Sljedeći puta kada uhvatite sami sebe nezadovoljne sa onim što jeste i životom koji živite, iz bilo kojeg razloga, sjetite se ovoga što ćete sada pročitati!

atma.hr – 78
Ponekada nezadovoljstvo jednostavno uđe u naše živote, u tim trenucima mi često nismo sposobni da vidimo išta pozitivno u životu kojeg živimo te tada krenemo da žalimo sami sebe. Može nam se činit kako su naši prijatelji i poznanici uspješniji od nas, djeluje nam kao da svi imaju bolje karijere, sretniji brak te zadovoljniju i sretniju obitelj.

I tako usporedba dolazi jedna za drugom noseći na sebi ogromne terete nezadovoljstva, u nekim slučajevima to može otići veoma daleko te prerasti u kroničnu depresiju ili još i gore.

Nije rijedak slučaj da prepuštanje nezadovoljstvu i samosažaljenu kao njegovom popratnom efektu dovedu osobu do teških oboljenja ili pak suicida, upravo zbog toga je veoma bitno shvatiti što je to zapravo nezadovoljstvo i kako ga eliminirati.

Misao i njen utjecaj na nas

Put do zadovoljstva i nezadovoljstva je isti, to je misao i naša vezanost za nju. No da me ne bi krivo protumačili i pomislili kako je samo nezadovoljstvo opasno po nas, želio bih napomenuti kako i zadovoljstvo te naša potraga za njim može imati iste loše posljedice po nas kao i nezadovoljstvo, razlog se opet krije u našoj vezanosti za misli ili osjećaje koji proizvode zadovoljstva u nama. Dakle, zadovoljstvo i nezadovoljstvo su dvije strane istoga novčića !

Onoga trenutka kada misao u vama započne da uspoređuje vaš život sa životima drugih te krene da vam nameće osjećaje manje vrijednosti ili inferiornosti naspram drugih ljudi koje susrećete u svome životu, vi morate istoga trenutka djelovati te dati ‘sebi’ (svome umu) do znanja kako je to samo misao koja potječe iz vašega ‘egoističnog ja’.

atma.hr – 52
Onoga trenutka kada se vežete za tu misao i predate joj se vi u svoj život unosite nezadovoljstvo koje vas vodi do samosažaljenja, a zatim i do raznih negativnih posljedica koje sam već prethodno opisao. Dakle, mi i isključivo mi smo ti koji posjedujemo tu moć da odlučujemo kako će naše misli utjecati na nas, da li ćemo im dopustiti da one gospodare nama ili ćemo kao što bi to trebali, mi preuzeti kontrolu nad njima, a na taj način i nad svojim životom.

No također ono što moramo znati je to da mi nismo uvijek sposobni odmah uočiti negativnu misao, zapravo vrlo često mi prvo dođemo do točke nezadovoljstva i samosažaljivanja te tek tada primijetimo stanje u kojemu se nalazimo.

To znači da je možda prošlo i nekoliko dana od trenutka kada je negativna misao ‘zatrovala’ naš um, u trenutku kada sebe uhvatimo u samosažaljenju vrlo je vjerovatno da nećemo niti znati koja nas je to misao potaknula da se tako osjećamo.

Podsvijest – arhitekt stvarnosti koju živimo

Razlog zašto je tomu tako je naš Podsvjesni um koji upravlja nama iz pozadine, on upravlja našim mislima, emocijama, uvjerenjima, on upravlja otkucajima našeg srca i svim našim vitalnim funkcijama. Ukratko, naš Podsvjesni um je najjača sila koja djeluje u nama, sadržaj koji prevladava u njemu određuje stvarnost koju živimo te je od životne važnosti za nas da osvijestimo našu Podsvijest i transformiramo ju u Nadsvijest.

Pitate se; kako to učiniti !?

Ono što je sigurno je to da se Podsvijest neće osvijestiti sama od sebe, potrebno je proći određeni proces kako bi se naša Podsvijest transformirala u Nadsvijest. Postoje mnoge tehnike koje imaju određene učinke što opet ovisi o kvaliteti podsvjesnih uvjerenja osobe koja pokušava koristiti određenu tehniku.

atma.hr – 78
Mora nam biti jasno da je naša Podsvijest prisutna u svakome aspektu našega postojanja osim u jednome u kojemu moramo da prebivamo kako bi osvijestili svoju Podsvijest i očistili ju od svih tih krivih uvjerenja koja upravljaju našim životom.

Taj aspekt koji je oslobođen utjecaja podsvijesti je naša Svjesnost, to je onaj aspekt našega postojanja gdje smo prisutni kao onaj ‘Ja’ što promatra onoga ‘Ja’ koji doživljava iskustva.

Promatrač – stanje oslobođeno od podsvjesnih uvjerenja

U toj ulozi promatrača mi smo oslobođeni svih vezanosti, jedino iz te točke svjesnosti života mi možemo da osvijestimo svoju Podsvijest i oslobodimo ju svih krivih uvjerenja koja kontroliraju naše misli i naše shvaćanje sebe i života kojeg živimo.

Dakle, jedini način da svoju Podsvijest transformirate u Nadsvijest te se jednom zauvijek oslobodite svih krivih uvjerenja i njihovih posljedica (nezadovoljstvo, depresija, ogorčenost, neimaština, depresija, bolest) jeste da krenete promatrati ono što se nalazi u vama na način da samo promatrate i da se ne vežete za ništa što pronađete u sebi.

Ma koliko bolna iskustva možda nosite u sebi, budite svjesni da ona postoje samo kao misao u vama, kao sjećanje na traumatično iskustvo koje ste proživjeli prije 10, 20 ili 30 pa i više godina.

banner za knjige mudre

Promatranje i prihvaćanje vode do oslobođenja

Promatrajući sebe i sve ono što nosimo u sebi (strahovi, uvjerenja, želje, traume..) bez želje u nama da promijenimo bilo što od toga što u sebi pronađemo je jedini način da se oslobodimo negativnih impresija i patenata koji su se integrirali u našu Podsvijest i stvorili ono što nazivamo ‘ego’.

Svaki naš pokušaj da mijenjamo ono što u sebi pronalazimo je ništa drugo nego borba sa prošlošću koja više ne postoji, dakle mi se borimo protiv iluzije što nas uvodi u rat koji ne možemo dobiti, jer naš neprijatelj je nepostojeći te kao takav ne može biti poražen. Ili gledajući s druge strane mi smo sami svoj neprijatelj, stoga dobili ili izgubili rat mi smo uvijek ti koji smo poraženi.

Stavi se u ulogu promatrača te osmatraj svoje misli i uvjerenja koja u sebi pronalaziš i primijetiti ćeš da svaki problem koji doživljavaš postoji u tebi samo kao misao a sva bol i nezadovoljstvo su rezultat tvoje vezanosti za nju. Misao je nešto što će uvijek biti s nama sve dok smo prisutni na ovome svijetu utjelovljeni u ljudskome obliku, misao je zapravo prelijepa sposobnost koja ima moć da stvara i kreira stvarnost koju živimo.

No da bi ju mogli koristiti na način da stvaramo sklad i harmoniju u svome životu i cjelokupnoj kreaciji moramo je postati svjesni te ostati ne vezani za nju.

atma.hr – 52
Mi smo ti koji imamo moć da kontroliramo svoje misli te određujemo njihovu vrijednost, nikako ne smijemo dozvoliti da misao kontrolira nas i određuje ono što mi Jesmo.

Dakle, nemoj se boriti protiv svojih misli niti ih se pokušavaj osloboditi, jednostavno se ne veži za sadržaj koji nose u sebi i postati ćeš gospodar nad njima a samim time i nad onim što živiš.

Namaste

Anđelko Katinić, zivottosamja.blogspot.hr
Pratite Vitae Est na Facebook stranici