Designed by Freepik

Mislite li da spavamo samo zato jer trebamo obnoviti našu energiju? Ako mislite tako, griješite.

Glavni razlog zašto trebamo san je što mozak, u suštini, mijenja stanja tijekom sna kako bi očistio negativne nervne aktivnosti koje su nakupljene tijekom dana.

atma.hr – 75
Istraživači su otkrili da nedostatak sna uzrokuje gubitak značajne količine neurona sa sinaptičkim vezama – i ova šteta se ne može nadoknaditi s naknadnim snom.

Drugim riječima, kada preskočite san vaše moždane ćelije umiru i ne mogu se oporaviti.

Michele Bellesi, neurolog s Univerziteta u Italiji, zajedno sa svojim timom istraživao je reakciju mozga sisavaca na slabu kvalitetu sna i otkrili su da postoji neobična razlika između onih miševa koji su naspavani i onih koji nisu spavali.

Kao i svaka stanica u našem tijelu, neuroni u mozgu se konstantno dopunjuju i osvježavaju dvjema različitim glija stanicama (podržavajuće stanice koje su poznate kao lijepak nervnog sistema).

Mikroglijalne stanice, u jednu ruku, su tu da očiste istrošene stanice tijekom fagocitoze. Posao astrocita, u drugu ruku, je da ponovo oblikuju i osvježe neophodne veze u mozgu.

atma.hr – 75
Poznato je da se ovaj proces odvija kada spavamo s ciljem da se očisti neurološki otpad nakupljen tijekom dana i ovaj isti proces se odvija kada preskočimo san.

Međutim, ovo je loša stvar iz razloga što tijekom neprospavanih noći mozak ima tendenciju da umjesto da se čisti, on se počinje povrjeđivati.

Da bi se dokazala ova teorija, istraživači su proučavali mozak miševa.

Podijelili su ih u 4 grupe : jedna grupa miševa je bila dobro naspavana sa 6-8 sati sna; drugu grupu su periodično budili iz sna; treća grupa je bila lišena sna držana budnom 8 sati, i posljednja grupa je bila kronično lišena sna – držana je budnom 5 dana.

atma.hr – 75
Kada su usporedili rezultate aktivnosti astrocita, otkrili su u 5.7% u sinapsama odmornih mozgova, suprotno od 7.3% onih koji su spontano buđeni.

Međutim, u onih miševa koji su bili lišeni sna, istraživači su primijetili nešto neobično. Naime, bila je povećana aktivnost astrocita koji dovode do jedenja nekih dijelova sinapse ili procesa zvanog astrocitna fagocitoza.

Drugim riječima, njihovi mozgovi su se bukvalno pojeli.

oazaznanja

54 VEDSKA MATEMATIKA

banner za knjige vedska matematika