Foto: pixabay.com

Ova biljka će unijeti svježinu vaš dom i pročistiti zrak u spavaćoj sobi jer proizvodi kisik tijekom noći.

atma.hr – 52
Proljeće je stiglo. Period je kada se odlaže zimska garderoba i kada se polako unosi svježina u dom – rascvjetalim biljkama.

Jedna od biljaka koja ne zahtjeva veliku brigu je Bromelija. Riječ je o biljki koja potječe iz Južne Amerike, a raste u visinu do pola metra.

Namijenjena je za održavanje u zatvorenom prostoru i traži srednju do jake svjetlosti, minimalna temperatura treba biti 15 Celzijevih stupnjeva.

Bitno je samo da je nikako ne postavite na direktnu sunčevu svjetlost.

Razmnožavaju se iz sjemena i mladica, dok neke vrste mogu i dijeljenjem. Također, mogu se odvajati i mladi listovi prije cvjetanja, a zatim oživljavati.

atma.hr – 52
Uz rozetu odrasle biljke uglavnom se pojavljuje mladica, a kad dostignu veličinu trećine matične biljke, treba je pažljivo  odvojiti i presaditi u posebnu teglu.

Nažalost, većina bromelija uvene posle prve i jedine cvatnje. Ali, lako se razmnožavaju izdancima.

Izdanak trebate posaditi u mješavinu treseta, pijeska i sitne kore drveta. Rozeta treba da je iznad zemlje bar jedan centimetar.

Poznata je i kao mala ananas biljka, a za njeno održavanje nisu potrebne duboke posude. Voli redovno zalijevanje i vlažnu zemlju, a vodu koja se skuplja u posudi redovno praznite.

Posudu u kojoj je Bromelija stavite u tanjurić od šljunka koji je djelomično napunjen vodom. Na taj način ćete povećati vlažnost i stvoriti vlažnu atmosferu koja joj odgovara.

Vodite računa da korijenje nije potopljeno u vodu jer u suprotnom može početi truliti.

Ova biljka ima i svoja ljekovita svojstva. Pokazala se jako učinkovita u borbi s dosadnim hrkanjem. Osim toga, pročišćava zrak u zatvorenom prostoru.

Studija s organskim materijama je pokazala da je ova biljka učinkovita u uklanjanju šest različitih kemikalija iz zraka, među kojima su aceton i benzin.

stil.kurir