Iscjeljujuća moć drveća poznata je od davnina, a posljednjih godina provedena su brojna znanstvena istraživanja koja potvrđuju da je grljenje drveća ili samo boravak u prirodi dobro za naše psihofizičko zdravlje. Dobro je podsjetiti se svih blagodati koje nam je podarila priroda, a koje možda često zbog užurbanog načina života uopće niti ne primjećujemo.

atma.hr – 75
U današnje vrijeme postoji sve veća potražnja za treningom vodiča šumske terapije koja pomaže ljudima da izvuku maksimalnu korist iz vremena provedenog u prirodi. U Japanu je već dulje vrijeme popularna Shinrin Yoku metoda što u prijevodu znači ‘šumsko kupanje’.

Otkriveno je da su vibracijska svojstva drveća odgovorna za tako veliki utjecaj na čovjeka. Drveni kineski mislioci – Taoisti smatraju da su stabla u konstantnoj meditaciji te da kao prirodni jezik koriste najsuptilnije energije. Postoji metoda ‘Cosmic Tree Healing Qigong’ kojom se uči polaznike da svoju auru usklade s energetskim poljem drveća. Ovu metodu razvio je Mantak Chia koji tvrdi da nam stabla mogu pomoći da negativnu, oslabljenu energiju pretvorimo u pozitivnu i vitalnu životnu energiju.

Foto: api.ning.com
Foto: api.ning.com

atma.hr – 75
Čim povežemo svoju energiju s energijom drveća, to automatski pozitivno djeluje na naše fizičko, psihičko i emocionalno zdravlje. Postoje drveća koja nam daju i oduzimaju energiju, a time se bavi pravac narodne medicine poznatiji kao dendroterapija.

Stabla koja nam daju pozitivnu energiju u sebi sadrže veliku količinu kozmičke energije, a neka od njih su bukva, bor, hrast, breza, maslina, kesten, cedar, jela, lipa, jabuka i šljiva dok stabla koja nam oduzimaju energiju, što ponekad isto zna biti vrlo korisno za pojedine ljude, su drvo topole, ive ili vrbe.

Breza
Poznata je kao drvo koje ima najveći broj ljekovitih i iscjeljujućih svojstva.Ubrzava zarastanje ožiljaka, poboljšava koncentraciju i osnažuje organizam. Poboljšava rad jetre, a preporučuje se kod niza zdravstvenih problema: upale pluća, upale urinarnih puteva, razgrađuje trombove, dobra je kod bronhitisa i raznih drugih oboljenja.

Hrast
Hrast se preporuča kao najbolja antistres terapija. Aktivira cirkulaciju i ubrzava vrijeme ozdravljenja. Hrast je zapravo jedan od najboljih generatora pozitivne energije zato mnogi često koriste namještaj od hrasta.

atma.hr – 75
Bor
Bor smiruje i eliminira psihičku napetost. Duži boravak u borovoj šumi čovjeka spašava od kašlja, kihanja, bronhitisa i sličnih problema. Ima veliki utjecaj na vitalnost i životnu snagu.

Bukva
Bukva jača otpornost na stres i poboljšava koncentraciju, također povoljno djeluje i na cirkulaciju. Pomaže u ravnoteži mentalnog zdravlja i pozitivno djeluje na izražavanje emocija koje držimo u sebi.

Kesten
Olakšava reumatske tegobe i općenito probleme sa zglobovima. Pomaže i kod nesanice!

Foto: cdn.abclocal.go.com
Foto: cdn.abclocal.go.com

Kako komunicirati s drvećem

Zapravo ovo je možda najjednostavniji oblik komunikacije jer u njoj su riječi suvišne. Sve što trebate učiniti je prepustiti se i potpuno svjesno, otvorenog srca upustiti se u ovu divnu komunikaciju nakon koje ćete biti sretni, ispunjeni i napunjeni novom, svježom i zdravom enegijom iz prirode.

atma.hr – 75
  • stanite ispred drveta od kojeg želite primiti energiju
  • udaljenost neka bude otprilike od 40 do 60 cm
  • zatvorite oči i opustite se
  • koncetrirajte se i vizualizirajte kako energija stabla vibrira vašim cijelim tijelom od stopala do vrha glave
  • napravite par udaha i izdaha
  • nježno povećavajte duljinu izdaha (probajte krenuti udahom koji traje 4 sekunde, a neka vam izdah traje 8 sekundi)
  • sada postepeno nakon udaha zadržavajte dah onoliko koliko vam je ugodno, bez naprezanja
  • upravo za vrijeme zadržavanja daha dolazi do razlijevanje energije drveta koja se pretvara u našu bioenergiju
  • povezivanje s drvećem neka traje nekoliko minuta

Nina Levačić, udahni.com

54 VEDSKA MATEMATIKA

banner za knjige vedska matematika