U subotu, 24. rujna, Zagreb će oživjeti zvucima i bojama dok Rathayatra, drevni indijski festival kočija, prolazi gradom.

Predivno ukrašenu i obojanu u žarke boje, egzotičnu drvenu kočiju vući ćemo ručno od Europskog trga preko Trga Bana Jelačića i Parka Zrinjevac do Trga kralja Tomislava. To je najveći gradski ulični festival kojem su domaćini Međunarodno društvo za svjesnost Krišne u Hrvatskoj (ISKCON HR), u suradnji s Ambasadom Indije i uz podršku drugih organizacija.

Uz procesiju, posjetitelji će moći sudjelovati u proslavi i pratiti kulturni program na Trgu Bana Jelačića, gdje će moći slušati glazbu te u pratnji posebnih instrumenata pjevati i plesati.

Svake godine, u više od 500 gradova diljem svijeta, stotine ljudi lokalno i turista sudjeluju u vuči kočija koje nose božanstva Gospodina Jagannatha, Balarama i Subhadre u velikoj procesiji koju prate glazbene izvedbe, plesanje i veselo pjevanje. Jagannatha znači ‘Gospodar Univerzuma’, a Njegov prekrasan osmijeh i velike oči prizivaju radost i nadu onih koji Ga vide.

Rathayatra  festival je prvi put proslavljen u indijskom gradu Jagannatha Puri-ju prije više od 2.000 godina, a na Zapad ga je doveo A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, osnivač ISKCON-a, u San Francisku 1967. godine. Globalna prisutnost festivala danas nadilazi granice Indije.

Ove godine, po sedmi put u povijesti, održat ćemo festival kočija Rathayatra, u središtu Zagreba. Festival počinje 24. rujna (subota) u 17:00 sati tradicionalnom ceremonijom otvaranja na Europskom trgu, a završava u 19:30 sati na Trgu kralja Tomislava, gdje posjetitelje očekuje ukusno iznenađenje.

Posebni gosti: Ambasador Indije NJ.E. Raj Kumar Srivastava, a u najavi je dolazak i  predstavnika grada Zagreba.

Spremni smo doći kod vas i pozivamo vas da dođete na festival te medijski popratite događanje.

Kontakt osobe za više informacija:
Dalibor Marić – 091 3490 702
Email: [email protected]