Zahvalnost je božanska vrlina koja je toliko važna da praktički nijedna druga božanska vrlina ne može postojati bez nje.

Duhovnost raste poput sjemena u zemlji našeg srca. Balansiranje našeg životnog stila štiti to sjeme – naša duhovna praksa je poput zalijevanja tog sjemena, ali zahvalnost je ta koja zemlju čini plodnom kako bi sve ostale vrline mogle imati maksimalni učinak.

To je zato jer samo plodna zemlja omogućuje sjemenju da ima duboko korijenje i da vrlo snažno raste.

atma.hr – 52
Zahvalnost zahtijeva nadilaženje trenutnih okolnosti u kojima se možemo naći i traženje stvarne suštine u svakoj situaciji. Traženje te suštine je istinska mudrost, a suština svake situacije je pronalaženje i osjećanje predivne prilike za rast. Zahvalni smo na uspjehu i neuspjehu, poštivanju i nepoštivanju, sreći i nesreći, zdravlju i bolesti, pobjedi i porazu, hladnoći i toplini, zadovoljstvu i boli.

I u konačnici, svaka je okolnost prilika za uzimanje utočišta vrhovne moći Boga. U tom uzimanju utočišta leži saznanje kako je svaki trenutak u životu nezamislivo blago. Traženje suštine, prepoznavanje Božje ruke u svakoj situaciji je prava definicija uspjeha iz duhovne perspektive.

Radhanath Swami

68 JAY SHETTY

banner jay shetty

Prethodna objava6 odlika kojih posjeduje žena koja je pravi magnet za suprotni spol
Slijedeća objavaBogočovjek
Radhanath Swami
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".