U subotu, 4. rujna, Zagreb će oživjeti zvucima i bojama dok Ratha yatra, drevni indijski festival kočija, prolazi gradom.

Ove godine, po šesti put u povijesti, održat ćemo festival kočija, Ratha yatru, u središtu Zagreba. Festival počinje 4. rujna (subota) u 17:00 sati tradicionalnom ceremonijom otvaranja u Kurelčevoj ulici, a završava u 19:30 sati na Trgu kralja Tomislava, gdje posjetitelje očekuje ukusno iznenađenje.

Predivno ukrašenu i obojenu u žarke boje, egzotičnu drvenu kočiju vući ćemo ručno od Kurelčeve ulice, Jurišićevom ulicom do Trga Bana Josipa Jelačića, preko Trga Nikole Šubića Zrinskog do Trga kralja Tomislava. To je najveći gradski ulični festival kojem su domaćini Međunarodno društvo za svjesnost Krišne u Hrvatskoj (ISKCON HR) u suradnji s Veleposlanstvom Indije, uz podršku drugih organizacija.

Uz procesiju, posjetitelji će moći sudjelovati u proslavi i pratiti kulturni program na Trgu Bana Jelačića, gdje će moći gledati tradicionalni indijski ples, slušati glazbu u pratnji posebnih instrumenata i pjevati.

Svake godine, u više od 500 gradova diljem globusa, stotine lokalnih ljudi, kao i turista, sudjeluju u vući kočija koje nose božanstva Gospodina Jagannatha, Balarama i Subhadre, u velikoj procesiji koju prate glazbene izvedbe, plesanje i veselo pjevanje. Jagannatha znači ‘Gospodar Univerzuma’, a Njegov prekrasan osmjeh i velike oči prizivaju radost i nadu onih koji Ga vide.

Ratha yatra festival je prvi put proslavljen u indijskom gradu Jagannatha Puri-ju prije više od 2.000 godina, a na Zapad ga je doveo A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, osnivač ISKCON-a, u San Franciscu 1967. godine. Globalna prisutnost festivala danas nadilazi granice Indije.

Posebni gosti: Ambasador Indije Njegova ekselencija Raj Kumar Srivastava, a u najavi je dolazak predstavnika grada Zagreba.