atma.hr – 52
Vjerojatno ste se našli u situacijama kada ste oko sebe vidjeli samo negativno okruženje ili kada niste vidjeli logičan izlaz iz loše situacije u kojoj ste se našli. Prijatelji u takvim situacijama najčešće nam savjetuju kako je važno “gledati na svijetlu stranu“, a iako nam se to čini nedostižnim, to je zasigurno komentar koji doprinosi pozitivnom razmišljanju.

Postoje brojna istraživanja koja potvrđuju brojne prednosti optimizma i pozitivnog razmišljanja u svakodnevnom životu. Rezultati takvih istraživanja ukazuju da su pozitivni mislioci zdraviji i manje pod stresom.

Optimizam doprinosi psihičkom i fizičkom zdravlju

Kada su suočeni sa stresnim situacijama, pozitivni mislioci nose se s problemima bolje od pesimista. U jednoj studiji, istraživači su otkrili da kada optimisti naiđu na razočaranje (kao što je ne dobivanje posla ili promocije) oni će se vrlo vjerojatno usredotočiti na stvari koje mogu učiniti kako bi riješili situaciju. Umjesto da stanu na svoje frustracije ili stvari koje ne mogu promijeniti, oni će osmisliti plan akcije i pitati druge za pomoć i savjet. Pesimisti, s druge strane, jednostavno već u startu pretpostave da je situacija izvan njihove kontrole i kako ne postoji ništa što mogu učiniti kako bi je promijenili.

atma.hr – 52
Optimizam može poboljšati imunološki sustav

Um može imati snažan učinak na vaše tijelo. Primjerice, negativne emocije mogu dovesti do slabljenja imunološkog sustava koji tada postaje otporan za razvitak brojnih bolesti. Njegujući pozitivne emocije pa čak i u nepovoljnim situacijama, lakše ćemo biti u mogućnosti upravljati stresom i bit ćemo manje depresivni, a suočavanje s nepovoljnim okolnostima zasigurno će nam dobro poslužiti u budućnosti.

Umjesto ignoriranja stvarnosti važno je pozitivno razmišljanje kao i to da se usredotočimo na svoje sposobnosti, pozitivan pristup izazovima te da pokušamo izvući najviše iz loše situacije. Loše stvari će se događati, ponekad ćete biti razočarani ili povrijeđeni postupcima drugih, no to ne znači da uskoro neće biti bolje.

Važno je samo pozitivno razmišljati!:)

Suzana Jovanović

pozitivnoblog.wordpress.com

atma.hr – 52