Designed by Freepik

Prema nedavnom istraživanju, gotovo 30-40% parova spava u različitim krevetima, a 10% – čak imaju odvojene spavaće sobe. Ali ne zbog problema u vezi!

atma.hr – 78
Neki stručnjaci čak kažu da ne postoji ništa bolje nego spavati s partnerom – odvojeno. Jedan hrče, drugi poluđuje na to, jedan treba 2 prekrivača i čarape, a drugi bi najradije uključio klima uređaj – sve ovo ometa san.

Naravno, spavanje zajedno jača emocionalnu povezanost i intimnost, ali to se može postići ne samo za vrijeme spavanja. Oni koji spavaju odvojeno, mogu jednostavno odvojiti vrijeme za intimu ujutro ili navečer, prije ili iza spavanja, ili tijekom dana.

Kvalitetan san je jedna od najvažnijih stvari za zdravlje. Ako spavate zajedno jer “se tako radi u vezi”, ali zbog toga patite od manjka kvalitetnog sna (zbog drugačijih navika partnera), vi nećete biti bliže emocionalno, već će vas ta druga osoba samo još više iritirati.

atma.hr – 39

Odvojeno spavanje – je izbor svakog para, a ne znak problema u vezi.

Evo nekoliko ljudi koji dijele iskustvo zašto su odlučili spavati odvojeno, i kako to utječe na njihov odnos:

“Mi smo oboje introverti i želimo imati svoj vlastiti prostor. Spavali smo u odvojenim sobama od početka. Imam nesanicu i vrlo osjetljiv san, budim se i na najmanji šum. Idem rano leći i spavam do kasnije, a on sjedi do kasno i rano ustaje. To je dobar razlog za odvojeno spavanje. Dakle, mi se odmaramo kad se treba odmoriti, ali to nas ne sprječava da kvalitetno budemo jedno s drugim kad smo budni.”

“Imam nesanicu, a on hrče poput medvjeda. Obično se navečer družimo ili gledamo TV, a onda on ide spavati u svoju sobu. Idem i ja u svoju. Ja sretna i on zadovoljan, jer ga ne lupam stalno nogama u snu da prestane hrkati.”


Widget not in any sidebars

“Mi spavamo odvojeno svih 15 godina braka. To je postalo posebno korisno nakon rođenja djece, kad je svaka minuta dragocjena za san i odmor. No, ujutro skuham kavu i dođem u njegov krevet.

“Od prošle godine spavamo u različitim sobama, to je nevjerojatno iskustvo! Naš odnos je postao samo jači, jer se više ne budimo čangrizavi i raspravljamo o tome tko je hrkao glasno i tko je koga probudio.”

“Mi jednostavno imamo različite potrebe. Moja spavaća soba – to je boudoir, ženska pećina: s eteričnim uljima, ružičastim jastučićima, parfemima, cvijećem, ovlaživačima zraka i grijanim madracem. On je više za spartanske uvjete. No, to ne utječe loše na naš odnos. Naprotiv, kad se sretnemo, mi smo kreativniji. I spavamo kao bebe.

atma.hr – 78