Među vitaminima toliko korisnim za normalno funkcioniranje organizma jedan od najvažnijih, posebno u hladnim zimskim mjesecima, svakako je vitamin C. Kao prevencija kod prehlade i gripe, za jačanje imuniteta te prirodni oksidans, vitamin C nezamjenjiv je za naše zdravlje. Vitamin C je neophodan za snažan imunitet, stvaranje kolagena, kalcifikaciju zuba i kostiju, zacjeljivanje rana, stvaranje hemoglobina, rast te ostale metaboličke funkcije, a u prirodi se nalazi u svježem voću, povrću i njihovim sokovima.

Izvor: Naturala.hr

U nastavku ćemo vam predstaviti i neke, možda manje poznate vrste voća, koje sadrže najviše prirodnog vitamina C, no prije svega, potrebno je naglasiti kako C vitamin, koji ćete pronaći u prirodnom izvoru, nije isto što i askorbinska kiselina, inače sintetizirani oblik vitamina C za čiju se sintezu najčešće koristi glukoza dobivena iz GMO kukuruza. Prava je istina da je askorbinska kiselina tek djelić onoga što je stvorila Majka Priroda kada je stvarala vitamin C koji ćete pronaći u voću i povrću ili nekom drugom prirodnom izvoru.

U prirodi, C vitamin postoji kao kompleks u kojemu ćete pronaći askorbinsku kiselinu, ali i rutin, bioflavonoide, tirozinazu, koenzime i neke drugih kemijske spojeve koji zajednički čine jedan od najpotentnijih vitamina bez kojeg bi ljudski život bio nezamisliv. U prilog korištenja prirodnog C vitamina ide i podatak kako se prirodni C vitamin, nakon apsorpcije, u organizmu zadržava čak 48 sati dok se askorbinska kiselina zadrži samo dva sata.

Preporučena dnevna doza vitamina C za muškarce iznosi 90 mg, a za žene 75 mg. Trudnice i dojilje trebaju od 85-120 mg po danu, dok se pušačima preporučuje dodatnih 35 mg vitamina C po danu. Uzimanje vitamina C može ubrzati i smanjiti simptome i trajanje prehlade ili gripe, posebice kod ljudi koji ga ne uzimaju redovito. Također je dokazano kako vitamin C poboljšava rad pluća te pozitivno djeluje na cjelokupni respiratorni sustav. Ovdje donosimo pregled najbogatijih prirodnih izvora vitamina C, a neke od tih “vitaminskih bombi” možete pronaći u obliku dodataka prehrani u obližnjoj ljekarni ili specijaliziranoj trgovini.

Camu Camu

Camu Camu je voće koje raste na grmovima uz rijeku Amazonu i sadrži veliku količinu hranjivih tvari i vitamina pa se zbog toga i zasluženo smatra supervoćem. Među mnogim pozitivnim učincima na zdravlje Camu Camu je voće koje sadrži najveću količinu prirodnog vitamina C, čak 30-60 puta više nego naranča. Po težini, čak tri posto voćke je čisti vitamin C.

Šipak

Šipak je plod grmolike Pasje ruže, s malim, oblim i ovalnim crvenim plodovima. Svježi šipak je najjeftiniji i najbolji izvor vitamina C jer 100 g ploda sadrži 1700 mg vitamina C. Šipak je moguće konzumirati i u obliku praha, tableta ili sirupa, no treba znati da se količina C vitamina u sirupima, džemovima i marmeladama spontano i postupno smanjuje na samo četvrtinu prvotne vrijednosti u samo godinu dana.

Acai bobice

Još jedan odličan izvor vitamina C su acai bobice. Ovo voće gorkastog okusa sadrži 15-22% dnevno preporučene količine vitamina C. Jedna čaša soka acai bobica sadrži 45% dnevno potrebne vrijednosti vitamina C. Kao dodatak prehrani može se uzimati kao sok, prah ili u tabletama.

Acerola

Acerola, poznatija i kao trešnja s Barbadosa, ili zapadno-indijska trešnja, kroz povijest je bila cijenjena kao koncentrirani izvor vitamina C jer sadrži 1677 mg vitamina u 100 g ploda. Acerola i njen sok koriste se i za povećanje učinka djelovanja dijetetskih proizvoda. Čaša svježeg soka acerole s 35 mg vitamina C po ml može u sebi sadržavati onoliko vitamina C koliko i 14 litara soka od naranče.

Aronija

Aronija je posebna vrsta bobica koja sadrži veliku količinu esencijalnih hranjivih tvari, vitamina i antioksidansa. Ove sitne, male tamnoplave bobice koje rastu u obliku grma u novije vrijeme privlače puno pažnje ljubitelja fitnesa, prehrambenih stručnjaka i ostalih zbog svojih izvanrednih hranjivih vrijednosti i snažnih antioksidativnih svojstava.

Amla ili indijski ogrozd

Amla ili Indijski ogrozd bogata je prirodnim vitaminom C zbog koncentracije od 600 – 1800 mg vitamina C u 100 g ploda. Svježi sok amle sadrži 20 puta više vitamina C nego što ga ima u soku naranče. Zagrijavanje ili sušenje svježih plodova uzrokuje gubitak većine vitamina C inače sadržane u plodu.

Citrusno voće

Citrusno voće vrlo je poznat izvor vitamina C. Priče o mornarima iz 18. stoljeća koji su bolovali ili umirali od danas vrlo rijetke bolesti zvane skorbut govore o tome kako su na duga putovanja mornari sa sobom nosili citrusno voće i sokove kao prevenciju i pomoć protiv te bolesti. Osnovni izvor vitamina C u dozama za serviranje i miligramima vitamina uključuju ¾ čaše soka naranče, s 93 mg, jednu naranču sa 70 mg, ¾ čaše soka grejpa sa 70 mg, pola srednje velikog grejpa s 39 mg i jednu mandarinu 22 mg.

Povrće

Ako volite voće i povrće koje sadrži vitamin C ne morate brinuti o tome kako ćete unijeti previše vitamina C u organizam jer američki The National Institutes of Health tvrdi kako unos prevelikih količina vitamina C nema nuspojava. Neka od povrća koja su dobar izvor vitamina C su ½ šalice crvene paprike s 95 mg, ½ šalice kuhane brokule s 51 mg, ½ šalice prokulica s 48 mg, ½ šalice sirove brokule s 39 mg, ¾ soka od rajčice s 33 mg, ¼ šalice sirove zelene paprike s 30 mg, ½ šalice kuhanog kupusa s 29 mg, ½ šalice sirove cvjetače s 23 mg, ½ šalice kelja s 22 mg vitamina C.

camu-camu-tekst