1. Ozbiljno bolesni –ispod 13 sekundi.
2. Bolesni -10 do 20 sekundi.
3. Osobe slabog zdravlja, ali bez ozbiljnih organskih poremećaja -20 do 40 sekundi.
4. Dobro zdravlje 40 do 60 sekundi.
5. Idealno zdravlje (postojanje većine modernih bolesti je praktično nemoguće) preko 60 sekundi.

Ciklus disanja

Udah i izdah čine jedan ciklus disanja. Pas ima oko 40, čovjek oko 15 i džinovska kornjača samo oko 3-4 dišna ciklusa u minuti. Pas živi oko 20, čovjek oko 70 i kornjača oko 300 godina!

Ne samo da broj dišnih ciklusa utječe na to koliko dugo ćemo živjeti već i na to kako se osjećamo. Uznemirena osoba ima preko 20, osoba u prosječnom stanju svijesti oko 15, opuštena osoba oko 8 i osoba u stanju meditativnog ili hipnotičkog transa samo oko 3-4 dišna ciklusa u toku minute.

Drevni mudraci su smatrali da je svakom čovjeku dopušteno 21600 udisaja dnevno kako bi živio 100 godina. Međutim brojni faktori ubrzavaju naše disanje: stres, kava, cigarete, previše proteinske hrane..

atma.hr – 52
Izreke o disanju

“Nepravilo disanje često je uzrok oboljenja, ali je i pravilno disanje osnovni izvor ozdravljenja.” – dr. Andrew Weil

“Dah je učitelj, a tijelo je učenik.” – nepoznati autor

“Dah je kralj uma.” – B.K.S. Iyengar

“Veseo i sretan u trenutku svakog svog udaha i izdaha, tajna je totalne sreće.” – Gordan Krajačić

“Dah je poput užeta, a um poput zmaja. Da bi se zmaj mogao vinuti visoko uže mora postati duže.” – Ravi Shankar

“Dah je jedini alat za kontrolu tijela i psihe koji je uvijek dostupan.” -Konstantin Komarov

“Dah je veza između tijela i duha, vanjskog i unutrašnjeg, svijesti i podsvijesti.” -Darko Trajković

Mi previše živimo u glavi i kada fokusiramo pažnju na disanje odmah se rekonektiramo s tijelom i ulazimo u sadašnji trenutak – jedini istinski život.

Duboko svjesno disanje je nužno za opuštanje živčanog sistema i pripremanje tijela za sreću, transformirajuće i iscjeljujuće iskustvo.

Disanjem možemo promijeniti stanje našeg uma, percepciju i doživljaj realnosti.

Naučite više o tehnikama disanja i postanite Instruktor Breathworka: https://trajkovicdarko.com/postani-instruktor-breathworka/

Darko Trajković