Korištenje rudrakše danas je sve popularnije i među osobama koji se ne bave jogom i duhovnošću. Njihovo djelovanje nije samo duhovno i namjena nije isključivo religiozna.

One nas podsjećaju i povezuju sa esencijom prirode koja je u svakome od nas, a to je pozitivna sila, podržavajuća, stvaralačka, neustrašiva i neograničena. Zrna drva rudrakše emitiraju moćno suptilno zračenje koje ima snažno pozitivno djelovanje na tijelo, um i duh onoga tko ih nosi.

Drevna legenda kaže da je Šiva, vrhovno biće stvaranja i razaranja i zaštitnik svih živih bića (po hinduističkoj mitologiji), sjedio u dubokoj meditaciji nekoliko tisuća godina, u blaženstvu i potpunom miru. Kada je napokon otvorio oči, ugledao je ljudski rod kako živi u patnji, izgubljen i nesposoban za dublje spoznaje i izlazak iz problema i nesreće.

Iz suosjećanja su mu potekle suze koje su pale na zemlju i pretvorile se u sjeme iz kojeg je izraslo drvo rudrakše. Tako je rudrakša nastala kao dar prirode svim ljudima, dar koji donosi pozitivnost, povećava mir i ravnotežu te nam pomaže da bistrog i pozitivnog uma živimo u sadašnjem trenutku.

Riječ rudrakša na sanskrtu znači Šivine suze, a potječe od riječi rudra, koja je jedno od imena boga Šive i riječi Aksha, koje znači oko.

Zrno rudrakše je, u stvari, sjemenka koja raste u plodu prekrasne plave boje, slično borovnici. Njezino veliko lisnato drvo raste diljem Azije – u podnožju Himalaja, središnjem Nepalu, na Javi, Baliju i u Iranu. Zrna mogu biti različitih veličina, od tri do 40 milimetara, a ona najmanja su najrjeđa i skuplja. Dobro je znati da je danas na tržištu oko 95 posto rudrakši lažno pa pri kupnji pazite da kupujete od provjerenih dobavljača.

Djelovanje

Korištenje rudrakše danas je sve popularnije i među osobama koji se ne bave jogom i duhovnošću. Njihovo djelovanje nije samo duhovno i namjena nije isključivo religiozna. One nas podsjećaju i povezuju sa esencijom prirode koja je u svakome od nas, a to je pozitivna sila, podržavajuća, stvaralačka, neustrašiva i neograničena.

Djelovanje rudrakshe se očituje nakon četrdeset dana nošenja.

Poznato je da nošenje rudrakshe pomaže u liječenju bolesti kao što su krvni tlak, stres, tjeskoba, depresija, lupanje srca, nedostatak koncentracije i tome slično. Zrnca potiču sposobnost koncentracije, usmjeravaju um na ostvarenje napretka, jača povjerenje i razinu energije. Drevni su mudraci držali da rudrakša osigurava mir i staloženost.

Zrna rudrakshe emitiraju elektromagnetsko zračenje koje ima snažno pozitivno djelovanje na tijelo, um i duh nosioca.

Zrna ili perlice drva rudrakše emitiraju moćno suptilno zračenje koje ima snažno pozitivno djelovanje na tijelo, um i duh onoga tko ih nosi. Ona bude osjećaj sreće i zadovoljstva, balansiraju energiju i smiruju um. Također se pokazao njihov pozitivan utjecaj na mentalne funkcije jer poboljšavaju koncentraciju i pamćenje i povećavaju kreativnost. Dobro djeluju protiv strahova i daju ustrajnost na životnom putu.

Još neke dobrobiti:

  • povezuju vas s radošću
  • pokreću stagnirajuću životnu energiju
  • poboljšavaju zdravlje i raspoloženje
  • osiguravaju odmor od problema
  • ublažavaju umor
  • izbacuju vas iz kolotečine
  • povećavaju prirodnu koncentraciju