Foto: pexels.com

Kažu da vrijeme liječi sve rane – tako će biti i s ovim. S vremenom će iznimno teška situacija iz prošlosti postati još jedna lekcija koju smo naučili putem. Iz svakog odnosa, iz svakog iskustva, koliko god bilo teško i neugodno, učimo nešto novo, a pritom je najvažnije da te lekcije iskoristimo u daljnjem životu te da nas to pretvori u jaču i stabilniju osobu.

atma.hr – 78
Često čujemo da je prošlost nešto što moramo ostaviti iza sebe jer je ne možemo promijeniti. No jedno je slušati to i biti svjestan toga, a sasvim je druga stvar to uistinu i učiniti.

Da bismo to mogli, moramo napraviti svjestan izbor i sami sebi reći da se moramo osloboditi situacija i misli iz prošlosti.

Sve što nam se dogodilo, koliko god bilo nepodnošljivo bolno, svojevrsna je lekcija nakon koje će doći bolji dani, a ti bolji dani stići će brže ako odlučimo reći da je dosta.

To možemo napraviti ovim koracima.

1. Svjesno odlučite da ostavljate prošlost

Prvi i ujedno najteži korak jest upravo donošenje odluke o tome da se moramo osloboditi prošlosti. Bilo da je riječ o nesretnim ljubavima, toksičnim vezama, obiteljskim situacijama koje su nas dotukle ili čemu drugome, svjesno moramo odlučiti osloboditi se toga.

To znači da moramo prihvatiti što nam se dogodilo i odvagnuti želimo li se i dalje mučiti ili krenuti dalje.

atma.hr – 39

2. Preuzmite potpunu odgovornost za svoj život

Zapitajte se zašto se držite prošlosti. Koga ili čega se držite? Je li bolje živjeti u sjećanjima iz prošlosti, maštanju o tome što je moglo biti ili se suočiti sa stvarnom situacijom? Je li utješnije držati se za prošlost i patiti za onime što smo izgubili ili pronaći nešto zbog čega ćemo opet živnuti? Držite li se prošlosti samo kao izlike da biste ostali u svojevrsnom limbu?

Prihvatiti realno stanje izuzetno je bolno te često imamo osjećaj da nas iznutra razara i fizička bol, ne samo emocionalna, no dugoročno gledano, isplatit će se biti iskren prema samome sebi. Sva bol, ljutnja, tuga i razočaranje nestat će kada očistite put realnom prihvaćanju situacije.

3. Prihvatite prošlost onakvom kakva je bila

Iako bismo voljeli vratiti vrijeme i poželjeti da nikada nismo upoznali određenu osobu ili se našli u određenoj situaciji, to nije moguće. Kada izgubimo nekoga, imamo osjećaj kao da je netko umro, iako je još uvijek živ. Često se prekid veze uspoređuje s time, no isti je koncept moguće primijeniti i na ostale situacije.

Elizabeth Kubler-Ross još je davno predstavila model pet faza žalovanja. To su negiranje, ljutnja, pregovaranje, depresija i prihvaćanje. Sve njih moramo proći na putu ostavljanja prošlosti iza sebe.

atma.hr – 75
4. Napravite plan za blisku budućnost

Nađete li nešto čemu ćete se veseliti, lakše ćete krenuti dalje. Odlučite što vam je najvažnije, sada i ovdje, te onda krenite prema tome. Da, ne znamo kako će nam budućnost izgledati, ali možemo napraviti male korake da bismo se približili onome što želimo.

Iskušajte nešto novo što će vas gurnuti iz zone ugode, poput sudjelovanja u utrkama, upisivanja tečaja stranog jezika, pronalaska novog hobija.

Negiranje, ljutnja, pregovaranje, depresija i prihvaćanje dio su modela žalovanja koji moramo proći da bismo ostavili prošlost.

5. Osvijestite svoje jake strane

Kada se ne možemo osloboditi prošlosti, ima trenutaka u kojima se potpuno raspadamo. Usred obavljanja rutinskih poslova srce nam se stegne i iz čistog mira zaplačemo svom snagom. I to je normalno. No trebamo biti svjesni i toga da mi nismo naša trenutna situacija.

Zapitajte se koje su vaše jake strane, što je to što vas čini posebnima i nezamjenjivima, čime se ističete u društvu. Kako te svoje jake strane možete iskoristiti u ovom trenutku?

Osvijestite što vas čini sretnima i snažnijima. Okružite se ljudima kojima je u interesu vaš boljitak, onima koji vas razumiju i koji će vas ponovno dignuti. Ako to znači da ćete danima plakati na kavama ili morati potražiti stručnu pomoć, neka tako bude. To je sve u vašem najboljem interesu.

atma.hr – 78
6. Oprostite sebi i drugima

Možda najteži korak u prihvaćanju prošlosti jest opraštanje drugima. Kako oprostiti nekome tko je izigrao naše povjerenje, nekome za koga smo vjerovali da je “naša” osoba, nekome tko je bio čitav naš svijet?

Treba imati na umu da nas druga strana koja je izazvala određenu situaciju možda nije željela namjerno povrijediti i da je sve što se odigralo bio skup nesretnih okolnosti. Zato treba oprostiti i toj osobi i samima sebi za greške koje smo možda i mi činili.

7. Neka to bude dobra lekcija

Kažu da vrijeme liječi sve rane. Tako će biti i s ovim. S vremenom će iznimno teška situacija iz prošlosti postati još jedna lekcija koju smo naučili putem. Iz svakog odnosa, iz svakog iskustva, koliko god bilo teško i neugodno, učimo nešto novo.

Pritom je najvažnije da te lekcije iskoristimo u daljnjem životu te da nas to pretvori u jaču i stabilniju osobu.

zadovoljna.hr

48 UNIVERZUM TI ČUVA LEĐA

banner za knjige UNIVERZUM TI CUVA LEDA