Jungov koncept Animusa ili podsvjesnog muškarca u ženi u kojeg se zaljubljuje tj. princ iz bajki, posebno je prikladan za rješavanje problema s kojima se suočavaju današnje žene. Jung je otkrio da je ljudska psiha androgina i da se sastoji od muške i ženske strane, a ako ste rođeni kao žena onda je vaša podsvijest muška. Zato muškarac u odnosu želi žensku harmoniju ili mir, a žena u vezi traži spoznaju, stoga je u vezama prisutno ženino propitivanje.

atma.hr – 78
Kad je neki sadržaj nesvjestan ili se projicira prema van na osobu i on ili ona postaju sveci ili demoni ili se identificirate s osobom i gledate je kao da je ona ista kao vi.

Žena je u ovom dobu preuzela mušku ulogu i lako se poistovjećuje sa svojim Animusom i tako lako gubi vezu s ženskim identitetom. Takva žena idealizira važnost posla i uspjeha (karakteristike Animusa) i nesvjesno se odriče ženskog. Uzimajući u obzir tisuću godina patrijarhalne muške dominacije i domincije nad ženom, jasno da je bunt protiv muškaraca prisutan kako svjesno tako nesvjesno. Važno je napomenuti što žena unosi u javni prostor, a da malo tko razumije psihu i mitologiju.

Naime, žena uvodi inferiorne slike ženskog, poput nacije ili Anime iliti zemlje koja danas predstavlja glavnu identifikaciju naroda. Druga slika dolazi iz mita Sirena i Kirka koji hvata ljude u zamku i pretvara ih u svinje. Na individualnoj razini svaka žena nosi taj odbačeni aspekt ženskog u svojoj sjenovitoj strani i unosi ga u javni život nesvjesno. Sve su to elementi za razvoj osobnosti i na taj način ga ovdje i promatramo. Kao što muškarci unose mržnju prema drugim skupinama iz straha od otkrivanja njegove slabosti i nemoći.

atma.hr – 75
Spomenuti elementi kod žena se  javljaju u snovima o vješticama, jagodama, opasnim ženama, a to je način na koji se ustvari nesvjesno vide. Identificirani s negativnom stranom njihove sjene, mogu otkriti kao se ta sjena odjednom spaja s Animusom gdje se žena okreće uspjehu i poslovnosti.

Budući da je prvi nositelj ženinog Animusa njezin otac, stanje i snagu njezinog osobnog Animusa odredit će očev kompleks. Ako joj je otac bio previše jak, žena će u svoj karakter uzeti snažan glas, prosudbe i kritičko mišljenje, te uspjeh. Ako je on preslab, ona neće imati priliku razviti unutarnju muževnost i vodit će je vegetativno, nesvjesno postojanje, spremno služiti projekcijama i potrebama svih muških snaga u svom životu, kao i mogućnost izbora submisivnih zanimanja.

Animus također pruža ženi mogućnost propitivanja, razmišljanja i duhovnosti. Ne treba zaboraviti da Animus ima pozitivnu ulogu u razvoju žene. Kada se aktivira u svom pozitivnom aspektu, oslobađa pozitivnu mušku energiju, usredotočenu pažnju, koncentraciju, zdravo logičko razmišljanje, sposobnost svjesnog povezivanja s onim što je prije bilo nesvjesno. To može biti i pozitivna „očeva snaga“, koja nosi ohrabrenje, zaštitu, samostalnost.

atma.hr – 78
U vezi je ravnopravnost činjeničnost koja kada se spaja sa ženskom diplomacijom dozvoljava muškarcu da pokaže svoju individualnost. Dajući mu tako prostor, ona uspjeva pronaći mir sa svojom prirodom, a onda i muškarca s kojim ostvaruje ljubavni život.

Više o ovoj temi govorim u svojoj knjizi “Jedan muškarac i jedna žena”, ali ono bitno je da prepoznate da vaš problem u odnosu nije sa stvarnim muškarcem već s projekcijom Animusa u sebi.

Nikola Žuvela vedski-jyotish.net

86 NIKOLA ŽUVELA

Knjige autora: Nikola Žuvela


nikola zuvela jyotish i djelovanje shanija

nikola zuvela o ljubavi

nikola zuvela muskarac i zena u procjepu

nikola zuvela katalog samozavaravanja