Znamo da bi bilo dobro hraniti se zdravije, početi vježbati, iskazivati svoje mišljenje bez straha, zatražiti povišicu, upisati napokon taj tečaj, izaći iz loše veze, reći djetetu “ne”, održati riječ,… Ipak…

Ono što je teži dio i što nam je manje poznato je kako sve to provesti u djelo. Čini se da većina nas zna “što” trebamo napraviti, ali manji broj zna i ”kako”. Planiramo, razmišljamo, nekada čak odlučimo i krenemo ali se negdje ipak zapletemo.

atma.hr – 52
Važno je razumjeti zašto nam se događa to što nam se događa, jer ćemo onda moći i utjecati na sebe, a ne da udaramo glavom u zid i lutamo u začaranom krugu.

Ljudskim ponašanjem upravljaju dvije sile:

• potreba da izbjegnemo bol

• želja da osjetimo zadovoljstvo

Ipak, mi ćemo uraditi mnogo više da bi izbjegli bol nego što ćemo uraditi da osjetimo zadovoljstvo. Bol je veći motivator, ali samo kratkoročno gledano.

Naša realnost je određena onim na što se koncentriramo, ili još jasnije tamo gdje nam je pažnja -to je mnogo stvarnije za nas. Ako odlažemo nešto što znamo da trebamo napraviti to je zbog toga što naš mozak vezuje osjećanje zadovoljstva za ne-provođenje, a osjećanje bola za provođenje određene akcije. Mi znamo da ćemo osjetiti zadovoljstvo ako izdržimo do kraja, ali ono što nam je bliže i realnije (jer se na to koncentriramo), je osjećaj bola kroz koji treba proći.

atma.hr – 52
Promijenite unutrašnju asocijaciju

Da bismo lakše promijenili bilo što u našem životu potrebno je da se fokusiramo na to:

1. Kako će ne-promjena ponašanja biti bolna

2. Kako će promjena biti vidljiva i kakva zadovoljstva će nam donijeti.

Koncentrirajte se na osjećaj zadovoljstva koji će slijediti nakon npr uspješno provedene dijete i na osjećaj bola zbog neprovođenja onoga što želite. Zamišljajte sebe kako ste uspjeli smršaviti, kako oblačite najbolju haljinu koja vam sada savršeno stoji, kako vam se prijatelji dive, lakše se krećete…

atma.hr – 52
Neka slika uspjeha bude što realnija u vašem umu. Zamišljajte kako se osjećate odlično, kako uživate u svom novom izgledu, kako se bolje osjećate. Također se fokusirajte i na bol koji ćete osjećati ako ne uspijete izdržati, na osjećaj nadutosti, težine, lošeg osjećaja kada sebe gledate u ogledalu sa viškom kilograma itd.

Koristite bol – zadovoljstvo asocijaciju umjesto da ona koristi vas. U svakoj situaciji možete primijeniti promjenu fokusa, tj. asocijaciju. Napišite koliko će vas boljeti neprovođenje, a koliko će vam zadovoljstva donijeti provođenje i često se u toku promjene motivirajte čitajući i zamišljajući efekte uspješno provedene odluke.

Monnamagazin