Istinski voljeti veliki je izazov. Da bismo uspjeli, prvo se moramo riješiti svih ideja koje nas sprječavaju da se suočimo sa stvarnošću. Da bismo to učinili, moramo imati jasne pojmove koji će nam pomoći da shvatimo što je istinska ljubav, a što nije. Vrijeme je da se riješite svih ideja koje proturječe vrijednostima kao što su sloboda, povjerenje i briga o sebi.

atma.hr – 52
Doista voljeti znači znati, prepoznati i pretpostaviti da ljudi imaju onoliko mana koliko i vrlina, da nam neke navike vjerojatno smetaju, da nije sve sjajno i da ne živimo u bajci koju čine zaljubljeni princ i princeza.

Ne, istinska ljubav je nešto što nadilazi to. Iskrena i istinska ljubav znači zaljubljivanje u razlike s velikim intenzitetom, toleriranje nedostataka i otvaranje vrata povjerenja.

Ne možete reći da volite drugu osobu dok ne upoznate njene demone, bijes, ljutnju i proturječnosti. Kada volite, shvaćate da u vezi nije sve lijepo, već da postoji i kaos.

Ukratko, ljubav je zajednički život s mnogim detaljima, gradimo slagalicu i pravimo dvorce u zraku na temelju snova i razočaranja.

Ako razumijemo sve ovo, tada ćemo shvatiti istinsku vrijednost trajnosti, činjenice da postoje osjećaji koji ostaju i koji nisu za jednokratnu upotrebu.

Ključni savjeti za njegovanje ideje zdrave veze

Istinski voljeti veliki je izazov. Da bismo uspjeli, prvo se moramo riješiti svih ideja koje nas sprječavaju da se suočimo sa stvarnošću.

Da bismo to učinili, moramo imati jasne pojmove koji će nam pomoći da shvatimo što je istinska ljubav, a što nije. Provjerimo ih zajedno.

atma.hr – 52
1. Zaljubite se u sebe i u život, a zatim volite koga god želite

Da bismo voljeli bez ovisnosti i potrebe, prvo moramo sebe cijeniti. To znači, da biste rekli “volim te”, prvo morate znati reći “volim sebe”. Ljubav prema sebi i samospoznaja ključ su uspostavljanja zdravih odnosa.

Ukratko, da bismo pronašli pravu osobu, moramo biti spremni na odnos. To zahtijeva unutarnji rad koji može biti naporan, ali koji će se isplatiti.

“Kada bi ljubav bila drvo, korijeni bi bili istinska ljubav. Što više volimo sebe, više ploda ćemo dobiti od naše ljubavi prema drugima koja će biti trajnija.” – Walter Riso

2. Voljeti znači voljeti bez uvjeta i bez iznimaka

Normalno je i prirodno da nam se ne sviđa sve na našem partneru. Unatoč tome, razlike ljubav čine lijepom i cjelovitom.

Ako volimo samo ono što se nama sviđa ili što idealiziramo, naklonost neće potrajati, jer smo bića puna svjetla i sjene.

atma.hr – 52
3. Voljeti ne znači trebati, već birati

Ovisnost i ljubav, tako su suprotne stvari pa ako ih prisilimo da žive jedna s drugom, međusobno se uništavaju. Nitko na svijetu nema odgovornost priskrbiti nam ono što nam nedostaje. Iz tog razloga, izbor, umjesto potrebe, daje veću vrijednost osobi koju volimo, jer je cijenimo onakvu kakva jest, a ne ono što nam daje.

Zaključak ove točke usko je povezan s prvom: moramo raditi na sebi i brinuti se o sebi kako ne bismo upali u zamku „potrebe“ da nam netko zaliječi rane i popuni nedostatke. Ključ istinske ljubavi je u nama samima.

4. Biti savršen par ne znači ne imati problema, već znati kako ih riješiti

Griješimo ako vjerujemo da je za ljubav potrebno nemati problema, ne svađati se, razumjeti se 100% i uvijek biti dostupan drugome. Ljubav znači suočavanje s dobrom i zlom.

Potrebno je promišljati o stvarnosti i probleme rješavati poštovanjem, kompromisom i stabilnošću.

banner za knjige akasha

5. Ljubav ne izrasta iz ničega, ljubav se gradi

Da biste izgradili ljubav, trebate osnovati tim i postaviti pravila igre. Da bismo se zajedno igrali, moramo biti svjesni činjenice da je potrebno komunicirati, slušati iskreno i empatično, razgovarati otvoreno i eliminirati sukobe.

Ljubav se gradi na osnovi podrške, prepoznavanja i istinske naklonosti. Zahvaljujući tome moguće je izgraditi nešto bolje od ljubavi: zajedništvo.

6. Da bi voljeli u potpunosti, morate uspostaviti vlastite emocionalne granice

Zdrava veza ne temelji se na igrama moći ili uvjetima, već proizlazi iz zajedničkih, uravnoteženih i zdravih ciljeva. Zbog toga se moramo riješiti ideje o žrtvovanju za ljubav.

Postoje stvari koje ne smijemo tolerirati poput zlostavljanja, obmane, emocionalne manipulacije, maltretiranja ili napadanja naših vrijednosti. Sve se to temelji na nedostatku poštovanja i ljubavi pa stoga odbacivanje znači da ne prekoračujemo naše emocionalne granice.

atma.hr – 52
7. Istinska ljubav prepoznaje se ne po onome što zahtijeva, već po onome što nudi

Ljubav nije ni kontrola ni potreba, to je sloboda i povjerenje. Unatoč tome, emocionalno je ropstvo daleko češće nego što bismo željeli priznati. Zapravo je uobičajeno da se susrećemo sa zabludama u vezi s kompromisom i parom.

Morate izbjeći ulogu žrtve i optuživanje partnera. Ovo nas ponašanje zatvara u negativnu spiralu koja hrani naš odnos sačinjen od tame, nedostatka povjerenja i lažnih očekivanja.

Ako moramo žrtvovati dio sebe i svog života da bismo mogli ostati blizu nekoga, čak i u ovom slučaju ljubav nas uništava. Ljubav se temelji na poštovanju i individualnom rastu svakog od dva člana para.

banner za knjige BIOLOGIJA VJEROVANJA

8. Ako ljubav boli, to nije ljubav

Ako ljubav boli, znači da to nije ljubav, da miješamo osjećaje i da sebi nanosimo štetu. Ako se utapamo, vrijeme je da isplivamo na površinu. Ako je veza izvor boli, najbolje je napustiti je.

Ako jedan partner odbija drugog, tada je vrijeme da se oprostite i pustite. Vrijeme je da ponovno odredite prioritete i shvatite zbog čega patite kako biste se toga riješili.

Svaki od ovih savjeta pomoći će vam da imate zdravu i trajnu vezu. Vrijeme je da se riješite svih ideja koje proturječe vrijednostima kao što su sloboda, povjerenje i briga o sebi.

lamenteemeravigliosa.it/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr