Čovjek iznad svega želi biti sretan, no većina onoga što kroz život čini vodi ga suprotnim putem od sreće. Sreća jeste njegova želja no tragedija je njegov fokus, a onda se pita zašto je sreća tako teško dostižna.

atma.hr – 39

Veoma rijetko čovjek pjeva o sreći, no zato je tragediju opjevao na sve moguće načine. Čini se da je patnja postala čovjekov ponos, ono što određuje njegovu vrijednost i veličinu. Veoma rijetki još govore o sreći, rijetki ju traže u pjesmama i pričama, i zato su patnja i tragedija postale glavna inspiracija ljudske umjetnosti. 

I kako onda da čovjek bude sretan, kako kada konstantno bježi od svoje sreće !? Čovjek ne umije biti sretan što je živ, što je svjedok života i njegovih čuda. Čak niti zdravlje i ljepota njegove djece i njegovih bližnjih ga više ne čine sretnim, i to veliko bogatstvo mu ostaje skriveno dok gleda tragediju ovoga svijeta. Veoma je žalosno da čovjek vidi samo ono što nema, i tako propušta da vidi bogatstvo koje ga okružuje.

Biti sretan je odabir, to nije privilegija niti nešto što se nalazi na kraju nekog puta. Onaj koji traži sreću u drugima, u stvarima i događajima nikada ju pronaći neće, baš kao ni onaj koji bježi od svega toga. Sreća zahtijeva balans u životu, ona zahtijeva slobodu djelovanja. Onaj koji konstantno traži zadovoljstvo ne može bitisretan baš kao i onaj koji se pokušava u potpunosti odreći svakoga tjelesnog zadovoljstva.

atma.hr – 39

Sreća se dostiže kroz razumijevanje sebe i života, jer kada čovjek razumije sebe i život, u njemu nestaje svaka potreba za bijegom od tragedije ovoga svijeta. Razumijevanje je ključ koji otvara sva vrata, stoga naučite razumijeti sebe i sve ono što u sebi nosite. Uza sve brige i tlapnje koje u sebi nosite, u vama je također i mnogo lijepoga, i vi to znate. Usmjerite svoj fokus na to lijepo što u vama blista, to je jedini način da umanjite tragediju ovoga svijeta….

Namaste

Anđelko Katinić

Pratite Vitae Est i na Facebook stranici

https://zivottosamja.blogspot.com/2018/12/covjek-iznad-svega-zeli-da-bude-sretan.html

Osho: Putovanje ljudskog bića – Može li se u životu pronaći prava sreća?

Knjiga nas uči da je prihvaćanje ključ za pretvaranje životnih preokreta u putovanje koje će nas dovesti do spoznaje onoga što nam je suđeno.

Ova knjiga je  temeljena na Oshovim govorima koji su sakupljeni u tematske cjeline. Kao i obično, Osho svoje misli ilustrira zanimljivim sufijskim pričama.

162 stranice, format: 15×23

POVEZANI TEKSTOVI
Prethodna objavaDođe taj jedan dan kada shvatiš da si zaboravila na sebe
Slijedeća objavaSVE što želite, VEĆ je VAŠE!
Anđelko Katinić
Ono što je obilježilo moj život je višegodišnja ovisnot o drogama u koju sam upao još kao vrlo mlad, sa tek 14 godina. To je bio moj život narednih 7 godina, bez ikakvoga cilja i svrhe u svome životu. U tome periodu nisam niti znao za pojam Duhovnost, za mene je sve to bila fantazija. No onda se događa preokret u mome život, u ljeto 2007. godine imao sam iskustvo blisko smrti, koje se dogodilo kao posljedica totalne iscrpljenosti moga tijela. Ležeći u bolnici u Slavonskome Brodu doživjeo sam nevjerovatno iskustvo koje je zauvijek promijenilo mene i moj život, tu noć za moju Svijest nije bilo granica, sve barijere su bile porušene i imao sam uvid u postojanje drugih dimenzija, spoznao sam beskonačnost postojanja i komunicirao sa najčistijim oblikom svoje Svjesnosti, to jest sa svojom Dušom. To ljeto u bolnici ja sam umro prije smrti i ponovno se rodio kao sasvim nova osoba. Kroz svoje tekstove pokušavam iznijeti spoznaje koje pronalazim unutar sebe sa nadom da koriste na dobrobit onima koji ih čitaju. Namaste

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here