Foto: pexels.com

Jeste li ikada odustali od nečega zato jer vam se činilo prekomplicirano?

Naravno da jeste. Pod time ne podrazumijevam da ste odustali od, recimo, zamjene poluosovine na svom automobilu pogotovo ako vam to nije struka i imate dobrog mehaničara, nego od nečega što se direktno tiče kvalitete vašeg života. Svakodnevne.
Da li ste se ikada zapitali kako funkcionira vaš um? Nadam se da jeste. Na ovaj ili onaj način, nakon što ste nešto napravili ili rekli, sigurno vam je umom prošlo pitanje: „Zašto sam to napravio ili rekao?“


Widget not in any sidebars

No, vjerojatno ste već nakon toga zastali, a vaša iduća misao je zasigurno bilo uvjerenje koje ste negdje doslovno, pokupili, a koje glasi: „Ljudski um je prekompliciran da bih znao kako funkcionira. Potrebno ga je proučavati desetke i više godina da bi se otkrile i naučile njegove tajne.“

A što ako to nije istina? Što ako je istina bitno drugačija kao i ono davno vjerovanje da je Zemlja ravna ploča?

Pa krenimo redom. Naš, ljudski um funkcionira po vrlo jednostavnim pravilima.

Prvo pravilo: naš um radi doslovno ono što misli da mi želimo jer reagira na riječi koje si govorimo i slike koje stvaramo u glavi.

Žene to najbolje znaju. Koliko ste si puta, drage dame, u jutro, pred ogledalom, rekle kao izgledate grozno ili da ste debele bez obzira što pojedete?

Zar zaista mislite da se možete osjećati dobro u svojoj koži i biti zadovoljni sobom ako ne obraćate pažnju na ono što si govorite? Znam, velikog broja riječi koje si svakoga dana upućujete potpuno ste nesvjesni, ali da bi vas mozak funkcionirao kao vaš najbolji prijatelj, zapamtite jedno od možda najvažnijih pravila koje ćete ikada čuti: BIRAJTE RIJEČI KOJE SI GOVORITE. Riječi koje si govorite, na glas ili u sebi, svjesno ili nesvjesno, vaš mozak doslovno doživljava kao komande koje bespogovorno ispunjava kao najposlušniji vojnik na svijetu!

Primjera za ovo je bezbroj, ali zamislite samo jednu uobičajenu situaciju: vozite se u jutro na posao, kroz grad, na sastanak sa vama bitnim poslovnim partnerima. I govorite si otprilike sljedeće:“Ova gužva je strašna. Zakasniti ću. Frizura mi je očajna, izgledam grozno. Sigurno ću zaboraviti reći nešto što je bitno da bismo dobili taj posao, a ako ga ne dobijemo, mogu računati na otkaz.“ I što mislite što će vam se dogoditi na sastanku? U najmanju ruku, na sastanak ćete doći sa glavoboljom, u grču, puni stresa i nesigurnosti.

A da si umjesto toga kažete sljedeće:“Grad je prepun ljudi. To znači da ima i posla. Dobro da sam obukla ovu majicu, u njoj se osjećam samouvjereno. Pripremala sam se dovoljno za taj sastanak, to je moje područje i sve će proteći na najbolji način.“ U ured za sastanak ući ćete sa iskrenim osmjehom i energijom na koju je teško ostati ravnodušan.

Vidite li razliku? Ovisno o načinu kako razgovarate sami sa sobom, vaš um proizvodi emocije koje izazivaju fizičke reakcije u vašem tijelu. Vi doslovno programirate sami sebe.


Widget not in any sidebars

Drugo pravilo: zadatak vašeg uma nije da budete sretni nego sigurni i napraviti će sve da vas zbog sigurnosti zadrži u poznatom!

Znate li kako smo preživjeli stotine tisuća godina (i više) evolucijskog razvoja? Tako što nas je naš um držao u sigurnom i na sve moguće načine – čuvao od boli. Znam, razočarani ste jer ste mislili da je njegova osnovna zadaća da u životu budete sretni, ali sreća nije nikakvo osiguranje da ćete preživjeti! No, ukoliko ste na sigurnom, vjerojatnost u dug život je puuuno veća, a to ujedno znači i produžetak vrste!

I zato se nemojte čuditi ako godinama živite u uvjetima sa kojima niste zadovoljni (čitajte: niste sretni) i ne mijenjate ništa, jer to upravo potvrđuje ono gore napisano. Svaka promjena znači izlazak iz zone sigurnosti, a stotinama tisuća godina je izlazak iz sigurne zone značio i izlazak iz zaštićenog područja pećine, plemena ili sl. u područje divljih životinja i najrazličitijih opasnosti. A onaj tko je taj izlazak iz sigurnosti i preživio, vjerojatno je doživio bol ili patnju pa su tako, opasnost i bol, postale dvije najjače emocije koje mozak, pod svaku cijenu želi izbjeći. Stotinama tisuća godina naši su geni prenosili, a naš mozak stvarao snažne neuronske mreže koje su programirane da nas čuvaju na sigurnom (čitaj:u poznatom) i zaštite od boli. Jednostavan primjer: ako vas je ugrizao pas kada ste imali 5 godina, čitav ih život izbjegavate jer sama pomisao na psa, u vašem umu povezana je uz riječ – bol. Ako ste se osramotili u prvom razredu osnovne škole jer ste na predstavi zaboravili riječi pjesmice, nikada više nećete poželjeti javno nastupati pa niti reći nešto na roditeljskom sastavku vašeg djeteta jer doživljeno poniženje iz škole za vaš um znači – cjeloživotno sjećanje na doživljenu bol.

No, imam za vas dobru vijest. Divlje životinje više ne šeću nesmetano šumom i život u plemenu je odavno prestao biti način života u kojem smo se osjećali sigurni. To znači da možete prevariti svoj um i doslovno mu dokazati da nepoznato više ne mora značiti i opasno te da nove situacije mogu značiti za vas nešto povoljno i pozitivno. Da biste to uspjeli, potrebno se poslužiti trikom vezanim i uz prvo pravilo funkcioniranja uma, a to je da pažljivo BIRAMO riječi koje si govorimo.

Uzmimo primjer osobe koja prvi puta leti avionom. Ona si može govoriti sljedeće: „Užasno se bojim i nervozna sam. Sigurno ćemo se negdje srušiti, a možda nas i otmu teroristi.“ Uz ovakve riječi – tko se ne bi bojao? No, ukoliko si govorite sljedeće: “Uzbuđena sam! Radujem se novom iskustvu! Za nekoliko sati biti ću u gradu kojeg sam oduvijek željela posjetiti!“, slika se bitno mijenja i vaš um ne stvara otpor već proizvodi hormone sreće koji u vašem tijelu izazivaju osjećaj zadovoljstva novim iskustvom.

I zato ponavljam pravilo koje vam doslovno i zauvijek može promijeniti život na bolje: BIRAJTE riječi koje si govorite! Postanite svjesni ukoliko su one negativne, kritičke i ograničavajuće i zamijenite ih pozitivnim i podržavajućim izrazima koje će vaš um pretvoriti u vašeg najboljeg prijatelja.

P.S. I još važnije od toga, svakako to pravilo prenesite na svoju djecu!

IvaAutor: Iva Mladenić Radošević
Certificirani terapeut brze transformacije
www.transformirajse.com

IMG 5254 TBT

atma.hr – 75