Foto: pixabay.com

Drevni narodi su oduvijek smatrali mnoge životinje svetim bićima i njihovo se ponašanje često koristilo kao trag i kao znak koji šalje Majka Zemlja. U šamanskoj tradiciji, za određene se životinje smatra kako su ovdje da bi nas vodile i štitile, poput anđela čuvara. Često ove životinje dolaze u naše živote da nam daju poruku ili da nas poduče nešto o vlastitoj sposobnosti i snazi. Katkad životinja na kratko vrijeme ulazi u naš život kako bi nam ukazala na nešto na što moramo obratiti pažnju. Duh životinje često nudi dublju poruku nego što se čini na prvi pogled!

atma.hr – 52
Životinje su svjesna, osjetilna bića i važno je da se prema svim živim bićima odnosimo s istim dostojanstvom i poštovanjem koje i mi očekujemo.

Baš kao što imamo duhovne vodiče, također imamo duhovne životinje. Možda ste otkrili povezanost s određenom životinjom, ali još uvijek ne znate točno simboliku, duboki smisao ili svrhu. Spoznavanjem svega toga možete steći značajni uvid u vas same, vaše osobnosti, vještine ili situacije.

Duh životinje nosi smislene poruke i pouke za one koji slušaju i znaju kako ih dešifrirati. Funkcija vaše duhovne životinje je da vas vodi i skrene vam pažnju na nešto što treba spoznati i rješavati, ili vam pokazati vještinu koju možete koristiti i dalje razvijati.

Duh životinje ne može biti izabran. On odabire vas. Sve što trebate učiniti je biti svjestan; u većini slučajeva, duh životinje će biti najviše prisutan kada odlutate iz svog konvencionalnog stanja uma, kao što je tijekom meditacije, sanjarenja, sanjanja ili drugih promijenjenih stanja svijesti.

Važno je proučiti životinju koju smatrate zaštitnikom i vodičem.

Saznajte o vašoj duhovnoj životinji najviše koliko možete. Promatrajte je kada je vidite u fizičkom obliku, učite o njoj iz knjiga ili iz drugih medija, osjetite, zamislite je.

Napravite popis kvaliteta ili atributa životinje za koju osjećate da bi mogla biti vaš životinjski duh. 

Kako su osobine te životinje povezane s vama? Kako je životinja i ono što ona predstavlja povezana s iskustvima koje ste imali u životu? Kad bi vaš duh životinje imao glas, što bi vam rekao? 

Duh životinje često nudi dublju poruku nego što se čini na prvi pogled…

atma.hr – 52
1.Sokol

Sokol je znak duhovne zaštite i predstavlja višu svijest. Ako često viđate sokola ili slike sokola, to može značiti da transcendirate ili se uzdižete u novo područje svijesti.

Sokol može uzletjeti visoko i doseći nebesa bez napora. Ta moćna životinja se često smatra glasnikom koji donosi poruke iz duhovnog i nevidljivog svijeta.

Ako imate sokola kao duhovnu životinju možete koristiti svoju intuiciju da vas vodi u životu, on može ojačati vašu sposobnost da se oslanjate na ovu vrstu vodstva.

Sokol nas poziva da se usredotočimo na naše svakodnevne obaveze. Poruka je da izbjegavajte ometanja i usredotočite se na trenutni zadatak. 

Ova životinja ima moć pružiti potporu u stjecanju više razine perspektive o bilo kojem pitanju ili projektu kojeg treba poduzeti. Možda je vrijeme da se manje fokusirate na detalje i usredotočite na višu perspektivu, znajte da možete jasno vidjeti što je ispred vas i prkositi svim preprekama koje vam mogu biti na putu. 

Sokol je ptica grabežljivica. To naglašava vašu sposobnost da vodite i utječete na druge ljude. Vrijeme je da preuzmete više inicijative i budete aktivni.

Sokol može također ukazivati na to da imate mogućnost studiranja situacije prije poduzimanja akcije. Promatrajte situaciju i djelujte u pravo vrijeme.

Sokol je povezan sa snagom vizije. Vi imate ili razvijate sposobnost da vidite jasno i imate snažne vizije. 

Baš kao što sokol može vidjeti vrlo detaljno na velikim udaljenostima, možda ćete biti u mogućnosti da vidite ono što drugi ne vide. Možete imati afinitet prema razotkrivanju velikih životnih misterija i proricanja u jednom ili drugom obliku.

Možda imate prirodnu sklonost za primanje vizije, bilo u snovima ili u budnom stanju. Moć ove životinje podržava vaše ekstra senzorne sposobnosti i intuiciju.

Sokol je snažno povezan s duhovnim sferama i kad se pojavi u vašem životu, pozvani ste na brz duhovni razvoj. 

atma.hr – 52
2. Medvjed

Medvjed je životinja iskonske snage, suverenosti, vrhovne moći i neovisnosti, a medvjedica dodatno nosi kvalitetu zaštitničke majčinske energije. 

Medvjed nas duboko povezuje s našim korijenima, s našim precima.

Ako ga sanjate ili vam se pojavi u meditaciji, medvjed vam poručuje da ste u direktnoj vezi s  Majkom Zemljom.

Značenje medvjeda je da je došlo vrijeme da povežete svoju intuiciju, tj. suptilnu “snagu zvijezda” sa sirovom “medvjeđom snagom” tj djelima, kako biste prebrodili vrijeme kušnji, mraka i zime.

Medvjed vas poziva da pripazite da vaša sirova medvjeđa snaga ne prevagne nad duhovnom silom intuicije i instinkta. Potrebna je ravnoteža ove dvije sile!

3. Vrana

Često se smatra lošim znakom, ali susret s vranom može značiti da ste spremni otpustiti nešto staro ili da ste spremni za ulazak u ciklus “smrti i ponovnog rađanja”.

Vrana vrlo rijetko ukazuje na fizičku smrt, umjesto toga, ona je znak nadolazećeg ponovnog rođenja.

atma.hr – 52
4. Sova

Kada vidite sovu, to je pokazatelj da morate obratiti pozornost na svoju intuiciju i mudrost. Sova se također pojavljuje kao podsjetnik koji govori da obratite pozornost na sve osjećaje koje vam šalje intuicija dok vas pokušava uputiti u pravom smjeru.

Sova također može biti znak da se morate uskladiti sa svojom istinom i djelovati autentično.

Sova je možda najpoznatija po tome što može vidjeti u mraku. Kao duhovna životinja, sova vas vodi da vidite iza vela obmana i iluzije; pomaže vidjeti što se čuva skriveno.

Ona također simbolizira sposobnost probijanja kroz iluzije kako bi vidjeli pravi smisao nečijeg djelovanja ili stanja uma. Vi imate snažnu intuiciju i možete pristupiti informacijama i mudrostima koja su obično skriveni za većinu. Duh ove životinje potiče da gledate dalje od obmanjujuće pojavnosti, u istinsku stvarnost situacije ili motive osobe.

Sova je jak duhovni vodič za čvrsto utemeljeno razlučivanje i odlučivanje. Vrijeme je za procijeniti situaciju, vi prolazite kroz zbunjujuća vremena. Sova voli istraživati nepoznato.

Noć je osobito povoljno vrijeme za kreativnost, tako da je najbolje tada odvojiti vrijeme i usredotočiti se na vašu kreativnu energiju. Misterije života su fascinantno područje interesa. Kako sova vodi vaše korake, vjerojatno ćete razviti poštovanje za magiju života.

Sova otkriva vaše skrivene potencijale i sposobnosti. Sova simbolizira prijelaz u životu, važne promjene koje se događaju ili će se dogoditi.

Obratite pozornost na promjene. Možda ćete ostaviti neke stare navike, situaciju koja vam više ne ide u prilog i donijeti nešto novo u život.

atma.hr – 52
5. Bogomoljka

Bogomoljka nas podsjeća da je vrijeme da u naš život uđe mir i spokoj. Bogomoljka dolazi kao glasnik koji nas podsjeća na moć mirnoće i stvaranje prostora u našem životu za stvari u kojima uživamo.

Ako opetovano viđate bogomoljku, to može biti znak da postoji poruka na koju morate obratiti pozornost ili nešto možda propuštate.

6. Gušter

Ako više puta vidite guštera, to može biti pokazatelj da trebate više pažnje posvetiti svojim snovima i ciljevima. Možda ste izgubili iz vida što sve možete postići ili možda imate negativne osjećaje prema vašim sposobnostima.

Gušter je podsjetnik da imate moć i da trebate više vremena posvetiti njegovanju najvišeg puta.

7. Zmija

Zmija je snažan je podsjetnik na vašu životnu silu i vaše strasti. Ako opetovano viđate zmije ili slike zmija, morate obratiti pozornost na svoje duboke interese i strasti i staviti više energije u njihovo ostvarivanje.

Vidjeti zmiju može također ukazivati ​​da ulazite na mjesto iscjeljenja i obnove.

8. Pauk

Pauk nosi snažan simbolizam stvaranja i duhovne povezanosti. Kada često viđate pauke, to može biti znak da morate prilagoditi svoj kreativni potencijal i pratiti sve ideje ili inspiracije koje morate stvoriti.

To može biti i znak vaše povezanosti s duhovnim svijetom, a može i ukazivati na to da vam duh pokušava poslati poruku ili podsjetnik na tu vezu.

atma.hr – 52
9. Vilinski konjic ili vretenac

Život vilinskog konjica poseban je. Od rođenja do njihove smrti može proći samo nekoliko tjedana, kada oni zapravo prolaze to veliko, epsko putovanje.

Njihova krila odvest će ih na putovanje koje će trajati 55 dana, a proputovat će tisuće kilometara. Možda će i negdje stati na svom putu, možda i odraditi ciklus parenja, ili će to učiniti kada dođu na kraj svog putovanja. I nakon toga će umrijeti.

Nikada se neće vratiti tamo gdje su se izlegli, no vratit će se njihovi potomci, i nastaviti taj život, taj obrazac kojeg provode generacije. Obrazac je uvijek isti, oni se izlegnu, migriraju, pare i nakon toga umiru.

Vilinski konjic je podsjetnik da niste sami i da ste zaštićeni, čuvaju vas vaši anđeli čuvari i duhovni vodiči.

Ako opetovano viđate vretenca, to znači da ste na pravom putu i da ste krenuli u pravom smjeru.

10. Bubamara

Bubamara se obično smatra znakom sreće i ukazuje na to da stvari idu u vašu korist. Ukoliko često viđate bubamare ili slike bubamara,  to može biti znak da trebate biti zahvalni za sve što imate i što vam život pruža.

Bubamara također ukazuje da je dobar trenutak da krenete naprijed i počnete ostvarivati svoje najveće snove i želje.

atma.hr – 52
11. Leptir

Leptir vam se pojavljuje da vas podsjeti na moć preobrazbe i na to da se unutarnja promjena mora dogoditi prije nego što se manifestira vanjska promjena.

Ako često viđate leptire, to može biti znak da trebate promijeniti ili otpustiti neke misli ili osjećaje koji vas zadržavaju.

Leptir također može ukazivati ​​na ciklus transformacije ili rasta koji se javlja u vašem životu.

12. Vuk

Ako često viđate vuka ili slike vuka, to može značiti da je vrijeme da obratite pažnju na ljude s kojima se okružujete.

Vuk može ukazivati da trebate naučiti kako prihvatiti pomoć od drugih.

Vuk je simbol vjernosti, unutarnje snage i intuicije. Ali vuk donosi i novo učenje. Ponekad je potrebno da pređete preko barijera, da riskirate, da odstupite od “normalnog” ponašanja koje je ograničavajuće, jer ćete samo tako naučiti nove stvari i narasti, bez obzira što vam se prelazak tih granica može činiti neprivlačnim ili čak bolnim.

Ne smijete se bojati svoje unutrašnje snage i moći koju osjećate kada provodite vrijeme sami. Upoznajte svoje dublje ja, čak i ona mračna mjesta u sebi, i pronaći ćete pravu hrabrost i osjećaj duhovne pratnje. Kroz to ćete naučiti vjerovati svojoj intuiciji.

atma.hr – 52
Možda vas sada vuče da uđete u novi odnos, ali vas u tome motivira vlastiti osjećaj samoće u ovome svijetu. Iza straha od usamljenosti može zapravo ležati strah od vlastite unutrašnje snage, žestine i moći. Naučite vjerovati tim silama i potrudite se prvo bolje upoznati sebe.

Kroz snove, intuiciju i simboličke znakove u pojavnom svijetu naučite više o skrivenoj strani svog bića, koja se u jungovskoj psihologiji naziva “sjena” te često u snovima bude predstavljena divljom prirodom vuka.

Iako postoje vukovi samotnjaci, trebate znati da je vuk prije svega životinja koja je vrlo privržena svom čoporu (obitelji), te je simbol vjernosti, jer često bude s jednim partnerom za cijeli život. 

Vuk je stoga znak da ćete u svojem životu imati i vrijeme kada ćete trebati biti sami i učiti o vlastitoj snazi i vjeri u svoju intuiciju, ali postojat će i vrijeme kada ćete biti u ispunjavajućem zajedništvu. Vuk integrira te suprotnosti.

atma.hr – 52
13. Lisica

Lisice dolaze kao podsjetnik da bi mogli usvojiti drugačiji pristup vašem životu. Ako često viđate lisice ili slike lisica, možda morate izmijeniti i prilagoditi svoje razmišljanje o nečemu i način na koji pristupate stvarima.

Lisice također mogu doći kao podsjetnik da trebate potražiti radost, ne uzimati stvari tako ozbiljno i da se trebate smijati malim stvarima.

Korištenje intuicije bit će ključno u određivanju poruka koje određena životinja pokušava unijeti u vaš život. 

Kada se pojavi lisica u vašem životu, potiče djelovanje i brze vješte poteze. Možete biti u situaciji gdje morate pokazati svoju prilagodljivost i sposobnost brzog kretanja kroz prepreke i barijere.

Možete raditi na razvijanju oštrine vaših mentalnih sposobnosti: analitička inteligencija, moć deduktivnog zaključivanja, promatranje može mnogo snažnije doći do izražaja u načinu kako se nosite sa svakidašnjim stvarima ili većim projektima. Duh lisice također može implicirati da ste izoštrili oprez i brzinu reagiranja.

Pojava lisice u vašem životu može značiti da ćete morati obratiti pažnju na ljude ili okolnosti koji vas obmanjuju i navode da krenete putem koji vam ne ide u korist. Ovaj duh životinje vas može pozvati na veću razboritost u odnosima, bilo u poslu, prijateljstvu ili izborima koji ćete napraviti.

Pogledajte u sva područja vašeg života gdje ste možda lukavstvom navedeni učiniti nešto drugo no što bi inače razumno učinili. Budite pronicljivi u svojim izborima i postupcima.

Lisica uči kako zaobići prepreke, umjesto direktnog suočavanja. Možda otkrijete da bi mogli obnoviti način ili biti pametniji u načinu nošenja s preprekama i onim što pruža otpor u vašem životu ili projektima.

Lisica vas može voditi tako što ćete naučiti lekcije na način da se osjećate izazvanima ili ponekad čak i prevarenima. Zadržite snažan smisao za humor i budite mudri nakon naučenih lekcija.

Snaga lisice je velika potpora razvijanju vaše sposobnosti pronalaženja najoštrijeg i najpametnijeg rješenja problema. Pozovite vodstvo lisice kada se osjećate izgubljeno i kada vam je potrebna pomoć u pronalaženju puta.

atma.hr – 52
14. Pas

Psi su ovdje kako bi branili ljude i pomogli im. Osim što nas fizički štite, također nas štite od uroka i prokletstava. Pas će pokušati spriječiti teške energije koje nam dolaze, apsorbirajući te energije. Oni će nas zaštititi od nevidljivog i vidljivog.

Psi mogu vidjeti duhove kao što mogu vidjeti ljude. Oni mogu uhvatiti energije duhova, baš kao što mogu uhvatiti naše energije. Kada energije nisu dobre, čudno će se ponašati, lajat će i režati.

Psi su povezani s sunčevom energijom. Oni ljudi koji imaju psa ili bi voljeli imati psa često traže više slobode, energije i neovisnosti. Djeca će osjetiti potrebu da imaju pse kada im je potrebno više druženja i pažnje.

Pas donosi poruku da je vrijeme za svjež početak u životu.

15. Mačka

Za mačke se čak kaže da su iscjelitelji, u stanju uskladiti naše neuravnotežene čakre, koristeći svoja tijela, šape i predenje.

Astrološki, mačke su povezane s našim Mjesecom, što predstavlja majčinske osjećaje, brigu i ljubav. Ljudi će osjetiti potrebu da imaju mačke kada takvi osjećaji ne postoje u njihovim životima.

Mačke mogu ukloniti akumuliranu negativnu energiju iz vašeg tijela. Dok spavate, apsorbiraju je iz vašeg tijela. Ako u obitelji postoji više od jedne osobe, a samo je jedna mačka, ona se može preopteretiti s negativnošću od upijanja energije od toliko ljudi.

Kada spava, tijelo mačke oslobađa negativnost koju je upila od vas. 

Također, one vas čuvaju noću tako da nikakvi neželjeni duhovi ne mogu ući u sobu dok spavate. Zato žele spavati na vašem krevetu. Ako misle da ste dobro, one neće spavati s vama po noći. Ako se događa nešto čudno, skočit će k vama u krevet.

Ako vam neka osoba dođe u kuću i mačka osjeti da ste u opasnosti zbog toga što bi ta osoba mogla nanijeti štetu vašoj auri, ona će stalno biti uz vas kako bi vas zaštitila.

atma.hr – 52
Ako nemate mačku i pojavi se lutalica, to je zato što vam je ona u to vrijeme potrebna. Ona se pojavila kako bi vam pomogla. Zahvalite se mački što je odabrala vaše domaćinstvo. Ako imate druge mačke i ne možete uzeti i lutalicu, pronađite joj dom.

Mačka je došla do vas zbog nekog razloga, koji vam je možda nepoznat na fizičkoj razini, ali u stanju snova možete vidjeti razlog njenog pojavljivanja.

Ponekad postoji karmički dug koji vam mora vratiti. Dakle, nemojte je tako brzo odbaciti. Na ovaj ili na onaj način ona će morati ispuniti svoju obvezu. Dobro je imati više od jedne mačke u kućanstvu tako da mogu podijeliti energetski teret.

Mačka je savršen učitelj prepuštanja, opuštanja i bivanja u trenutku.

„Živio sam s nekoliko Zen majstora – svi oni bili su mačke.“ – Eckhart Tolle