atma.hr – 52




Tijesto:

400 gr brašna T 850
250 gr bio margarina (izvaditi ga iz frižidera barem 2h prije korištenja da omekša)
1 kvasac
Malo soli
2 žlice smeđeg šećera ili agava sirupa
1 jogurt (SoyaDe ili organski kravlji čvrsti)
Po potrebi malo mlake vode

Priprema:

Sastojke dodamo po gornjem redoslijedu i umijesimo meko tijesto. Podijelimo na 3 dijela i ostavimo pokriveno krpom na toplome da odstoji 1/2sata.

atma.hr – 52




Nadjev:

5 jabuka (slatko kiselih) naribanih na krupnu ribež
2 žlice smeđeg šećera ili agave po želji
100 gr suhih marelica (sitno narezanih)
Prstohvat soli
2-3 žlice pšeničnih klica
1 šalica mljevenih oraha
Vanilin šećer
Korica 1 limuna
Cimet po želji

Priprema:

Prodinstati jabuke sa prstohvatom soli na malo vode. Dodati suhe marelice, smanjiti vatru i kuhati 15ak minuta. Otklopiti i kuhati jos 5-10min dok voda ne ispari. Dodati sve ostale sastojke promiješati i ohladiti.

Razvaljati 1/3 tijesta, na nju namazati pola nadjeva. Razvaljati drugu trećinu tijesta i namazati drugu polovinu nadjeva. Razvaljati zadnju trećinu tijesta. Malo izbosti sa vilicom i peći pola sata na 200C stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici. Preliti glazurom od rogača. Posuti mljevenim orasima. Dobro ohladiti i rezati na kocke.

Glazura:

100 gr rogač praha (ili kakao praha…po želji)
2 žlice smeđeg šećera
80 gr bio margarina
1 dcl vode

Priprema:

Pomiješati rogač prah, smeđi šećer i margarin. Sve zajedno rastopiti i malo po malo dodati vode.

Majstor kuhar, Mia Šoškić
Makrovega