Pročitao sam nedavno članak o iskustvu žene koja već više od godinu dana NE koristi šampon za kosu, već samo vodu i da joj je kosa mekana, sjajna i čvrsta. Imalo mi je smisla te sam poželio i sam to isprobati, a ovo je moje iskustvo!

atma.hr – 52
Vrlo je bitno obratiti pozornost čime njegujemo svoje “krovište”!

Prvotno se moram osvrnuti na korporacije. Zanimljiva je činjenica da je globalna potrošnja na šampone oko 40 milijardi dolara, godišnje. Naravno, treba razlikovati tvrtke koje rade na principu da će bilo što prodati samo da povećaju profit, ali ima i onih tvrtki koje imaju vrijednosti poput utjecaja na okoliš, zadovoljstva zaposlenika i klijenata, korištenje životinja u testiranjima – kao osnovno načelo morala.

Gotovo svi sastojci u šamponu, poput mirisa, boje, teksture, kvalitete, gustoće, itd. – samo su ‘nepotrebni’ dodaci koji zapravo poprilično štete ne samo korijenu nego cjelokupnoj kosi. Također, relevantna je činjenica da nakon ispiranja kose kemikalije koje lijepo odlaze u kanalizaciju tko-zna-gdje završavaju i najčešće imaju utjecaj onečišćenja Zemlje.

Bitno je da se svaki čovjek broji, nitko nije izuzet iz ove jednadžbe – ako svako malo onečišćenje pomnožimo sa milijardom – dobije se zabrinjavajući broj. To itekako utječe na životinje koje piju tu vodu, i na koje izravno utječemo.  Također, napomenuto je da šamponi koji stvaraju puno pjene u sebi sadrže mnoštvo alergenih supstanci, i svakako nisu preporuka za svakodnevnu upotrebu. Čisto da nabrojim neke od najštetnijih sastojaka:

atma.hr – 52
  • Propilparaben,
  • Amonijum lauril sulfat,
  • Fenoksietanol,
  • Natrujim lauril sulfat,
  • BHT,

Sada se vratimo na priču BEZ šampona.

Dakle, kako sam pročitao članak o ženi koja ne koristi šampon više od godine dana, odlučio sam se baciti i u to istraživanje.

Što se mene tiče, prošlo je 8 mjeseci i kosa mi je savršeno zdrava, mekana, raste poprilično brzo (2 puta brže nego prije) i nemam apsolutno nikakvih problema što se tiče peruti, masnoće, ispucanih vrhova ili bilo čega sličnoga.

atma.hr – 52
Treba ipak napomenuti da će kosa u početku biti masna jer prolazi kroz period prilagodbe, kako se ne koriste aditivi iz šampona koji to vjerno ‘uklanjaju’, ali i za to već postoji iskušano rješenje:

Glinom sam iščešljavala prljavštinu iz kose – ispričala je. Odlučila je koristiti prah mješavine trava, a najvažnije joj je da sredstvo za čišćenje u sebi ne sadrži kemikalije”. 

Također, otkako se kosa ne pere šamponom, ne samo da je čvršća, već i izgleda bujnije, brže raste, te dobiva na volumenu i debljini.

Evo i još jedne tehnike jedne zadovoljne žene:

Jednom tjedno kosu dobro operite vodom. Također, barem jednom u 14 dana je operite s malo sode bikarbone i utrljajte žličicu maslinovog (može i ricinusovog) ulja. Ako Vam se kosa zamrsi, iščešljajte je rastvorom jabučnog octa. Jednom mjesečno koristite organsku kanu (hennu). Kosu ne bojite kemikalijama, ne koristite balzame i produkte za styling kose.

atma.hr – 52
Nisam prošao sve ove metode pošto je moja kosa kraća, ali svakako vjerujem u to što žene pišu o zdravlju kose na bazi vode i izričito organskih/prirodnih sastojaka.

Ja to opet gledam ovako: ako sam kroz Prirodu blagoslovom čiste vode (u koju uvijek ubacim namjeru) – smatram da se i samo Biće Prirode pobrine za moju kosu jer se i na taj način zahvaljuje što čuvam druge prilikom tako ‘jednostavnog’ procesa.

Sami još dodatno istražite ako Vam je potrebno, ali moja topla preporuka je brinuti se o svom tijelu na način da od toga ima koristi i cjelokupan Svemir – u to se uključuje ne samo kosa, već cjelokupna higijena (Tijela, Uma, Duha).

Davor Predavec, innerselfattitide.wordpress.com