Čovjek iznad svega želi biti sretan, no većina onoga što kroz život čini vodi ga suprotnim putem od sreće. Sreća jeste njegova želja no tragedija je njegov fokus, a onda se pita zašto je sreća tako teško dostižna.

atma.hr – 39

Veoma rijetko čovjek pjeva o sreći, no zato je tragediju opjevao na sve moguće načine. Čini se da je patnja postala čovjekov ponos, ono što određuje njegovu vrijednost i veličinu. Veoma rijetki još govore o sreći, rijetki ju traže u pjesmama i pričama, i zato su patnja i tragedija postale glavna inspiracija ljudske umjetnosti. 

I kako onda da čovjek bude sretan, kako kada konstantno bježi od svoje sreće !? Čovjek ne umije biti sretan što je živ, što je svjedok života i njegovih čuda. Čak niti zdravlje i ljepota njegove djece i njegovih bližnjih ga više ne čine sretnim, i to veliko bogatstvo mu ostaje skriveno dok gleda tragediju ovoga svijeta. Veoma je žalosno da čovjek vidi samo ono što nema, i tako propušta da vidi bogatstvo koje ga okružuje.

Biti sretan je odabir, to nije privilegija niti nešto što se nalazi na kraju nekog puta. Onaj koji traži sreću u drugima, u stvarima i događajima nikada ju pronaći neće, baš kao ni onaj koji bježi od svega toga. Sreća zahtijeva balans u životu, ona zahtijeva slobodu djelovanja. Onaj koji konstantno traži zadovoljstvo ne može bitisretan baš kao i onaj koji se pokušava u potpunosti odreći svakoga tjelesnog zadovoljstva.

atma.hr – 39

Sreća se dostiže kroz razumijevanje sebe i života, jer kada čovjek razumije sebe i život, u njemu nestaje svaka potreba za bijegom od tragedije ovoga svijeta. Razumijevanje je ključ koji otvara sva vrata, stoga naučite razumijeti sebe i sve ono što u sebi nosite. Uza sve brige i tlapnje koje u sebi nosite, u vama je također i mnogo lijepoga, i vi to znate. Usmjerite svoj fokus na to lijepo što u vama blista, to je jedini način da umanjite tragediju ovoga svijeta….

Namaste

Anđelko Katinić

Pratite Vitae Est i na Facebook stranici

https://zivottosamja.blogspot.com/2018/12/covjek-iznad-svega-zeli-da-bude-sretan.html

putovanje ljudskog bića.finale 2Osho: Putovanje ljudskog bića – Može li se u životu pronaći prava sreća?

Knjiga nas uči da je prihvaćanje ključ za pretvaranje životnih preokreta u putovanje koje će nas dovesti do spoznaje onoga što nam je suđeno.

Ova knjiga je  temeljena na Oshovim govorima koji su sakupljeni u tematske cjeline. Kao i obično, Osho svoje misli ilustrira zanimljivim sufijskim pričama.

162 stranice, format: 15×23

Prethodna objavaDođe taj jedan dan kada shvatiš da si zaboravila na sebe
Slijedeća objava17.01.-04.02.2019. Panchakarma – Detox u Indiji
Ono što je obilježilo moj život je višegodišnja ovisnot o drogama u koju sam upao još kao vrlo mlad, sa tek 14 godina. To je bio moj život narednih 7 godina, bez ikakvoga cilja i svrhe u svome životu. U tome periodu nisam niti znao za pojam Duhovnost, za mene je sve to bila fantazija. No onda se događa preokret u mome život, u ljeto 2007. godine imao sam iskustvo blisko smrti, koje se dogodilo kao posljedica totalne iscrpljenosti moga tijela. Ležeći u bolnici u Slavonskome Brodu doživjeo sam nevjerovatno iskustvo koje je zauvijek promijenilo mene i moj život, tu noć za moju Svijest nije bilo granica, sve barijere su bile porušene i imao sam uvid u postojanje drugih dimenzija, spoznao sam beskonačnost postojanja i komunicirao sa najčistijim oblikom svoje Svjesnosti, to jest sa svojom Dušom. To ljeto u bolnici ja sam umro prije smrti i ponovno se rodio kao sasvim nova osoba. Kroz svoje tekstove pokušavam iznijeti spoznaje koje pronalazim unutar sebe sa nadom da koriste na dobrobit onima koji ih čitaju. Namaste