Foto: pixabay.com

Bamija, okra, ‘damini prsti’ (ladies fingers) – plod prepun vitamina i minerala, uzgaja se već 5000 godina. Razlog njenom opstanku i tolikom obožavanju leži i u činjenici da se u narodnoj medicini spominje kao biljka koja liječi i regulira šećer, kolesterol, rad jetre, pomaže kod astme i želučanih problema. Posebno poglavlje se veže uz njenu moć regeneracije kože.

atma.hr – 52
Bamija je jednogodišnja stablašica čiji počeci uzgoja datiraju stoljećima prije Krista, a podaci pokazuju da joj je ishodište bilo na području doline Nila. Koristi se na razne načine, kuhana, pirjana, svježa u salati, može se marinirati, sušiti, samljeti pa se upotrebljava kao začin.

U Turskoj je obožavaju, u BiH je nezaobilazna kod priprave ‘Begove čorbe’ i ‘Bosanskog lonca’, a koristi se i kao dodatak slatkim jelima. Njezino se sušeno sjeme uzima i kao dodatak ili potpuni nadomjestak za kavu. Sušeni dio ploda se koristi i kao čaj.

Zanimljivo je i to da u pripremi jela od bamije nisu potrebni nikakvi dodaci i zaprške. Bamija je, naime, poznata kao prirodni zgušnjivač i oplemenjivač jela.

Mnoge žene tvrde da bamija ima čudotvorne sposobnosti. Mnogi govore kako je baš bamija biljka budućnosti. U Norveškoj je postala izuzetno popularna kao hrana koja može na čudesan način poboljšati zdravlje. Vremenom se vijest o ovoj biljci proširila po svijetu kao i sjeme i danas se nalazi u svim dijelovima planete.

Zbog svojih sastojaka bamija je, medicinski je to dokazano i potvrđeno, idealna i za eliminaciju želučane bakterije Helicobacter pylori. Zatim kod oboljenja želuca i crijeva,a preporuča se u raznim redukcijskim dijetama za obnavljanje probavnog sustava. Bamija sadrži vlakna koja pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi. Bamijina sluz veže kolesterol, a pomaže i kod kronične iscrpljenosti. Izvrsna je za oblaganje stijenke želuca i razvoj crijevne faune jer bamijina sluz oblaže želudac štiteći ga od bakterija i od pojačanog lučenja želučane kiseline i regulira probavu. Ima vrlo dobar učinak na kroničnu iscrpljenost i depresiju.

atma.hr – 52
Super koža

Klinički je dokazano da je bamija sadrži mioxinol, biljnu alternativu za botox. A osobita je i zato što za razliku od botoxa koji se ubrizgava injekcijama, bamijine aktivne supstancije nemaju nuspojave. Čak je i Kleopatra znala za njene moći. I obilato je koristila za čuvanje ljepote. Bamija ima u sebi određene sastojke koji izazivaju glatkoću i zategnutost kože i to je senzacionalno otkriće. Ima u sebi biljni prirodni botox, smanjuje kontrakcije mišića, opušta ih, neutralizira štetno djelovanje radikala, sprječava starenje kože.

Bamija je također puna vitamina C što pomaže koži da ostane zdrava i elastična. Ovaj vitamin se rastvara u našim tkivima i pomaže koži da zadrži kolagen, kao i da se brzo oporavi poslije povrede.

Maska za lice od bamije: Uzmite 3-4 bamije, skuhajte ih i ohladite, zatim zgnječite u pire i stavite na lice pet minuta. Koža će vam biti glatka i obnovljena.

sto sve mozete uciniti kad vam dijagnosticiraju rak

Poboljšava imunitet

Pored vitamina C, bamija sadrži i magnezij, kalcij, željezo koji pomažu da se organizam izbori s virusima i prehladama.

Visok stupanj vitamina C u bamiji bori se s prehladama i podiže imunitet cijelog organizma.

Štiti bubrege

Medicinski časopisi su jedno vrijeme konstantno forsirali bamiju kao povrće koje štiti bubrege.

U studiji koju su sproveli navodi se da “oni koji jedu bamiju svaki dan, obnavljaju svoje bubrege bolje nego da se svaki dan pridržavaju dijetalne hrane.”

atma.hr – 52
Jača kosti

Kao što već znate, vitamin K pomaže da se kalcij apsorbira, a samim tim se kosti dodatno jačaju.

Bamija je puna vitamina K pa je samim tim odlična u borbi protiv osteoporoze.

Eliminira kolesterol

Bamija suzbija loš kolesterol.

Ona pomaže da se krv pročisti i da se eliminiraju masnoće iz organizma.

banner za knjige AYURVEDA

Pomaže u borbi protiv kilograma

Bamija ima izuzetno malo kalorija, samo 18 i zbog toga je zahvalna hrana kada ste na dijeti. S obzirom na to da je puna vitamina, nezaobilazna je namirnica tijekom perioda čišćenja organizma.

Zbog toga što sadrži vlakna, bamija pomaže kod poboljšanja probave, regulira šećer u krvi, sprječava prve simptome astme i izuzetno je korisno povrće.

Zato, kada sljedeći put odete na tržnicu, potražite ovo povrće i spremite je kao dodatak jelima i učinite uslugu svom organizmu!

stil.kurir

agroklub.com